RIN nobbar Örebro

Riksidrottsnämnden avslår Örebro SK:s överklagande. På fredagen kom domen och konsekvensen blir att ÖSK tvingas att spela i Superettan.
- Fotbollförbundets appellationsnämnd hade rätt när den konstaterade att Örebro SK FK inte uppfyllde de ekonomiska kriterierna för elitlicens för 2005, meddelade Riksidrottsnämnden (RIN) och lämnade därmed ÖSK:s överklagande utan bifall.
RIN tar i sitt beslut främst upp tre av de punkter som Örebro pekat på i sitt överklagande, nämligen appellationsnämndens ekonomiska sakkunskap, värdet av spelartruppen samt en eventuell oredovisad kostnad för fjärrvärme på Eyravallen.

Beträffande sakkunskapen konstaterar RIN kort att eftersom Fotbollförbundets årsmöte, som utser appellationsnämnden, ansett att den besitter den nödvändiga sakkunskapen finns det ingen anledning att ifrågasätta dess formella beslutförhet.
I frågan om spelartruppens värde i ÖSK:s kontrollbalansräkning menar Riksidrottsnämnden att det faktum att bolaget Örebro Spelarinvest AB köpte in sig i spelartruppen rimligen måste innebära att truppens värde i föreningens tillgångar måste minska. ÖSK hade i sin balansräkning tagit upp spelarna till ett värde som var för högt.
Slutligen anser RIN att ÖSK i enlighet med god redovisningssed borde ha tagit upp en kostnad för fjärrvärme på Eyravallen som en post på kontrollbalansräkningens skuldsida.

Det blev avgörande - nedskrivningen av spelartruppens värde i kontrollbalansräkningen och skulden för fjärrvärme innebär att Örebro SK vid tiden för balansräkningens upprättande skulle ha hamnat på ett negativt eget kapital.
Därmed uppfyllde inte föreningen, menar Riksidrottsnämnden, de ekonomiska kriterierna för elitlicensen. Nämnden ser därför heller inget behov av att närmare behandla de övriga frågor som varit föremål för diskussion.

Frågan om Örebro SK FK:s placering i fotbollens seriesystem avgörs enligt Fotbollförbundets tävlingsregler av ett av förbundsstyrelsen utsett organ och har därför inte tagits upp av RIN. Den förs därför tillbaka till Fotbollförbundets styrelse för fortsatt handläggning.

Riksidrottsnämndens beslut, som var enhälligt, kan inte överklagas. I beslutet deltog Gustaf Lindstedt (ärendeordförande), Bengt Andersson, Susanne Holmström, Kristina Karlsson och Toivo Öhman. Vid sammanträdet deltog även Ulf Egenäs, f d RF-revisor m m, som sakkunnig samt nämndens sekreterare Christer Pallin.

Hela Riksidrottsnämndens beslut finns att hämta på Riksidrottsförbundets hemsida.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.