ÖSK i ekonomisk kris igen

Örebro SK lever farligt igen. Budgeten håller inte alls och en krisplan är upprättad för att rädda föreningen.Skälet är att storsponsorerna inte vill samarbeta med klubben.
Spelarinvest gick in med 5,5 miljoner kronor.
Kommunen köpte arenanamnet för 7 miljoner (varav 3 betalas ut i år).
Föreningssparbankens skrev av en fordran på 3,2 miljoner kronor.

Men det räcker inte för att den här säsongens ekonomiska plan ska hålla. Klubbens ordförande Rose-Marie Frebran medger att situationen är oroande.

ÖSK Fotboll gick, redovisar Nerikes Allehanda, in i 2005 med 1 428 000 kronor i klubbkassan, men då valde ÖSK att inte tillämpa de redovisningsregler Riksidrottsnämnden använde när kontrollbalansräkningen underkändes våren 2005.

Med RIN:s princip skulle ÖSK reducera värdet av spelartruppen med 1 305 000 kronor och kvar blir då +123 000 i eget kapital.

- Hela överskottet är uppätet och det krävs alternativa intäkter för att klara budgeten, säger Frebran till NA.

Besvikelsen är stor i Örebro. Holmgången i fjol när klubben slutligen degraderades ur allsvenskan minns alla med förskräckelse.

ÖSK Fotbolls ekonomi rekonstruerades under våren och en tilltänkt budget påvisade att hur det skulle uppstå 1,2 miljoner i kassan.

Jakten på små och mellanstora sponsorer har lyckats, men saknaden av en storsponsor skapar mörka moln.

De ansvariga inser att nu är det för sent att hitta en miljonsponsor som vill synas på matchtröjan.

Räddningsplanen består av att Hans Melin, spelarinvestbolagets delägare, har sålt sju av tröjorna och hoppas också att få köpare till de återstående. Dessutom markandsförs ett ÖSK-häfte till privatpersoner.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.