Staten satsar en halv miljard

Idrottslyftet - mer och fler, det är regeringen eget namn på den satsning som finansieras med 500 miljoner kronor årligen för utveckling av svensk idrott.

”Idrottslyftet - mer och fler”, det är regeringen eget namn på den satsning som finansieras med 500 miljoner kronor årligen för utveckling av svensk idrott.

 

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth släppte i sitt tal namnet på den nya satsning som efterträder Handslaget vid Riksidrottsmötets öppnande i Örebro på fredagen.

- Idrottslyftet innebär inte bara mer pengar utan också mer självständighet, sa Lena Adelsohn Liljeroth.

- Men mer pengar och ökad självständighet innebär också större ansvar fortsatte idrottsministern. Jag är övertygad om att idrotten vet bäst var pengarna gör bäst nytta och jag är övertygad om att svensk idrott är mogen att ta ett större eget. 

Idrottslyftet skall öppna dörrarna för fler och skapa förutsättningarna för att fler idrottar länge upp i åren. Detta ska ske genom satsningar på ledarutveckling och ledarförsörjning, genom ökad tillgänglighet till funktionella idrottsmiljöer och ytterligare samverkan med skolan. All verksamhet ska genomsyras av attityd- och värderingsfrågor, heter det i programförklaringen.

Totalt ger staten ett stöd till idrotten om cirka 1,7 miljarder kronor årligen.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.