Finansbolag vill rädda ÖSK

En finansman är beredd att rädda Örebro SK. Han bor granne med Eyrastadion. Hans företag Obol Investment gav en miljon kronor till Plannja Basket för bara en månad sedan. Nu är Jan Saradlic den finansman som kan ge ÖSK nödvändigt kapital och rädda klubben.
Jan Saradlic ingår i styrelsen för Obol Investment, ett schweiziskt bolag som bland annat förvaltar framgångsrika ishockey- och fotbollsspelares förmögenhet. Saradlic bor i Örebro med sin familj sedan 20 år tillbaka. Därmed är förutsättningarna de bästa.
Det är motsvarande villkor som har inneburit att Obol har sponsrat Luleå Hockey och basketklubben Plannja.
Saradlics kollega Bo Johansson är nämligen norrlänning till börden och hans naturliga intresse för idrotten i Luleå var avgörande i kontakterna mellan klubbarna och Obol.
Därav bör ÖSK-arna känna stigande optimism när Jan Saradlic bor och verkar i Örebro.
- Det skulle vara roligt att göra något för Örebro, medger Jan Saradlic.
- Jag skulle absolut vara intresserad av att göra något trevligt för min hembygd. Men det beror naturligtvis på hur det ser ut i ÖSK. Man blir ju lite undrande när pressen berättar om det ena liket efter det andra som dras fram.
- Jag vill ha ett allsvenskt lag i Örebro, det vill väl alla Örebroare. Jag hoppas alla inser vilket värde ett allsvenskt fotbollslag har för ortens attraktionskraft i stort. Det är inte bara en fråga för de sportintresserade.
Obol Investment har investerat 1,2 miljoner kronor i Plannja, och har gett hopp oim ytterligare pengar.
Själv är Jan Saradlic medveten om at en satsning i ett allsvenskt fotbollslag handlar om större belopp.
- I superettan är det naturligtvis mindre siffror. Men jag utesluter inte ett samarbete även om nedflyttningen skulle kvarstå. Jag är beredd att lyssna på ÖSK.
Jan Saradlic har stor påverkan på sponsorverksamheten eftersom han ingår i styrelsen för Obol Investment Ltd.
Jan Saradlic vill bli en finansiär, men inte ta något fast engagemang i ÖSK.
- Jag är mycket på resande fot och skulle ha svårt att tidsmässigt hinna med ett styrelseuppdrag i klubben. Däremot kan jag tänka mig att bidra med tankar och idéer.
Fotnot: Obol Investment Ltd uppges ha verksamhet i åtta länder med totalt 80 anställda. Bolaget är ska vara ansvarigt för 38 fonder och förvaltar drygt tio miljarder kronor åt sina investerare, bland annat framgångsrika idrottsmän.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.