VM redan en blågul succé

Lars Lagerbäck har angett tonen. Fräckt och respektlöst presenterade han sina 23 mannar och 75-talet journalister var grundlurade, ingen hade räknat med just de 23 spelarna. Det var förbundskaptenens show och möjligen en försmak om vad som väntar i fotboll-VM. För Sverige är en vinnare eftersom förbundet redan vet att VM ger minst tio miljoner i överskott.
Annons
Lars Lagerbäck har angett tonen. Fräckt och respektlöst presenterade han sina 23 mannar och 75-talet journalister var grundlurade, ingen hade räknat med just de 23 spelarna. Det var förbundskaptenens show och möjligen en försmak om vad som väntar i fotboll-VM. För Sverige är en vinnare eftersom förbundet redan vet att VM ger minst tio miljoner i överskott.

Fredrik Stenman, Kalle Svensson, Rami Shabban, Johan Elmander – den ena överraskningen efter den andra. Lasse Lagerbäck radade upp dem, utöver alla självklara namn, och njöt av de allt mera förvånade minerna bland journalisterna på Millesgården i Stockholm.
- Jag vill ha många valmöjligheter. Jag har även tittat på ålder och därför är några med som på sikt kan bli nyckelspelare, sa Lagerbäck och det ryckte i mungipan som om när som helst skulle börja gapskratta.
Han är ändå inte så förutsägbar, vår mest framgångsrike förbundskapten någonsin.


Sune Hellströmer redovisade hur mycket pengar som fotbollförbundet tjänar på VM.

Kollegan Roland Andersson underströk:
- En bra dag kan vi slå vilket lag som helst. Men det gäller att ha sju bra dagar på jobbet.
Han syftade alltså på antalet matcher för att det bära hela vägen fram i VM. Andersson redovisade fakta runt truppen. 35 spelare har nagelfarits under sex-sju månader, 23 blev utvalda. Där gäller ett snitt om 38 landskamper, 27 år är medelåldern, 13 spelare har erfarenhet från minst två mästerskap, sex är mästerskapsdebutanter och elva av 23 spelar i en nordisk klubb.

Det var leenden överlag vid presskonferensen. En som redan känner sig som en segrare är generalsekreterare Sune Hellströmer.
- Vi vet att det blir ett överskott om minst tio miljoner kronor.
Men miljonrullningen är mer omfattande än så.
– Det är ett otroligt samhällsvärde att så många svenskar samlas runt fotbollen. Att vi deltar i VM och att vi förhoppningsvis lyckas betyder mycket för Sverige även ute i världen.


Så här ser fotbollslandslagets alternativa spelardräkter ut. Anders Svensson och Mattias Jonsson är fotomodeller.

Bland många företag, framför allt fotbollens stora sponsorer, pågår intensiva förberedelser inför marknadsaktiviteter, resor till Tyskland och kampanjer av olika karaktär. Inför och under mästerskapet blir det VM för hela slanten i all kommunikation, som tidningar, tv, affischer överallt, mm.
- Därtill säljs olika produkter, som är licensierade av oss, till ett marknadsvärde uppemot 100 miljoner kronor.
Apropå fans kommer allt flera svenskar över biljetter till matcherna. Ursprungligen beställde 134 000 svenskar över 304 000 biljetter när det fanns en tillgång om 32 000 biljetter, varav halva antalet gällde matchen Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin.


Förbundets infoansvarige Jonas Nystedt introducerar Tomas Ledin och hans nygamla VM-låt.

Fotbollens marknadsvärde har aldrig varit större.
- Vi har kommit fram till den bedömningen att vårt varumärkesvärde är ca en miljard, hävdade Hellströmer.
Han lät triumfatorisk.

- Fotbollen tjänar enormt mycket på ett VM. De här mästerskapen blir bara allt större i affärsavseende.
Via sponsorer och tv-rättigheter tar Fifa in enorma pengar som innebär att varje land får sex miljoner kronor i bidrag till förberedelserna och 36 miljoner som en premie för medverkan.

- Samtidigt är kostnaderna omfattande. Vi räknar med att förberedelser och planering ska gå på runt sex miljoner. Sedan kommer resor, boende, personal, spelaravtal med mera på ca 24. Det innebär utgifter om totalt runt 30 miljoner.
Ändå blir det minst tio miljoner kronor över för förbundet.

- Allt ska investeras i vår rörelse. Vi vill utveckla över hela linjen, från talanger, bredden och till såväl damernas som herrarnas elit.
EM i Portugal gav ett överskott om 33 miljoner som gick till motsvarande åtgärder.

De riktigt stora pengarna hägrar för de allra bästa lagen. En åttondelsfinal ger 15 miljoner. Därpå väntar 18 miljoner vid en kvartsfinal, 60 vid en semifinal och efter finalen tilldelas världsmästarna 18 miljoner medan tvåan får 6 miljoner.
Utöver VM-guldet kan segrarna räkna in minst 150 miljoner kronor.

Thomas Ejderhov
Foto: Mats Gustafsson

Riksidrottsförbundet har svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.