Percys klipp om 320 miljoner

I veckan slutförde han diskussionerna med Malmö Stad och köpte mark för 250 miljoner kronor. Nu framkommer att Percy Nilsson säljer samma mark, inklusive byggrätter, till köpcentret i Hyllie för 570 miljoner kronor. - Det ärså jag göraffär, anser Percy Nilsson själv.
I veckan slutförde han diskussionerna med Malmö Stad och köpte mark för 250 miljoner kronor. Nu framkommer att Percy Nilsson säljer samma mark, inklusive byggrätter, till köpcentret i Hyllie för 570 miljoner kronor. Det är så jag gör affär, anser Percy Nilsson själv.

Det är norska detaljhandelsjätten Steen & Ström som köper anläggningen i Hyllie för 570 miljoner kronor för att förvandla det till ett köpcenter.

Percy Nilsson ser inget märkligt i att han inom loppet av några få dagar tjänar drygt 300 miljoner kronor. I Sydsvenska Dagbladet hävdar han har investerat omkring 20 miljoner kronor under åtta år för att utveckla projektet från råmark till färdiga byggplaner.

Reavinsten på 300 miljoner kronor är en grundplåt till den eventarena som blir granne med köpcentrat vid den nya tågstationen i Hyllie.

- Se det inte som en reavinst utan som en möjlighet att bygga arenan utan att springa med mössan i handen och tigga av kommunen, säger Percy Nilsson.

Han hänvisar också till det löfte han har gett till Malmö stad om en bankgaranti på just 300 miljoner kronor. Det som en konsekvens av att han får hyra tomten till arenan för en symbolisk tusenlapp per år.

– Eftersom jag säljer bolaget är vinsten skattefri. Det är finessen som gör att vi kan få över vinsten i Parkfast andra dotterbolag Parkfast Arena, säger Percy Nilsson.

Han vill påvisa större kostnader för arenabygget. Nu är summan uppe i 500 miljoner kronor. Kalkylen bygger på en för försäljning av namn- och serveringsrättigheter samt loger. Därmed ska det vara möjligt att skapa intäkter om 200 miljoner kronor. Därmed blir den finansiella bilden fullbordad och Percy nilsson på också det faktum att arenan blir obelånad när första spadtaget sker i september.

Men all försäljning är beroende av att hockeylaget verkligen når elitserien. Laget har en stadig plats i Allsvenskan och sportchefen Peter Andersson får ideligen nya pengar för att förstärka laget. Percy Nilsson har ett finger med i det mesta av vad som sker. Hyllie ska bara bli en succé.

Inom Malmö Stad stoppar såväl kommunalrådet Ilmar Reepalu och fastighetsdirektören Börje Klingberg allt kritik mot att man gick med på en för låg köpesumma.
- Vi säljer inte till högstbjudande utan till en exploatör där vi kan ställa krav. Det finns ingen anledning att trissa upp priserna, säger Ilmar Reepalu.
- Det är ett bra avtal för Malmö kommun om man ser till helheten, säger Börje Klingberg.

De fäster stor vikt vid bankgarantin på 300 miljoner kronor och därmed är de övertygade om att Percy Nilsson kommer att göra allt för att förverkliga bygget.
- Om den inte byggs tillfaller bankgarantipengarna Malmö kommun, säger Börje Klingberg.

Både Börje Klingberg och Ilmar Reepalu påpekar för övrigt att de visste om intresset från Steen & Ström och en affär var aktuell.
- Meningen var att affären skulle presenteras på presskonferensen i tisdags om vårt avtal med Percy Nilsson. Men norrmännen kunde inte komma till Malmö på grund av flygstrejken, säger Börje Klingberg.

Formellt innebär affären att Percy Nilssons projektbolag Parkfast AB säljer dotterbolaget Parkfast Hyllie AB till Steen & Ström. För 570 miljoner får Steen & Ström ett bolag som äger mark och rättigheter att bygga ett 70 000 kvadratmeter stort köpcenter, 26 000 kvadratmeter lägenheter och kontor samt ett parkeringshus med 200 platser.

Steen & Ström är Skandinaviens största förvaltare och utvecklare av köpcentrum. Steen & Ström driver ett 50-tal köpcentra i Norge, Sverige och Danmark. Aktuella anläggningar i Sverige finns i Borlänge, Örebro, Uddevalla, Överby/Trollhättan, Norrköping, Mjölby och snart även i Sollentuna.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.