TV4 i miljardaffär med fotbollsförbundet

Svensk fotboll har fått ett nytt tv-avtal för 2011-2015. Det förra var värt 1,3 miljarder, det nuvarande 1,5 miljarder. Köpare då som nu är det schweiziska tv-bolaget Kentaro. Duon Philippe Huber-Rune Hauge är vinnare igen som mäklare. Men framför allt, TV4-gruppen tar över all svensk fotboll.

Affären har genomförts under de senaste dagarna. På tisdagen kom avslöjandet i Expressen, möjligen via tips från broderbolaget hos Bonnier. Samtidigt larmades medieansvariga på såväl fotbollsförbundet som TV4 för att kabla ut egna versioner om nyheten.

Nu framkommer att parallellt med att Huber-Hauge har diskuterat pris och villkor med förbundet har de också haft affärsdiskussioner med TV-Gruppen för en vidareförsäljning. Till slut tog parterna också varandra i hand.

Ett jättepaket svensk fotboll

I dag presenterades överenskommelsen - TV4-Gruppen köper rättigheterna till all svensk fotboll under kontraktstiden 2011-2015:
/Samtliga landskamper på hemmaplan för damer och herrar
/Det gäller också EM- och VM-kvalmatcher
/Allsvenskan för damer och herrar
/Superettan och cupfotboll
/Exklusiva Magasinsrättigheter.

TV-gruppen har agerat snabbt. Skälet kan vara det som inträffade för en dryg månad sedan när uppstickaren bland företag som handlar med tv-rättigheter, det nystartade svenska bolaget Medge Consulting, lyckades ta hem de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012.

När TV-gruppen i fjol köpte Canal+ utgjorde just rättigheterna till Premier League juvelen i paketet. Lika snabbt stod det nu klart att den juvelen plötsligt inte var lika tillgänglig i fortsättningen. Medge Consulting ska  tjäna pengar på Premier League och risken är att Canal+ tappar all engelsk fotboll. I det läget är svensk fotboll desto mer angeläget. Tisdagens nyhet bekräftar den teorin.

Hauge bygger en förmögenhet

Den norske agenten Rune Hauge har via sitt bolag, Profile Media, hjälpt förbundet att sälja rättigheterna, får enligt Expressen runt 70 miljoner kronor för sitt arbete.

Norrmannen och förbundet blev partners 2005 och har fortsatt samarbetet. Det är en gynnsam överenskommelse för Hauge som lär ha tjänat över 100 miljoner på det förra avtalet. Men 70 nya miljoner är han en varm anhängare till svensk fotboll.

Lars-Åke Lagrell pratar ogärna om arvodet till Rune Hauge.

- Det han får av oss är mycket rimligt i förhållande till vad han gör. Vi är mycket nöjda med det han gjort för oss vid det här tillfället och vid tidigare avtal, säger Lagrell till Expressen.

Fakta

TV4-Gruppen har rättigheterna till stora delar av svensk fotboll även 2010 och startar säsongen med Tipslördag i TV4 redan den 6 mars. Herrallsvenskan sänds den kommande säsongen i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

TV4-Gruppen har även rättigheter till VM-turneringarna för herrar 2010 och 2014, VM-turneringen för damer 2011, samt EM-turneringen för herrar 2012. Sommarens VM spelas i Sydafrika den 11 juni-11 juli och TV4 sänder 32 matcher från turneringen.

Dessutom tillkommer alla andra dam- och herrlandskamper, inklusive U-21-landlagets matcher.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.