Dalalagen ekonomiska föredömen

Spejarna inom ishockeyns licensnämnd fick återvända i oförättat ärende. Inte en enda klubb i vare sig elitserien eller Hockeyallsvenskan prickades. Däremot visas Mora upp som ett strålande exempel med 3,8 miljoner i vinst.
Samtliga föreningar som är kvalificerade för spel i Elitserien och Hockeyallsvenskan är av liganämnden och allsvenskan nämnden godkända för spel säsongen 2005/2006.
För fyra av föreningarna i Hockeyallsvenskan är klartecknet villkorat av att vissa formella åtgärder måste ske.

- Som helhet ser vi att föreningarna har en god ordning på sin verksamhet. Ekonomin har generellt sett blivit bättre de senaste åren men det beror i huvudsak på extraordinära intäkter som kapitaltillskott utifrån. Rörelseresultaten har försämrats allmänt och relativt många föreningar har svårt att få kärnverksamheten att gå ihop, säger Bo Tovland ordförande i liganämnden och allsvenska nämnden.
I elitserien synades Djurgården, Brynäs och Luleå extra. Brynäs räddning blev publikintresset i kvalet.

Frölunda som publikmagnat och SM-vinnare har i konsekvensens namn också de bästa ekonomiska siffrorna med 10 miljoner i överskott och ett eget kapital på 45 miljoner.
Färjestad är annars rikast med sina 62 miljoner men vintern slutade med ett plus om enbart 1 miljon kronor.
Noterbart i övrigt är att HV 71 fick se sitt resultat förändras ordentligt. Underskottet hamnade på 6,7 miljoner kronor och därmed är egna kapitalet nere i 11 miljoner kronor.

Dalalagen har gjort en anmärkningsvärd resa i kassaböckerna.
Mora visade ett plus på 3,8 miljoner.
- Det största någonsin i klubbens historia, jublar säger ordförande Jan Simons i Aftonbladet.
.Leksand kan uppvisa tillgångar på 35 miljoner kronor.
- Vi har aldrig haft en bättre ekonomi, säger Anders Östling, ekonomiansvarige på Leksands IF.

Elitserieklubbarnas ekonomi
Brynäs
Vinst - förlust: + 530.236 kr
Eget kapital: 608 380 kr

Djurgården
Vinst - förlust: + 600 000 kr
Eget kapital: 1,2 miljoner kr

Frölunda
Vinst - förlust: + 10 miljoner kr
Vinst - förlust: + 10 miljoner kr
Eget kapital: 45 miljoner kr
    
Färjestad
Vinst - förlust: ca + 1 miljon kr
Eget kapital: 62 miljoner kr

HV 71
Vinst - förlust: - 6,7 miljoner kr
Eget kapital: 11 miljoner kr

Leksand
Vinst - förlust: - 3,4 miljoner kr
Eget kapital: 35 miljoner kr

Linköping
Vinst - förlust: + 1,1 miljoner kr
Eget kapital: 1,5 miljoner kr

Luleå
Vinst - förlust: - 140 000 kr
Eget kapital: 1,3 miljoner kr

Modo
Vinst - förlust: - 2,8 miljoner kr
Eget kapital: 5,8 miljoner kr

Mora
Vinst - förlust: + 3, 8 miljoner kr
Eget kapital: 5,5 miljoner kr

Södertälje
Vinst - förlust: + 422 000 kr
Eget kapital: 3 528 000 kr


Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.