Shejk köper Jordans F1-stall

För 675 miljoner kronor köper Shejk Al-Maktoum i Dubai Jordans Formel 1-stall. Därmed är stallets och de anställdas framtid tryggad.
av Roger Andersson

Den förmögna shejkfamiljen Al-Maktoum i Dubai, Förenade Arabemiraten köper det krisdrabbade Formel 1-stallet Jordan. Affären är värd motsvarande 675 miljoner svenska kronor, vilket motsvarar ett års kostnader för stallets tävlande i F1.

Grundaren och ägaren Eddie Jordan, som får behålla 15 procent av aktierna, har tidigare sagt att han inte ser någon annan väg än att lägga ned stallet om inte en köpare snart dyker upp. Nu finns köparen, en av de mest förmögna shejk-familjerna, som normalt ägnar sig åt andra typer av hästkrafter. Al-Maktoum äger några av världens främsta galopphästar.

F1-bossen Bernie Ecclestones vilja att hitta nya marknader för sporten har bl a betytt invigning av F1-bana och lopp i Bahrain och bygge av racingbana i Förenade Arabemiraten.

Jordan är ett av endast tre privatägda stall i världens mest kostsamma sport, Formel 1. Stall som Arrows och prost har de senaste åren lagts ned och Jordan var på väg mot samma öde.
Familjen Al-Maktoum har ändå köpt en skuldfri organisation och Jordans anläggning på Silverstone med 200 anställda, vars jobb nu garanteras, skriver Daily Telegraph.

Jordan är det femte mest framgångsrika stallet av de som nu tävlar i Formel 1. 1999slutade man trea i konstruktörsmästerskapet. Just nu ligger man på åttonde plats och bästa föraren, Nick Heidfeld på 16.e plats i förarmästerskapet.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.