Jari Litmanen, en dyr åskådare

Jari Litmanen spelade senast i Malmö FF den 23 augusti. Han hoppade in mot FC Thun i kvalet till Champions League. Kanske var det hans sista match i MFF. Han är dyr för klubben som tvingas ersätta honom trots att han bara är en åskådare.
Jari Litmanen har ännu inte fått något svenskt personnummer och därför måste MFF ersätta honom.

– Vi jobbar på det med försäkringskassan, säger MFF:s kanslichef Jan-Olov Kindvall i Sydsvenska Dagbladet.

Jari Litmanen får alltså ingen sjukpenning och därför har Malmö FF inget annat val än att ersätta finländaren.

Kan ni reglera beloppen med honom i efterhand?

– Nä, det vet jag inte. Han är ett särfall. Jag kan inte svara på det, säger Kindvall.

Företeelsen är inte alls ovanlig i svenska föreningar som kontrakterar utlänningar. En skada kan inträffa innan processen hos Försäkringskassan är klar. Annars är det så enkelt att ansökan om personnummer glöms bort och allt blir en dyr erfarenhet när väl skada eller sjukdom stoppar nyförvärvet.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.