Ett tvivlets World Cup

World Cup i ishockey – hur intressant är det egentligen? Vilken nerv och vilket engagemang lockar turneringen fram bland människor? Åsikterna är många, men en sak står klar, aldrig har väl ett arrangemang med en sådan dignitet betraktats med så starkt tvivel.
Till och med bland de egna framförs protester. Som Tjeckiens största stjärna Jaromir Jagr som har upprepat åsikten att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren.
I media är det få som ifrågasätter arrangemanget, med ett synnerligen starkt undantag, Expressens krönikör Mats Olsson som förvisso tycker som många andra, d v s att World Cup som idé och tanke är alldeles utmärkt. Det är vad världens hockeypublik vill se, men att satsningen på turneringen är halvhjärtad.
I annat fall skulle man spela när alla spelare är uppe i högvarv och när hockeyn är intressant, alltså under vintern.

Men normalt pågår NHL och den affärsrörelsen gör inga uppehåll till förmån för något sådant här. Ett World Cup kan bara genomföras när det passar NHL, lockout eller strekt bland spelarna eller ej.
Affär, ja, World Cup är uppbyggd på kommersiella villkor, medan de sportsliga värderingar kommer nånstans i skymundan.
Det är också något som Mats Olsson, till skillnad från många andra hockeyfrälsta skribenter, betonar. Han skriver bl a:

«World Cup som verklighet får däremot en allt billigare stämpel på sig.
Kapitalism kan vara sanslöst underhållande, betydelsefullt och till och med viktigt.
I sann entreprenörsanda hittar nån ett sätt att tjäna pengar på nåt som folk verkligen behöver.
Kapitalism kan också enbart ha ett flottigt gristryne på axlarna.
I sann girighet hittar nån på ett sätt att få folk att köpa nåt de inte alls längtat efter och inte alls behöver.»
Och för att understryka vad han avser:
«Vi behöver inte ytterligare en turnering som NHL försöker blåsa upp till en sorts motsvarighet till fotbollens Champions League, EM eller VM.
Vi behöver den inte eftersom den är synnerligen godtycklig.
Vi behöver den inte eftersom den är lika riggad till Kanadas fördel som en gång Canada Cup.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tyskland är ett pajaslag i sammanhanget.
Vi behöver den inte eftersom ett lag som Tjeckien har en synnerligen sorglös inställning till den – landets stora stjärna Jaromir Jagr har till och med sagt, mer än en gång, att han tycker det är idiotiskt att ha en så stor turnering direkt efter sommaren när alla är otränade och ingen säsong ens har börjat.
Men det är förstås därför den ligger där den ligger.
Det är förstås enda sättet för att få krösusarna att snöra på skridskorna: de slipper träna, de kan spela sig i form till det som verkligen gäller, semifinalerna och finalen på andra sidan Atlanten.
Därför är OS med NHL-spelare en mycket större och viktigare World Cup än World Cup.»

Tradition, sportsliga värden och därmed en nerv, grundbultarna i ett stort idrottsevenemang förblir de samma.


Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.