Idrotten befrias från reklamskatt

Reklamskatten för idrottsklubbar och ideella föreningar ska försvinna. Regeringen och finansminister Pär Nuder har lyssnat till Idrottsskattekommittén och från den 1 januari nästa år slopas tilläggen för alla klubbar.
Annons

Reklamskatten för idrottsklubbar och ideella föreningar ska försvinna. Regeringen och finansminister Pär Nuder har lyssnat till Idrottsskattekommittén och från den 1 januari nästa år slopas tilläggen för alla klubbar. 

- Föreningarnas kassörer våndas när de ska hålla koll på så små summor, säger Kjell Nordström, kommittéordförande.   

- Reklamskatten utgör en stor administrativ börda för många idrottsklubbar som inte vet hur de ska betala skatten. Det är där som den största effekten uppnås, säger Per Nuder till SVT:s Rapport.  

Visserligen betalar landets idrottsföreningar 72 miljoner i reklamskatt varje år, men de uppskattar mera att slippa pappersexercisen runt skatten. Däremot blir det ingen skattebefrielse för föreningar som drivs som bolag. De berörs inte av skattelättnaden.

Kommittén vill också att föreningarna slipper skatt för verksamheter som inte har en direkt koppling till idrotten, såvida det inte innebär snedvriden konkurrens. En klubb skulle kunna öppna filmuthyrning, men då får verksamheten inte konkurrera med andra. 

I sitt ursprungliga förslag hade kommittén flera förslag – som regeringen ännu inte har tagit ställning till.
Dels souvenirförsäljningen som ska skattebefrias om värdet på souvenirerna inte överstiger 800 kronor eller två procent av basbeloppet.

Dels idrottare som får behålla sin skattefrihet om 75 procent av utövarna i samma klubb tjänar mindre än 19 850 kronor. Det skulle innebära att om en klubb säljer en talang för mångmiljonbelopp blir det ingen skatt om flertalet av klubbens utövare tjänar mindre än 19 850.

Ett annat förslag som regeringen ännu inte har sagt varken ja eller nej till gäller domarna. Kommittén föreslår att domarna ska ha bostaden som tjänsteställe och därmed får reseersättning. 
 

Nordström och hans kollegor i Idrottsskadekommittén ser också en utveckling i att idrottare i individuella grenar ska kunna sätta in pengar på idrottsutövarkonton och sedan kunna använda pengarna tio år senare. Det är ett sätt att undvika statlig skatt vid stora inkomster under några få år – och tanken är att stoppa utflyttningen till Monaco….     
  


 

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.