En ny stark aktör inom TV-sport

Tittarna får nya alternativ då det gäller att välja sportkanal. SBS Discoverys äger numera både Kanal 5 och Eurosport och nu presenteras en gemensam satsning med en rad kända namn.
Nu laddar man hos SBS Discoverys studios. En stor sportredaktion är uppbyggd som ska ansvara för ett stort utbud i Kanal 5 och Eurosport. Foto: TT

 

Med samma ägare blir det ett omfattande samarbete som innebär:

  • Matcher från Bundesliga och EM-kvalet visas i båda kanalerna.
  • Medarbetare i en stor sportredaktion jobbar växelvis.
  • Nya program som EM-studio och Bundesligastudio.

Discovery som är världsledande inom betal-tv har alltså blivit majoritetsägare i Eurosport och därmed utökat mediaföretagets portfölj till att nå 2,7 miljarder abonnenter i över 220 länder. 

Nu finns resurser

De ekonomiska musklerna är betydligt större och det kommer att märkas i både Kanal 5 och Eurosport.

De ska också samarbeta, det är uttalat från ledningen. 

Det innebär att det blir Bundesliga och EM-kval i både Kanal 5 och Eurosport.

Via koncernens köp av EM-kvalet från UEFA  får Eurosport 2 tillgång till drygt 50 matcher från kvalet till EM 2016. 

Och så Backe!

Discoverys köp av Sveriges matcher i EM-kvalet är alla placerade i Kanal 5 och det är dit Hasse Backe är värvad för att vara frontfigur.

Samma roll i Eurosport får Johan Mjällby och han tar plats i den nya EM-studion som får premiär måndag 8 september, två dagar efter Sveriges match i Wien. 

- Det ska bli otroligt kul att ge sig in i hetluften och följa de bästa landslagen på vägen mot EM. Att dessutom bevaka världsmästarligan Bundesliga på nära håll kommer bli väldigt intressant, säger Johan Mjällby.

I teamet runt Eurosports studio ingår även Petronella Ekroth, kommentatorer Mikael Bergvall och Christopher Kviborg samt experterna Johan Arneng, Rami Shaaban och Johan Mjällby.

Många fotbollsprofiler

Den 13 september är det premiär för Bundesligastudion. Här ingår också Johan Mjällby och får sällskap av Karin Frick (nyrekryterad från TV4) som delar på programledarskapet med Christopher Kviborg.

Ett annat nyförvärv till Eurosport 2:s bundesligasändningar är Matias Concha med lång erfarenhet av tysk fotboll efter fem år som spelare i VfL Bochum och som spelande expert syns Hoffenheims Jiloan Hamad.

Ytterligare en återkommande gäst i studion är Eurosports Bundesligaambassadör Patrik Andersson

- Vi har ett riktigt starkt team för vår storsatsning på fotboll, säger John Carenfelt, produktionschef för Eurosport.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.