Storstäderna tar över allsvenskan

Malmö har sitt nätverk och sitt Pildammarna Invest, Göteborg har Janne Plånbok och Djurgården en bank på Stureplan. Det blir nog storstäderna som tar över helt i svensk fotboll. Om de bara använder sina överlägsna resurser till att bevara äktheten med sinne för proportioner, viljan att utveckla svensk fotboll och med ett tålamod som ger tränarna chansen att bygga ett lag.
Det skriver Sydsvenska Dagbladets krönikör Åke Stolt dagen efter guldfinalen i fotbollsallsvenskan. Han skriver om hur de stora väljer och vrakar och är de som får resurserna. De härskar också över de mäktigaste upptagningsområdena.

De senaste årens resultat påvisar en entydig utveckling. Göteborg har behållit en hög kvalité och varit en konkurrent om SM-guldet, Malmö tog sitt första SM-guld på 16 år när de lyckades vinna i fjol och nu är turen kommen till Djurgården igen. Allt tyder på det tredje guldet på 2000-talet.

Djurgårdarna upplevde en riktig gulddag på måndagen. Föst ett sponsorkontrakt med Adidas på 50 miljoner utan att allt handlar om kontanter och sedan vinsten i seriefinalen på Ullevi.

”50 miljoner är dock inte så mycket som det låter. Det löper över fem år och är ingenting som förändrar maktbalansen i svensk fotboll. Om det varit 500 miljoner på fem år hade man kunnat börja skönja konturerna av en svensk klubbekonomi med möjligheter att konkurrera med delar av Europas”, skriver Åke Stolt.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.