Politiskt spel stoppade OS-ansökan

Ett politiskt spel stoppade möjligheterna att få ett svenskt vinter-OS. Lars Liljegren, ordförande i Stockholms Idrottsförbund kan inte längre vara tyst utan påvisar hur Sverige helt i onödan missade att söka olympiska spelen 2014.
Ledamöter i Riksidrottsstyrelsen (RS) ville inte ha ett vinter-OS i Sverige 2014. När sedan regeringen ställde omöjliga villkor kunde Östersund/Åre egentligen bara kasta ansökan i papperskorgen.
Det hävdar Lars Liljegren i tisdagens Dagens Nyheter.

– Jag ifrågasätter om det fanns en majoritet i Riksidrottsstyrelsen för en OS-ansökan, säger Liljegren.

Hans teori om att det saknades vilja och ambition i RS om att driva ett OS-projekt får stöd av IOK-medlemmen Arne Ljungqvist som kritiserar regeringen för att avfärda en statlig garanti så tidigt.

Lars Liljegren tvekar inte, han påstår att det var ett politiskt spel som stoppade en ansökan i form av att regeringen lät RS förstå att planerna inte var intressanta.

– Regeringen sade att man i fortsättningen inte kunde garantera handslagspengarna om man samtidigt sade ja till OS och då, i stället för att protestera mot att de här sakerna ställdes mot varandra, vek sig Riksidrottsstyrelsen. Man kan kalla det för ett ultimatum, säger Liljegren.

Det handlade om ett slags ultimatum. Handslaget (och den breda idrotten skulle gå miste om stora pengar) eller OS (och eliten skulle gynnas).

Liljegren är kritisk mot hela hanteringen.

SOK:s Per-Axel Eriksson sammanställde en rapport om förutsättningarna för ett svenskt vinter-OS, och kalkylerade där också med kostnader respektive intäkter. Tidigt fanns den prognosen. Statskontoret ville ändå göra en egen analys som presenterades sent omsider, lagom till semestertider och när engagemanget hos de berörda var som minst.

Arne Ljungqvist anser att utredningen ”gav regeringen det resultat man ville ha”. Enligt Lars Liljegren fanns heller inget i utredningen som borde ha överraskat regeringen eftersom siffrorna redan hade framkommit i Per-Axel Erikssons rapport. 8,4 miljoner i kostnader var alltså ingen ny siffra.

Den centerpartistiske riksdagsmannen Håkan Larsson har också undrat vad som egentligen skedde. I en interpellation till idrottsminister Bosse Ringholm har Larsson ifrågasatt regeringens beredning av ärendet, utan att få något bra svar.

– Jag tror att många utgick från att regeringen skulle ställa upp, men det hände något i sista stund. Vad jag förstår var vissa sommarsporter skeptiska, säger Larsson.

RF-ordföranden Karin Mattsson medger att opinionsbildningen för ett OS var svag och att statskontorets analys av ett svenskt OS kom sent

- Vi hade förhoppningar om att Statskontorets rapport skulle ha kommit mycket tidigare. Det blev alldeles för bråttom mot slutet, säger Mattsson.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.