Waldner lockas hem av tv-pingis

Pingis ska bli en stor tv-sport. TV4, Svenska Bordtennisförbundet och nybildade SEK, Svenska Elitklubben där alla elitklubbar ingår, är överens och förväntansfulla inför 23 matcher direkt i tv.

Inspirationen är hämtad från Tyskland där intresset för sporten har ökat markant via tv-sändningar. Efter en tid av förhandlingar är parterna eniga. Det innebär ett massivt utbud i TV4 med en match i var och en av de 18 grundomgångarna och samma intensitet i slutspelet.

För att matcherna ska bli tv-vänliga krävs att Svenska bordtennisförbundet inför ett nytt spelsystem i elitserien med fyra singlar och en dubbel per lagmatch. Alla ska spelas i bäst av tre set, först till elva, för att speltiden inte ska bli mer än max två timmar.

- Vi tycker att fördelarna överväger, kommenterar förbundets ordförande Walter Rönmark och får medhåll av Andreas Ljones som är halvtidsanställd av SEK och den som fört förhandlingen med TV4: ”Pingisen behöver göra något för att öka intresset för sporten”.

Nu ska SEK, Svenska Elitklubbar, och ytterst Andreas Ljones också lösa finansieringen för att producera sändningarna: ” Det handlar om miljonbelopp. Men ekonomiskt ser det ljust ut, vi har i stort sett finansierat produktionen”, säger Andreas Ljones till Hallands-Posten.

- Varje elitserieklubb ska få chansen att tillsammans med SEK arrangera en tv-match. Då får man också chansen att sälja en del egen reklam och eventuellt sälja in speciella matchdräkter att ha när tv-matchen går.

De svenska entusiasterna har sneglat mycket mot Tyskland, även om de matcherna sänds i efterhand och därför kan speltiden variera: ”Där tog den kortaste matchen tog en timme och sjutton minuter och den längsta tre timmar och trettio minuter. Det går inte TV4 med på, de vill sända live och det skulle inte funka”, berättar Hans Westling, ledamot i Svenska Bordtennisförbundet.

Inte nog med att matcherna i sig kan öka intresset för sporten. TV-satsningen har också fått Jan-Ove Waldner att lockas. Han är van från sina år i Tyskland: ”Blir det tv är det helt rätt”, säger Jan-Ove Waldner, som själv öppnar för en återkomst till elitserien.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.