35 miljoner i vinst i Åre

Alpina VM-bolaget Åre 2007 har nu presenterat vad som står på sista raden när alla ekonomiska åtaganden är avklarade. Ett överskott på 35 miljoner kronor.

Alpina VM-bolaget Åre 2007 har nu presenterat vad som står på sista raden när alla ekonomiska åtaganden är avklarade. Ett överskott på 35 miljoner kronor.

Prognosen av det förväntade rörelseresultatet visar på ca 35 miljoner kronor med intäkter på 330 miljoner kronor och kostnader på 295 miljoner kronor. Enligt avtal erhåller Skistar 50 procent av vinsten upp till 20 miljoner kronor och därefter i enlighet med ägarandelen som är 15 procent, enligt ett pressmeddelande.

Utvärderingar av samhällseffekterna visar att under tävlingsperioden har besökarna omsatt motsvarande 328 miljoner kronor. Av dessa är 190 miljoner rena skatteintäkter. Det slutliga reviderade bokslutet kommer att presenteras i slutet av augusti.

- Åre VM 2007 blev inte bara en stor idrottslig framgång. Vi har även skapat ett mycket bra ekonomiskt resultat till VM-bolagets ägare. Ur ett historiskt perspektiv är detta förmodligen det bästa resultatet någonsin för ett svenskt idrottsevenemang, säger Olof Stenhammar, styrelseordförande Åre 2007 AB.

Samhällseffekterna av evenemanget har utvärderats av bland andra turismforskningsinstitutet Etour, Turismens Utredningsinstitut (TUI) och Resurs AB.  
- Studierna visare hur stort ekonomiskt värde den här typen av evenemang har. Alpina VM har skapat ökad sysselsättning före, under och efter tävlingsperioden. Arrangemanget har också gett skatteintäkter till staten och väsentliga kringinvesteringar i regionen, säger Lasse Lindqvist, VD Åre 2007 AB.

Summeringen av den mediala uppmärksamheten kring alpina VM 2007 visar en massiv medial synlighet med enormt värde för såväl evenemanget som Åre och Sverige. TV-sändningarna från alpina VM har visats i 24 länder under totalt 697 timmar och inför 563 miljoner tittare.

Nu diskuteras om en VM-ansökan ska lämnas in för 2017. Till att börja med förläggs den alpina världscupavslutningen 2009 till Åre.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.