RIN nobbar Örebro

Riksidrottsnämnden avslår Örebro SK:s överklagande. På fredagen kom domen och konsekvensen blir att ÖSK tvingas att spela i Superettan.
- Fotbollförbundets appellationsnämnd hade rätt när den konstaterade att Örebro SK FK inte uppfyllde de ekonomiska kriterierna för elitlicens för 2005, meddelade Riksidrottsnämnden (RIN) och lämnade därmed ÖSK:s överklagande utan bifall.
RIN tar i sitt beslut främst upp tre av de punkter som Örebro pekat på i sitt överklagande, nämligen appellationsnämndens ekonomiska sakkunskap, värdet av spelartruppen samt en eventuell oredovisad kostnad för fjärrvärme på Eyravallen.

Beträffande sakkunskapen konstaterar RIN kort att eftersom Fotbollförbundets årsmöte, som utser appellationsnämnden, ansett att den besitter den nödvändiga sakkunskapen finns det ingen anledning att ifrågasätta dess formella beslutförhet.
I frågan om spelartruppens värde i ÖSK:s kontrollbalansräkning menar Riksidrottsnämnden att det faktum att bolaget Örebro Spelarinvest AB köpte in sig i spelartruppen rimligen måste innebära att truppens värde i föreningens tillgångar måste minska. ÖSK hade i sin balansräkning tagit upp spelarna till ett värde som var för högt.
Slutligen anser RIN att ÖSK i enlighet med god redovisningssed borde ha tagit upp en kostnad för fjärrvärme på Eyravallen som en post på kontrollbalansräkningens skuldsida.

Det blev avgörande - nedskrivningen av spelartruppens värde i kontrollbalansräkningen och skulden för fjärrvärme innebär att Örebro SK vid tiden för balansräkningens upprättande skulle ha hamnat på ett negativt eget kapital.
Därmed uppfyllde inte föreningen, menar Riksidrottsnämnden, de ekonomiska kriterierna för elitlicensen. Nämnden ser därför heller inget behov av att närmare behandla de övriga frågor som varit föremål för diskussion.

Frågan om Örebro SK FK:s placering i fotbollens seriesystem avgörs enligt Fotbollförbundets tävlingsregler av ett av förbundsstyrelsen utsett organ och har därför inte tagits upp av RIN. Den förs därför tillbaka till Fotbollförbundets styrelse för fortsatt handläggning.

Riksidrottsnämndens beslut, som var enhälligt, kan inte överklagas. I beslutet deltog Gustaf Lindstedt (ärendeordförande), Bengt Andersson, Susanne Holmström, Kristina Karlsson och Toivo Öhman. Vid sammanträdet deltog även Ulf Egenäs, f d RF-revisor m m, som sakkunnig samt nämndens sekreterare Christer Pallin.

Hela Riksidrottsnämndens beslut finns att hämta på Riksidrottsförbundets hemsida.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.