Fotbollsfans spenderade 54 miljoner

Av 39 142 besökarna var 84 procent turister. Totalt spenderade de 54 miljoner kronor i Göteborg. Snacka om att idrottsevenemang kan vara lönsamma, riktigt lönsamma.
Fotbollens Uefa-cupfinal, Valencia-Marseille, på Nya Ullevi i Göteborg innebar oerhörda intäkter.
Det har intygats via en undersökning från Turismens utredningsinstitut som på uppdrag för evenemangsbolaget Got Event.
Inte mindre än 54 miljoner kronor blev den summan när de spanska och franska supportrarna, men också fotbollsintresserade svenskar, sökte sig till stan.
Störst vinnare – förutom segrande Valencia är svenska staten i form av skatteintäkter från främst alkohol och tobak.
Men krögare, hotell- och butiksägare i Göteborg ökade sin omsättning betydligt under de här dagarna.
I klartext – fotbollsfansen spenderade drygt 1 600 kronor per person.
- Detta visar att finalen på Ullevi i kronor mätt är ett av Göteborgs största evenemang under 2004, konstaterar Turismens utredningsinstitut i Göteborgs-Posten.
I Göteborg fäster man stor vikt att belägga vad stora arrangemang innebär i ekonomiskt avseende.
Varje stort evenemang, ofta med Nya Ullevi som åtminstone nav, analyseras i efterhand och siffrorna påvisar vilken enorm betydelse idrott och artister har i olika avseenden.
Dels i form av entréintäkter på arenan, dels för mat, boende och allmänt, ja, allt vad en besökare kostar på sig.
Rekordet i Göteborg är från friidrott-VM 1995 när stan ockuperades av minst 80 000 personer under en dryg vecka. Då uppskattades intäkterna till uppemot 1,5 miljarder kronor. Imponerande även om utgifterna för och runt arrangemanget var också rekordstora.    
Gothia Cup är en årlig mjölkkossa. Mängden av lag, spelare, ledare, familjer och betraktare beräknas ge Göteborgs näringsliv ca 200 miljoner kronor. Och intäkterna ökar i takt med att turneringen växer.
När Bruce Springsteen kom till Göteborg för två konserter i fjol startade också en gigantisk penningcirkus. 100 000 människor sökte sig till Göteborg och i ekonomiska termer översattes det till 150 miljoner kronor.
Thomas Ejderhov


Med röstsiffrorna 23 för och 17 mot valdes på lördagen Håkan Svensson, 56 år, till ny ordförande i den ideella föreningen Hockeyettan. Håkan var tidigare ordförande i AIK ishockey i fem år och har suttit som ordförande , tre år,  Hockeyallsvenskan.

Motkandidat var Christer Englund, tidigare ordförande i Svenska Ishockeyförbundet,. Han lanserades av den grupp föreningar som uttalat stöd för avgående ordföranden Ronnie Glysing, 64 år.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

IKina har myndigheterna tagit intryck av kritiken angående gränsvärdena för covidtester vid inresa till OS i Peking. Nu är gränsvärdena justerade för att underlätta villkoren och att det ska bli lättare att testa negativt, i synnerhet om personen haft covid tidigare.

– Gränsvärdena har justerats för att slippa milt positiva fall, rapporterar Lars Markusson, mediechef på SOK, till SVT Sport.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Enskede IK är en av Stockholmsregionens största fotbollsföreningar med 2000 aktiva spelare och 400 engagerade ledare. Nu belönas klubben ordentligt. EIK har tecknat ett sexårigt sponsorkontrakt med RYK GROUP, en familjeägd koncern som investerar i framstående entreprenörsledda bolag. Avtalet är det största i föreningens historia och garanterar klubben ett miljonbelopp varje år under avtalstiden. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Nent Group passar på att har förlänga avtalen med inte mindre än fyra av sina populära fotbollsexperter.Bojan Djordjic, Johanna Frisk, Erik Niva och Glenn Strömberg har samtliga skrivit på nya långa kontrakt som betyder att de kommer bidra till Viaplays fotbollssändningar under flera år framöver.

– Det var ett av de enklaste besluten i hela mitt liv, säger Glenn Strömberg.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.