Bingolotto hotas av nytt spel

Till sporten går inte en krona trots att en av svenska idrotts största stjärnor, Henrik Larsson, blir ambassadör för en jättesatsning som beskrivs som den största kommersiella tv-satsningen i Sverige sedan Bingolotto.
Bingolotto hotas och därmed också den svenska idrottsrörelsen när TV4 i augusti startar Postkodlotteriet. Med direktsändning i tv och med Richard Sjöberg som programledare.
Kanalen vill uppnå ett program med familjeunderhållning och få samma uppmärksamhet som när Bingolotto var som störst.

Stora pengar står på spel. Bingolotto har gett idrotten 13 miljarder kronor under 14 år!
Ofantligt mycket pengar och trots nedgången de senaste åren är det enorma belopp som fortsätter att strömma till föreningarna. Men vad sker nu? När ett nytt spel introduceras, ett spel som uppenbarligen är smart utformat och som kommer att betyda stor nyfikenhet och i sin köplust.

I Nederländerna har Postkodlotteriet skänkt 17 miljarder kronor till välgörande ändamål under 15 år.
Lotteriets skapare Boudewijn Poelmann säger i en intervju i Dagens Industri:
- Jag tror att det kan bli en lika stor succé i Sverige.
Denne Poelmann är i dag VD för produktionsbolaget Novamedia och han förklarar hur idén tillkom:
- Vi startade lotteriet för att vi ville samla en rad olika insamlingar till välgörande ändamål under ett paraply.

Det annorlunda med det här vinstspelet är att den person som köper en lott till den tv-sända dragningen tävlar med sin adress och kan vinna ensam eller tillsammans med hela sitt kvarter.
Det fick till följd att vid årets första jackpottdragning i Nederländerna i januari fick ett kvarter dela på 195 miljoner kronor! Notera dock att bara de som har köpt en lott gynnas. De fick vara med och dela på vinsten. Grannarna utan lott blir också utan pengar.
Dessutom sker en utlottning av bilar eller resor till hela kvarter baserat på postkoder, ett slags finfördelning av postnummer.

Det är alltså välgörande ändamål som ska främjas. I Nederländerna har lotteriet bidragit med 17 miljarder kronor på 15 år. 2,1 miljarder kronor skänktes till 49 olika välgörenhetsorganisationer, allt från FN och Amnesty till Stoppa Aids, barnfadderorganisationer och Greenpeace under 2004.
Fotbollsstjärnan Ruud Gullit och Sydafrikas förre president Nelson Mandela har varit Postkodlotteriets galjonsfigurer. I Sverige blir Henrik Larsson ambassadör för lotteriet och han ska regelbundet delta i programmet.

Novamedia vet mycket väl vad Bingolotto har betytt för Sverige. Företaget har till och med ägt lotteret, efter ett förvärv från grundaren Gert Eklund, men sålde det vidare till Folkspel i fjol.
Boudewijn Poelmann hävdar nu:
- Vårt nya lotteri konkurrerar inte med Bingolotto. ATG och Svenska Spel är våra främsta konkurrenter.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.