Agenten skriver öppet brev

Dan Lundström är spelaragenten som nu vill försvara sig mot anklagelserna om att han har haft en dubbelroll i de ekonomiska turerna runt Obol Investment och Luleå Hockey.

Dan Lundström är spelaragenten som nu vill försvara sig mot anklagelserna om att han har haft en dubbelroll i de ekonomiska turerna runt Obol Investment och Luleå Hockey.


Dan Lundström har skrivit brev till tidningarna Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten som både publicerat hans synpunkter med rubriken ”Så här är min syn på saken”.

Lundström skriver bl a:


”Landshövding, borgmästare, företagare, journalister, idrottsklubbar, idrottsmän agent(er) och övriga känner sig alla förda bakom ljuset i Obolaffären och nu pågår också spelet med att placera ”Svarte Petter” hos någon.
Av den massiva attacken mot mig i media, känner jag mig som den utvalde.
Jag håller med Johan Håkansson, NSD, i sin krönika häromdagen där han ger Bo Johansson uppmaningen att komma hem och reda ut sina affärer på ett korrekt sätt. Jag vill bara tillägga om att om han väljer den vägen så tar han också med sig hårddiskar från sina 2 mailadresser, Coronarossa och Obolinvestment, bokföring för samtliga bolag och därmed utbetalda provisioner, avtal och inte minst pengarna som investerare efterlyser”.


Lundström berättar om hur han lärde känna Bo Johansson 1998 vid hockey VM i Zurich, hur de ganska snabbt blev goda vänner eftersom denne sen flera år tillbringade somrarna i Piteå. Johansson visade intresse för Lundströms nätverk och ville bli introducerad för både klubbar och spelare. Han ville intressera klubbarna för samarbete och att de investerade sina pensionsplaceringar i Obol Investment.

Lundström såg det som en god chans för Luleå Hockey att hitta en god sponsor och presenterade honom för dåvarande klubbdirektör, Jörgen Eriksson och ordförande Staffan Larsson. En form av mindre samarbete inleddes, men Lundström hävdar bestämt att har aldrig har försökt övertyga någon om att investera i Obol Investment.

 

”Jag har bett alla som frågat att bilda sig sin egen uppfattning. Jag har aldrig agerat som någon mäklare eller finansiell rådgivare för någon. Ingen spelare har ej heller den uppfattningen. Jag har fått provision från Bo Johansson dock aldrig för mäkleri eller finansiell rådgivning. Under 2000-talet har jag kännedom om fem affärer till Obol Investment”.


Lundström uppger att ett flertal spelare lät klubben investera under slutet av 1990 talet och de har fått tillbaka sina pensionspengar till 100 procent, med hyfsad avkastning och han skriver att de är nöjda med placeringen.
Han uppehåller sig under ett långt avsnitt runt Mikael Renbergs återkomst till Luleå. En historia som inleddes 1999, men där Luleå hade svårt att finansiera en uppgörelse och därav kom Obol och Bo Johansson in i bilden.

 

”Varken MR eller jag har försökt styra pensionsplaceringen till Obol utan sponsringen av kontraktet, medföljande motkrav från Bo Johansson och LHF:s acceptans gjorde att placeringen hamnade hos Obol Investment.
Innan och efter detta har 2 oberoende advokater granskat OI för LHF:s räkning och lämnat klartecken för att gör affärer med dom och ingå samarbetsavtal med OI”.

Lundström skriver också om hur en del rykten började cirkulera kring Obol Investment och Bo Johansson under 1995. Spelarna saknade kontoutdrag, märkliga kontoutdrag skickades med ändrad inriktning på placeringarna, m.m.

 

I den stunden förändrades relationen mellan Lundström och Obols representanter: ”Jag sökte svaren hos Bo Johansson och även sedermera hos Jan Saradlick. Då inga svar erhölls började jag ställa frågor tillsammans med olika personer, som hjälpte mig i sökandet av svaren.
Jag åkte dock på en riktig dragning av en person som jag trodde hade större yrkesmoral och etik och nöjde mig med hans svar. Efter en tid dök dock fler frågor upp och jag startade på nytt med mina frågor.
Då kom hoten om att all ekonomisk information, mellan mig och Bo Johansson, skulle lämnas till media och andra intresserade om jag inte slutade med mina frågor. Hotet verkställdes också i och man trodde att det var jag som avslöjade deras verksamhet till pressen. Jag har som enda person ensidigt utpekats som Obol Investments representant i Sverige. Den som vill tro på det, var så god”.

Lundström erkänner att han har tvingats minska sin agentverksamhet bl a beroende på sjukdom och han betonar att han har hörts av Ekobrottsmyndigheten (EBN) om min kännedom om Obol Investment och dess företrädare utan att ha blivit delgiven misstanke om brott.

Dan Lundström undertecknar brevet med sitt namn och parentesen (Människa).

 
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.