""Skatteplanering, inget annat""

Björn Borg fyller 50 år på tisdagen. Sveriges största idrottsman ser sig själv i dag som en lugn familjefar, med kombi och där största intresset är barnen. - Jag mår så jävla bra och har gjort så i flera år. Men jag har egentligen aldrig brytt mig om medierna. Om jag brytt mig hade jag varit på psyket för länge sen, menar Björn Borg som också förklarar hur Skatteverkets senaste agerande rörde något som många svenskar sysslar med, nämligen skatteplanering.
Annons

Björn Borg fyller 50 år på tisdagen. Sveriges största idrottsman ser sig själv i dag som en lugn familjefar, med kombi och där största intresset är barnen.

- Jag mår så jävla bra och har gjort så i flera år. Men jag har egentligen aldrig brytt mig om medierna. Om jag brytt mig hade jag varit på psyket för länge sen, menar Björn Borg som också förklarar hur Skatteverkets senaste agerande rörde något som många svenskar sysslar med, nämligen skatteplanering.

Björn Borg har en egen förklaring till att han kan stå emot allt som skrivs och sägs om honom:

- Jag fick lära mig den hårda vägen. Det var "Labbe" (Lennart Bergelin) som sa: "Det är bara att gå in i skiten och köra." Och sen körde man ännu hårdare. Det är så det fungerar. Om du tittar i dag, många svenskar är så jävla bortskämda.

Han ställer upp på en enda intervju i svensk media. Det är som väntat Expressens Thomas Malmqvist som får möjlighet att besöka den herrgårdsliknande villan på Ingarö. Huset, som formellt ägs av föräldrarna Rune och Margaretha, har en boyta på ca 600 kvadratmeter med en inredning som innehåller designermöbler, starka färger - och Leos leksaker.

Parets gemensamma son Leo är på dagis i Gustavsberg, Patricias barn Kasper och Bianca i skolan på Kungsholmen och Björn har en dag med golden retrievern Lipton. Björns och Thomas Malmqvists samtal handlar om livet, erfarenheter och dagens värden. 

- Jag minns när pappa fyllde 50. Det var 1982 och jag minns att jag tänkte: "Fy fan, vad gammal han blivit." Men 50 år, det är ju ingenting! (Björn om att fylla 50).

- Jag väger ungefär lika mycket som när jag stod på toppen, eller kanske två kilo mer. Jag tycker om att hålla formen. Jag känner mig inte som 50 i alla fall. Jag har en ung hustru och barn, då gäller det att vara på alerten. (Björn om sin hälsa). 

- Jag skulle kunna åka i väg på något varje vecka, men jag sorterar bort det mesta. Jag håller mig undan så mycket som möjligt, säger Björn Borg som tidigare förklarat att han ser sig själv som "nya Garbo". (Björn om mediauppvaktningen, han har nobbat intervjuer till USA Today, La Gazzetta dello Sport och L'Equipe liksom tv-bolag som BBC, CBS, NBC och RAI.) 

- Det har aldrig varit min grej. Om jag hade tyckt det hade jag haft ett jättekalas, men jag vill inte stå i centrum. Nu åker vi i väg nånstans i stället. Jag vet inte vart, det är Patricia som fixat det. (Björn om själv firandet). 

- Jag har inga pokaler framme. Har aldrig haft, kommer aldrig att ha. Många idrottsmän har ett helt rum eller en hel vägg full med pokaler. Under alla dessa år har jag gett bort skor, kläder och racketar till välgörenhet runt om i världen. De grejer jag har kvar är Wimbledonpokalerna, racketarna från första och sista segrarna i Wimbledon och pokalerna från franska öppna.(Björn om minnen). 

- Det var nästan mer media än när jag vann min femte Wimbledon. Många tyckte att det var tragiskt och hemskt och förskräckligt. Men många var positiva också. Det var ett sånt otroligt tryck runt om i världen. Och så ringde McEnroe. Han sa: "Vad fan håller du på med?" Han sa det på ett roligt sätt, det var kompissnack.(Björn Borg om pokalerna som han nu har köpt tillbaka från auktionsfirman).

- Jag har så jag klarar mig, kan man säga. Jag har haft sportbilar tidigare, men det känns inte lockande längre. Nu, med familj och hund, är det komfort som gäller.
(Björn om sin ekonomi).

- Dagens Nyheter skrev att mina föräldrar var skyldiga jag vet inte hur många miljoner. Men dagen efter skrev de att de inte behövde betala. De hade delat upp storyn i två delar. Det är som med så många andra svenskar, det är skatteplanering. Det är inget märkvärdigt. Det kommer inte att hända någonting.(Björn Borgs om Skatteverket som krävde familjen Borg på 14 miljoner kronor i obetalda skatter efter royaltypengar som betalats till ett bolag i skatteparadiset Nederländska Antillerna 1998-2001).
 

- Jag skiter i vad som står i tidningarna. Det är klart att det inte är kul när det skrivs grejer som inte är sanna, men man får väga det mot andra saker man har i livet. (Björn om distansen till media). 

- Att jag införde en ny stil. I Wimbledon 1973 såg jag till att det blev rock'n'roll över tennisen. Tidigare hade det varit en överklassport. När jag kom fram blev det en annan atmosfär och det var väldigt positivt. Och sen var det tvåhandsbackhand och topspin - också en revolution där jag drev på. Det här är saker som många pratar om, och som jag är väldigt stolt över. Segrarna är det man strävar efter som tennisspelare, men att få vara med och tänja lite på reglerna, det är stort. (Björn om vad han är mest stolt över på tennisbanan).  

- Att jag litade på människor som jag trodde var mina vänner. Det är lätt att säga när man har facit i hand, men det ångrar jag verkligen. I affärer, och kanske vissa andra personer också. Som man trott varit ens vänner men det har visat sig att de bara varit ute efter ens pengar eller berömmelsen. Det är nånting jag ångrar, men det är inget att göra. (Björn om erfarenheter).

- Förutom att få vara frisk ser jag fram emot att se våra barn växa upp, att se vad de gör i framtiden. På äldre dar - jag säger så, nu när jag blir 50 - är det skönt att ta det lite lugnt.(Björn om framtiden).  

Mer av intervjun i Expressen

Björn Borg-hysteri på börsen

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.