Agenten skriver öppet brev

Dan Lundström är spelaragenten som nu vill försvara sig mot anklagelserna om att han har haft en dubbelroll i de ekonomiska turerna runt Obol Investment och Luleå Hockey.

Dan Lundström är spelaragenten som nu vill försvara sig mot anklagelserna om att han har haft en dubbelroll i de ekonomiska turerna runt Obol Investment och Luleå Hockey.


Dan Lundström har skrivit brev till tidningarna Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten som både publicerat hans synpunkter med rubriken ”Så här är min syn på saken”.

Lundström skriver bl a:


”Landshövding, borgmästare, företagare, journalister, idrottsklubbar, idrottsmän agent(er) och övriga känner sig alla förda bakom ljuset i Obolaffären och nu pågår också spelet med att placera ”Svarte Petter” hos någon.
Av den massiva attacken mot mig i media, känner jag mig som den utvalde.
Jag håller med Johan Håkansson, NSD, i sin krönika häromdagen där han ger Bo Johansson uppmaningen att komma hem och reda ut sina affärer på ett korrekt sätt. Jag vill bara tillägga om att om han väljer den vägen så tar han också med sig hårddiskar från sina 2 mailadresser, Coronarossa och Obolinvestment, bokföring för samtliga bolag och därmed utbetalda provisioner, avtal och inte minst pengarna som investerare efterlyser”.


Lundström berättar om hur han lärde känna Bo Johansson 1998 vid hockey VM i Zurich, hur de ganska snabbt blev goda vänner eftersom denne sen flera år tillbringade somrarna i Piteå. Johansson visade intresse för Lundströms nätverk och ville bli introducerad för både klubbar och spelare. Han ville intressera klubbarna för samarbete och att de investerade sina pensionsplaceringar i Obol Investment.

Lundström såg det som en god chans för Luleå Hockey att hitta en god sponsor och presenterade honom för dåvarande klubbdirektör, Jörgen Eriksson och ordförande Staffan Larsson. En form av mindre samarbete inleddes, men Lundström hävdar bestämt att har aldrig har försökt övertyga någon om att investera i Obol Investment.

 

”Jag har bett alla som frågat att bilda sig sin egen uppfattning. Jag har aldrig agerat som någon mäklare eller finansiell rådgivare för någon. Ingen spelare har ej heller den uppfattningen. Jag har fått provision från Bo Johansson dock aldrig för mäkleri eller finansiell rådgivning. Under 2000-talet har jag kännedom om fem affärer till Obol Investment”.


Lundström uppger att ett flertal spelare lät klubben investera under slutet av 1990 talet och de har fått tillbaka sina pensionspengar till 100 procent, med hyfsad avkastning och han skriver att de är nöjda med placeringen.
Han uppehåller sig under ett långt avsnitt runt Mikael Renbergs återkomst till Luleå. En historia som inleddes 1999, men där Luleå hade svårt att finansiera en uppgörelse och därav kom Obol och Bo Johansson in i bilden.

 

”Varken MR eller jag har försökt styra pensionsplaceringen till Obol utan sponsringen av kontraktet, medföljande motkrav från Bo Johansson och LHF:s acceptans gjorde att placeringen hamnade hos Obol Investment.
Innan och efter detta har 2 oberoende advokater granskat OI för LHF:s räkning och lämnat klartecken för att gör affärer med dom och ingå samarbetsavtal med OI”.

Lundström skriver också om hur en del rykten började cirkulera kring Obol Investment och Bo Johansson under 1995. Spelarna saknade kontoutdrag, märkliga kontoutdrag skickades med ändrad inriktning på placeringarna, m.m.

 

I den stunden förändrades relationen mellan Lundström och Obols representanter: ”Jag sökte svaren hos Bo Johansson och även sedermera hos Jan Saradlick. Då inga svar erhölls började jag ställa frågor tillsammans med olika personer, som hjälpte mig i sökandet av svaren.
Jag åkte dock på en riktig dragning av en person som jag trodde hade större yrkesmoral och etik och nöjde mig med hans svar. Efter en tid dök dock fler frågor upp och jag startade på nytt med mina frågor.
Då kom hoten om att all ekonomisk information, mellan mig och Bo Johansson, skulle lämnas till media och andra intresserade om jag inte slutade med mina frågor. Hotet verkställdes också i och man trodde att det var jag som avslöjade deras verksamhet till pressen. Jag har som enda person ensidigt utpekats som Obol Investments representant i Sverige. Den som vill tro på det, var så god”.

Lundström erkänner att han har tvingats minska sin agentverksamhet bl a beroende på sjukdom och han betonar att han har hörts av Ekobrottsmyndigheten (EBN) om min kännedom om Obol Investment och dess företrädare utan att ha blivit delgiven misstanke om brott.

Dan Lundström undertecknar brevet med sitt namn och parentesen (Människa).

 

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.