Många klubbledare lever i skräck

Handbollsklubben Kroppskultur är ett exempel på hur illa ställt det är i svensk lagidrott i dag. Många föreningar är i kris med miljoner i skuld. Kroppskultur tvingades först säga nej till sin allsvenska plats och nu måste klubben också ta steget ned i division II.
Allsvenskt i fjol, hopp om att ändå fortsätta i division I kommande säsong, men det slutar med spel i division II.
Skulderna blev övermäktiga.

Konkursen var snuddande nära men i Uddevalla skedde ändå en stark mobilisering. Många människor ställde upp.
Nära 100 personer gick in som borgenärer och det gav över 700 000 nya kronor till föreningen. Men Kropps behövde en miljon för sin ekonomiska handlingsplan.

Kommunstyrelsen i Uddevalla avvisade klubbens begäran om ett miljonlån, men avskrev en skuld på närmare 700 000 kronor mot ett sponsorpaket och har givit Kropps olika möjligheter att stärka ekonomin.
Därtill har föreningen förhandlat fram ett miljonlån i bank, men behöver ännu en miljon för att den ekonomiska femårsplanen i Rädda Kroppsgruppen skulle fungera.

Rekonstruktionen har lyckats i stora delar, men å andra sidan finns inga spelare kvar.
De flydde hals över huvud.
- Vi har inte spelarmaterial för division 1, säger Torbjörn Fält, Kroppskulturs ordförande.
Varför flyttade klubben först till division 1 för att sedan dra er ur på nytt?

- Det var det naturliga steget att gå ner ett hack. Men nu när det försvunnit så många spelare måste vi ju anpassa oss efter situationen, säger Fält.
- Det här är något vi måste göra. Alla klubbar rycker i våra spelare, först seniorerna och nu juniorerna, säger nye tränaren Sanjin Bahtijarevic.

Från fjolårets allsvenska trupp finns egentligen inte en enda spelare. Nu blir killar födda mellan 89 och 85 som får överta ansvaret.

Med samma skräckscenario lever i dag många föreningar i Sverige. Skulderna växer eller är beständiga och kräver oerhört mycket av ideella ledare som känner sig som en gissla i vetskap om att inte dem också kan hoppa av. I regel har många andra ledare och därtill spelarna redan försvunnit.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.