Kentaro tog hem tv-avtalet

Fotbollens tv-avtal är klart.Svenska Fotbollförbundet har presenterat en överenskommelse medKentaro Group som tog hem utdragen stid med MTG/Canal+.
Fotbollens tv-avtal är klart. Svenska Fotbollförbundet har presenterat en överenskommelse med Kentaro Group som tog hem utdragen stid med MTG/Canal+. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell bekräftar är nöjd:
- Det känns mycket tillfredsställande att vi nu har rott den här frågan i land.

Han uppger också att summan är i ungefär samma storlek som det Norges fotbollförbund uppnådde. I går ville förbundet göra gällande att köptesumman ligger mellan 1,3 och 1,4 miljarder kronor över fem år.

De allsvenska klubbarna får därmed tre gånger så mycket pengar, närmare tio miljoner kronor per år, jämfört med tidigare, men där en prestationsbaserad del kan ge ytterligare fem miljoner kronor för de främsta klubbarna.

Avtalet är, enligt uppgifter, delat i tre delar:
/Herrlandskamperna (cirka 80 miljoner/året).
/Allsvenskan/superettan (cirka 160 miljoner/året).
/Damfotbollen (en betydligt mindre summa)

Budstriden har varit lång och oviss. Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll siktade högt och såg 1,5 miljarder kronor som fullt tänkbar summa. I synnerhet sedan tv-bilderna till norsk fotboll såldes för en miljard.

Kruxet har varit att köparna inte velat prata om sådana nivåer på priset. Buden har inte nått önskad nivån och därmed passerades den deadline som var placerad i december. De främsta buden har legat runt 800 miljoner med motiveringen att tv-bolagens pengar också ska räcka till ishockey. Just den konkurrensen mellan två stora lagidrotter finns i Norge.

Rune Hauge i sitt bolag, Profil Media, har haft ansvaret för förhandlingarna. En omstridd man, inte minst efter uppgiften att ett nytt stort bud plötsligt offentliggjordes när dödläget hade uppstått i förhandlingarna.

Hauge skötte även motsvarande förhandlingarna i Norge. Synpunkterna på Hauges förhandlingsbeteende är många, men Lagrell är nöjd med norrmannens slutliga resultat. Den utdragna processen kommenterar han med orden:
- Man måste ha lite sittfläsk i sådana här förhandlingar.
 
Sportfive/ISPR ägde rättigheterna till det föregående tv-avtalet. Nu har det varit en slutlig uppgörelse mellan den schweiziske affärsmannen Philippe Hubert med bolaget Kentaro och nya fusionen MTG/Canal+.

Kentaro har en verksamhet bestående av rådgivning till fotbollsspelare, boxning, hästsport (Hubert äger flera av Malin Baryards hästar), artistmanagement samt köp och försäljning av tv-rättigheter.

Kentaro har avtal med tio europeiska fotbollförbund, förutom Sverige bland andra Grekland, Irland, Ungern, Norge och Slovakien. Företaget är den näst största rättighetsinnehavaren när det gäller UEFAcupen/ kval till Champions League med lag som Everton, Bolton, Glasgow Rangers, Sampdoria, Villareal samt AEK Athen.

Kentaro ansvarar även för Brasiliens VM-läger och arrangerade matcherna Kroatien-Brasilien och England-Argentina i höstas. Företaget har kontor i Tyskland, Schweiz och England och har även artister som Daniel Lindström, Magnus Carlsson, Alcazar och Sebastian.

Kentaros intresse för svensk fotboll bygger på att sälja specialutformade paket till intresserade tv-kanaler. Det arbetet påbörjar omedelbart.

Det utgående avtalet avtalet mellan SvFF, SEF och Sportfive/ISPR var värt 600 miljoner kronor för perioden 2000–2005. Nu presenterar en uppgörelse som gäller 2006–2010.  

Tv-tittaren, då, hur berörs vederbörande? Jo, ”Fotbollskväll” uppges komma tillbaka i Svt.


  

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.