Waldner lockas hem av tv-pingis

Pingis ska bli en stor tv-sport. TV4, Svenska Bordtennisförbundet och nybildade SEK, Svenska Elitklubben där alla elitklubbar ingår, är överens och förväntansfulla inför 23 matcher direkt i tv.

Inspirationen är hämtad från Tyskland där intresset för sporten har ökat markant via tv-sändningar. Efter en tid av förhandlingar är parterna eniga. Det innebär ett massivt utbud i TV4 med en match i var och en av de 18 grundomgångarna och samma intensitet i slutspelet.

För att matcherna ska bli tv-vänliga krävs att Svenska bordtennisförbundet inför ett nytt spelsystem i elitserien med fyra singlar och en dubbel per lagmatch. Alla ska spelas i bäst av tre set, först till elva, för att speltiden inte ska bli mer än max två timmar.

- Vi tycker att fördelarna överväger, kommenterar förbundets ordförande Walter Rönmark och får medhåll av Andreas Ljones som är halvtidsanställd av SEK och den som fört förhandlingen med TV4: ”Pingisen behöver göra något för att öka intresset för sporten”.

Nu ska SEK, Svenska Elitklubbar, och ytterst Andreas Ljones också lösa finansieringen för att producera sändningarna: ” Det handlar om miljonbelopp. Men ekonomiskt ser det ljust ut, vi har i stort sett finansierat produktionen”, säger Andreas Ljones till Hallands-Posten.

- Varje elitserieklubb ska få chansen att tillsammans med SEK arrangera en tv-match. Då får man också chansen att sälja en del egen reklam och eventuellt sälja in speciella matchdräkter att ha när tv-matchen går.

De svenska entusiasterna har sneglat mycket mot Tyskland, även om de matcherna sänds i efterhand och därför kan speltiden variera: ”Där tog den kortaste matchen tog en timme och sjutton minuter och den längsta tre timmar och trettio minuter. Det går inte TV4 med på, de vill sända live och det skulle inte funka”, berättar Hans Westling, ledamot i Svenska Bordtennisförbundet.

Inte nog med att matcherna i sig kan öka intresset för sporten. TV-satsningen har också fått Jan-Ove Waldner att lockas. Han är van från sina år i Tyskland: ”Blir det tv är det helt rätt”, säger Jan-Ove Waldner, som själv öppnar för en återkomst till elitserien.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.