Skatterazzia i IFK Göteborg

IFK Göteborg misstänks ha betalat svart lön till Peter Ijeh. I dag avslöjas att fem personer har delgivits misstanke om grovt skattebrott.
– Det pågår en förundersökning liknande den som tidigare har rört idrottsföreningar, bekräftar Gösta Ivarsson, chef för ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Ekobrottsmyndigheten misstänker skattebrott i klubben. Ersättning till anfallsstjärnan Peter Ijeh har utbetalats utan att klubben också har svarat för arbetsgivaravgifter.

På onsdag hämtades Peter Ijeh och flera av IFK Göteborgs ledare till polisförhör. Senare släpptes de. Förutom förhören genomförde polisen en husrannsakan i Blåvitts klubblokal Kamratgården under onsdagen.
Få uppgifter framkom i övrigt och få ville över huvud taget uttala sig:
– Det finns en överenskommelse om att jag inte ska säga något om det här. Du får tala med klubben eller polisen, sa Ijeh själv.

Enligt TT är förvåningen stor i Blåvitt.
- Det finns ingen grund i anklagelserna. Jag är inte orolig och det behöver inte IFK Göteborg vara heller, säger en person som tillhör IFK.
Har klubben betalat svarta löner?
- Absolut inte.

IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson intervjuades av Sportbladet och fick frågan om uppgifterna om skattebrott är riktiga?
– Jag är förhindrad att kommentera det. Alla eventuella kommentarer från klubben kommer att ske på vår hemsida, svarade han.
Däremot bekräftade vice ordföranden och kassören Jan Nilsson att det pågår en förundersökning angående skattebrott.
– Ja, det stämmer, sa Nilsson kort.

Peter Ijeh värvades från Malmö FF till IFK Göteborg hösten 2003. Utredningen gäller den ekonomiska uppgörelsen i övergången.
Ekobrottsmyndigheterna har synat Ijehs inkomstuppgifter och därefter har det framkommit en misstanke om att IFK har betalat två miljoner kronor i svart lön.
– Förundersökningen liknar den som tidigare har rört idrottsföreningar. Jag vill inte säga mer än så. Men det är klart att det är sällan misstankarna enbart rör klubben, säger Gösta Ivarsson till sportbladet.se.

Att svarta löner förekommer inom idrotten är inget nytt. Skattemyndigheterna får allt mera kontroll på vad som sker hos föreningarna och kontrollerna blir både allt flera och mera omfattande.
Just dolda ersättningar var skälet till att Percy Nilsson, Malmö Redhawks ordförande, nyligen dömdes till ett års fängelse.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.