TV4 i miljardaffär med fotbollsförbundet

Svensk fotboll har fått ett nytt tv-avtal för 2011-2015. Det förra var värt 1,3 miljarder, det nuvarande 1,5 miljarder. Köpare då som nu är det schweiziska tv-bolaget Kentaro. Duon Philippe Huber-Rune Hauge är vinnare igen som mäklare. Men framför allt, TV4-gruppen tar över all svensk fotboll.

Affären har genomförts under de senaste dagarna. På tisdagen kom avslöjandet i Expressen, möjligen via tips från broderbolaget hos Bonnier. Samtidigt larmades medieansvariga på såväl fotbollsförbundet som TV4 för att kabla ut egna versioner om nyheten.

Nu framkommer att parallellt med att Huber-Hauge har diskuterat pris och villkor med förbundet har de också haft affärsdiskussioner med TV-Gruppen för en vidareförsäljning. Till slut tog parterna också varandra i hand.

Ett jättepaket svensk fotboll

I dag presenterades överenskommelsen - TV4-Gruppen köper rättigheterna till all svensk fotboll under kontraktstiden 2011-2015:
/Samtliga landskamper på hemmaplan för damer och herrar
/Det gäller också EM- och VM-kvalmatcher
/Allsvenskan för damer och herrar
/Superettan och cupfotboll
/Exklusiva Magasinsrättigheter.

TV-gruppen har agerat snabbt. Skälet kan vara det som inträffade för en dryg månad sedan när uppstickaren bland företag som handlar med tv-rättigheter, det nystartade svenska bolaget Medge Consulting, lyckades ta hem de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012.

När TV-gruppen i fjol köpte Canal+ utgjorde just rättigheterna till Premier League juvelen i paketet. Lika snabbt stod det nu klart att den juvelen plötsligt inte var lika tillgänglig i fortsättningen. Medge Consulting ska  tjäna pengar på Premier League och risken är att Canal+ tappar all engelsk fotboll. I det läget är svensk fotboll desto mer angeläget. Tisdagens nyhet bekräftar den teorin.

Hauge bygger en förmögenhet

Den norske agenten Rune Hauge har via sitt bolag, Profile Media, hjälpt förbundet att sälja rättigheterna, får enligt Expressen runt 70 miljoner kronor för sitt arbete.

Norrmannen och förbundet blev partners 2005 och har fortsatt samarbetet. Det är en gynnsam överenskommelse för Hauge som lär ha tjänat över 100 miljoner på det förra avtalet. Men 70 nya miljoner är han en varm anhängare till svensk fotboll.

Lars-Åke Lagrell pratar ogärna om arvodet till Rune Hauge.

- Det han får av oss är mycket rimligt i förhållande till vad han gör. Vi är mycket nöjda med det han gjort för oss vid det här tillfället och vid tidigare avtal, säger Lagrell till Expressen.

Fakta

TV4-Gruppen har rättigheterna till stora delar av svensk fotboll även 2010 och startar säsongen med Tipslördag i TV4 redan den 6 mars. Herrallsvenskan sänds den kommande säsongen i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

TV4-Gruppen har även rättigheter till VM-turneringarna för herrar 2010 och 2014, VM-turneringen för damer 2011, samt EM-turneringen för herrar 2012. Sommarens VM spelas i Sydafrika den 11 juni-11 juli och TV4 sänder 32 matcher från turneringen.

Dessutom tillkommer alla andra dam- och herrlandskamper, inklusive U-21-landlagets matcher.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.