NHL-samtal hotar elitserien

Plötsligt pratar spelarfacket och ägareföreningen med varandra igen. En lösning på konflikten i NHL är därmed inte alls så avlägsen längre. Det tvingar de elitserieföreningarna till alternativa framtidsplaner.
NHL-spelarnas förbund, NHLPA, bjöd in ligan till förhandlingsbordet- och fick ett mycket tydligt och snabbt svar: «vi kommer!».                        
- Vi har jobbat med nya kretiva lösningar och tror att vårt förslag kommer innebära slutet på lockouten, säger NHLPA-chefen Bob Goodenow.
- Vi ser fram emot att möta NHLPA, säger ägarföreningens jurist Bill Daly.
I nästa vecka planeras ett möte i Toronto. Inte sedan den 9 september satt parterna senast vid samma bord. Att de nu pratar med varandra igen innebär att dödläget är brutet.
Hittills har 334 NHL-matcher och en All Star-match ställts in. Nu frågar sig alla om det snart är nedsläpp igen i NHL.
Ersättningsnivån och ett lönetak är knäckfrågorna.

I Sverige följer många klubbledare händelsernas utveckling. Det gör också alla NHL-spelare som nu gästspelar i elitserien.
Stjärnorna har satt fart på ekonomin i den svenska hockeyn. Löneutgifterna är större än någonsin, men å andra sidan har sponsorerna anslutit och inte minst åskådarna. Publiksiffrorna har stigit med nästan nio procent.
I dag finns 48 lockoutade NHL-proffs i elitserien. Spelare som skulle ta första bästa plan över Atlanten om NHL-konflikten upphör. Totalt handlar det om 70 elitseriespelare som tillhörde ett NHL-lag förra säsongen.

Flertalet av spelarna är alltså här för att spela och träna, inte tappa känslan och kunskap. Det innebär att de svenska elitklubbarna haft ett relativt bra förhandlingsläge. Ersättningen har varit hög, men förhållandevis rimlig.
En annan konsekvens är att många spelare har valt att själva betala sina personliga försäkringar för att få spela i elitserien.
Förutom gruppen lockoutade finns också den kategorin som tillbringar högst sex månader i Sverige och därmed kan dra fördel av den s k artistskatten. Den gäller personer bosatta utomlands och som under ett halvår betalar en skatt om enbart 15 procent. Med den möjligheten avvaktade flera klubbar och värvade först för några veckor sedan ytterligare NHL-spelare. Dessa kan därmed stanna säsongen ut om inte NHL-konflikten upphör.

Rapporterna från andra sidan Atlanten om att parterna ska träffas kommer samtidigt som många elitserieklubbarnplanerar nya värvningar. Nästa transferfönster öppnar nämligen den 15-21 december.
Så många som 20 nya importer kan vara aktuella. Inte minst ser många hockeyfans fram emot en entré för Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Markus Näslund i slutspurten inför SM-slutspelet.
Alternativet är att elitserien utarmas på alla namnkunniga spelare när de uppsöker sina ordinarie arbetsgivare. Då duger alla yngre spelare som inte har platsat och idag är uthyrda till andra klubbar.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.