Tv-sporten lockar flest tittare

Tv-publiken väljer SVT Sport. Det visar den lista som sammanställts av Svt. Under 2007 hade SVT 71 av de 100 mest sedda sportprogrammen. TV3 hade 21 sändningar på listan och TV4 sex. - Extra kul är att SVT Sport på 100-listan har fem olika sporter och 16 olika titlar representerade, säger Albert Svanberg, chef på SVT Sport.

Tv-publiken väljer SVT Sport. Det visar den lista som sammanställts av Svt. Under 2007 hade SVT 71 av de 100 mest sedda sportprogrammen. TV3 hade 21 sändningar på listan och TV4 sex.

- Extra kul är att SVT Sport på 100-listan har fem olika sporter och 16 olika titlar representerade, säger Albert Svanberg, chef på SVT Sport.

 

Damernas storslalom från Åre-VM toppar, med 2,23 miljoner tittare, före ytterligare tre SVT-sändningar.
EM-kvalmatchen Sverige-Lettland i TV3 är femma, med 1,68 miljoner. Friidrotts-VM, längdskidåknings-VM, friidrotts-EM, Vasaloppet, Finnkampen, DN-galan, Sportnytt och Sportspegeln är andra SVT-sändningar som finns på listan.

 

Bra start på året

Men också det nya året har börjat bra för SVT Sport. När Sverige spelade junior-VM-final mot Kanada och Charlotte Kalla körde upp för sista backen i Tour de Ski i helgen valde svenska folket SVT.

Nästan en miljon tv-tittare (995 000 tittare) såg upplösningen under den sista kvarten av juniorkronornas finalmatch i SVT24, vilket gjorde kanalen till Sveriges största under en och en halv timme på lördagen - något som aldrig hänt tidigare.

Siffrorna är mer än en fördubbling av det tidigare tittarrekordet för sport i SVT24.

1 265 000 tittare såg Charlotte Kallas kamp mot finskan Virpi Kuitunen och den dramatiska backen i Alpes Cermis i SVT2 och miljonpubliken satt kvar i tv-sofforna i flera timmar.

Sport lockar miljoner

- Både junior-VM och Vinterstudion, med Kallas framfart, har haft smått makalösa siffror senaste veckan. Intresset från publiken har växt från dag till dag, säger Svanberg.

- SVT är på plats när nya svenska idrottsstjärnor slår igenom och miljonpublik samlas framför tv-apparaterna. Våra sportsändningar har för närvarande ett oerhört genomslag och 2008 har alla förutsättningar att bli ett stort sportår för Sveriges Television, säger Martin Österdahl, programbeställare för nöje, sport och musik.

Fotnot: Publikmätningen av SVT24 görs per kvart och den kvart som hade högst tittning under VM-finalen hade 995 000 tittare.

 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.