Avslöjande fakta om svarta pengar

Svarta pengar inom idrotten existerar – frågan är i vilken omfattning? Skattemyndigheten i Kalmar län har kontrollerat 25 idrottsföreningar och i elva av dessa förekommer svart ersättning till domare och tränare.
I centrum för ämnet justs nu står Bosse Ringholm som är ordförande i fotbollsklubben Enskede IK. Uppgifter gör gällande att klubben har sedan flera år klubben betalat ut svarta löner till vissa tränare.
Det är Ekot som uppger att, enligt personer med god insyn i Enskede IK:s ekonomi, det förekommer svarta löner på 400 000 – 500 000 kronor varje år till tränare.
En skattehandläggare har dessutom redovisat till Ekot att vissa ledare inte har redovisat någon lön från klubben.
Förekomsten av icke skattad ersättning diskuteras periodvis. En utbredd uppfattning är det här beteendet är vardag i idrotten. Vad som möjligen kan ses som en bekräftelse är att skattemyndigheten i Kalmar saknade 700 000 kronor i redovisningen på domarersättningarna.
Totalt har Skattemyndigheten hittat 1,2 miljoner kronor utan beskattning hos elva Idrottsklubbar.
Undersökningen i Kalmar påvisade att beteendet förekommer flitigast hos klubbar inom innebandy och fotboll.
Skattemyndigheten säger till tidningen Östran/Nyheterna att det kan bero på okunskap och ofta byte av kassör hos idrottsföreningar. Därmed uppstår misstag i redovisningen av ersättningar till tränare och domare.
Nu hoppas skattemyndigheten till upprättelse i takt med avslöjandena.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.