Finansbolag vill rädda ÖSK

En finansman är beredd att rädda Örebro SK. Han bor granne med Eyrastadion. Hans företag Obol Investment gav en miljon kronor till Plannja Basket för bara en månad sedan. Nu är Jan Saradlic den finansman som kan ge ÖSK nödvändigt kapital och rädda klubben.
Jan Saradlic ingår i styrelsen för Obol Investment, ett schweiziskt bolag som bland annat förvaltar framgångsrika ishockey- och fotbollsspelares förmögenhet. Saradlic bor i Örebro med sin familj sedan 20 år tillbaka. Därmed är förutsättningarna de bästa.
Det är motsvarande villkor som har inneburit att Obol har sponsrat Luleå Hockey och basketklubben Plannja.
Saradlics kollega Bo Johansson är nämligen norrlänning till börden och hans naturliga intresse för idrotten i Luleå var avgörande i kontakterna mellan klubbarna och Obol.
Därav bör ÖSK-arna känna stigande optimism när Jan Saradlic bor och verkar i Örebro.
- Det skulle vara roligt att göra något för Örebro, medger Jan Saradlic.
- Jag skulle absolut vara intresserad av att göra något trevligt för min hembygd. Men det beror naturligtvis på hur det ser ut i ÖSK. Man blir ju lite undrande när pressen berättar om det ena liket efter det andra som dras fram.
- Jag vill ha ett allsvenskt lag i Örebro, det vill väl alla Örebroare. Jag hoppas alla inser vilket värde ett allsvenskt fotbollslag har för ortens attraktionskraft i stort. Det är inte bara en fråga för de sportintresserade.
Obol Investment har investerat 1,2 miljoner kronor i Plannja, och har gett hopp oim ytterligare pengar.
Själv är Jan Saradlic medveten om at en satsning i ett allsvenskt fotbollslag handlar om större belopp.
- I superettan är det naturligtvis mindre siffror. Men jag utesluter inte ett samarbete även om nedflyttningen skulle kvarstå. Jag är beredd att lyssna på ÖSK.
Jan Saradlic har stor påverkan på sponsorverksamheten eftersom han ingår i styrelsen för Obol Investment Ltd.
Jan Saradlic vill bli en finansiär, men inte ta något fast engagemang i ÖSK.
- Jag är mycket på resande fot och skulle ha svårt att tidsmässigt hinna med ett styrelseuppdrag i klubben. Däremot kan jag tänka mig att bidra med tankar och idéer.
Fotnot: Obol Investment Ltd uppges ha verksamhet i åtta länder med totalt 80 anställda. Bolaget är ska vara ansvarigt för 38 fonder och förvaltar drygt tio miljarder kronor åt sina investerare, bland annat framgångsrika idrottsmän.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.