Starkaste varumärket hotas

Det kan mycket väl vara matchen som avgör AIK:s framtid som elitförening i fotboll. Just den ska spelas utan publik. Idrotts-Sverigs starkaste varumärke är i stark gungning.
av Thomas Ejderhov


Det står klart sedan Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott på fredagen fattat sitt beslut efter upploppen vid måndagens derby. Går klubben till kval är grindarna stängda även då på Råsunda. Dessutom får AIK böta 100.000 kronor.

AIK prövas som aldrig förr. Klubben befinner sig i en ödesmättad period, möjligen helt avgörande inför framtiden.
Sportsligt, ekonomiskt, moraliskt – AIK gör förluster på alla fronter.
Anseendet är i botten, trovärdigheten likaså.
En degradering kan mycket väl bli nådastöten.

En självransakan tycks nu ha blivit tydligare bland de styrande, men kanske är det för sent. Bristerna är så många – allt ifrån en otillräcklig spelartrupp till uppgivna ledare som känner sig förföljda.
Om nu klubben klarar sig kvar i allsvenskan krävs ett rekonstruktionsarbete av oerhörd omfattning. Men då måste det också finnas starka ledare och stora resurser.
Spel i Superettan förefaller egentligen främmande för klubben som har Sveriges starkaste varumärke. Och vad händer när AIK kommer med sina huliganfans till arenor som inte har ett enda staket eller andra avspärrningar? Var ska då matcherna spelas för inte kan varenda arena byggas om bara för AIK:s skull?
En blandning av oro och tvekan omger AIK.

Med två stängda matcherna undgår AIK det maximala bötesbeloppet om 250 000 kronor utan det stannar vid 100 000 kronor. Men med tomma läktare tappar AIK intäkter från all försäljning av biljetter och annat om ca två miljoner kronor.
Dessutom ska ungefär 10 000 säsongskortsinnehavarna kompenseras. De får gå in gratis på en framtida match, vilket innebär att intäkterna försvinner.
Förbundets utskott tilldelade också Djurgården böter. Klubben måste betala

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.