"Foppa" får tillbaka sina 20 miljoner

Ishockeyns mästarlag, Modo, har verkligen upplevt en guldsäsong. Inte nog med den erövrade SM-titeln, dessutom redovisas en vinst på 13,1 miljoner och det innebär att klubben har ett eget kapital om 20,1 miljoner. Därmed kan klubben lösa ut Forspros aktier. Tidigare ägde Modo Hockey 60 procent av aktierna medan Peter och Kent Forsbergs bolag hade de resterande 40. Från 1 juli är Modo Hockey ensam ägare av Evenemangsarenan AB till 100 procent.
- Uppgörelsen har varit sådan hela tiden, men vi trodde inte att vi skulle kunna slutföra affären så här snabbt, säger Anders Källström.

Det var tack vare ”Foppas” 20 miljoner kronor som bygget av Swedbank Arena blev möjligt. Nu får Peter och Kent Forsbergs bolag tillbaka pengarna och Modo kan ta sats mot nya erövringar.

Ordförande Anders Källström är en av dem som jobbat mest idogt med projektet evenemangsarenan. Han minns tillbaka till sommaren 2004.
- Vi hade egentligen inga pengar, allt stod och vägde, vi hade ingen huvudsponsor för arenan som sådan och hela projektet var på väg att avbrytas, berättar Anders Källström.

- Den insats som Forspro AB (Kent och Peter Forsberg) gjorde var och är historisk för Modo Hockey. Genom att vara med och bilda Evenemangsarenan AB och ge säkerhet för eventuell upplåning kunde vi ta det första spadtaget.
- Det är lika fantastiskt att föreningen nu i juni 2007 ekonomiskt kan klara att överta Forspro AB:s del i bolaget och Arenan blir därmed helägd av Modo.

 

Omsättningen dubblad

Modo har med bred marginal slagit klubbens omsättning och noterar vinstrekord.
- Jag har sagt att vi gått omkring och burit på en dröm och en vision och det verkar som det glädjande nog aldrig tar slut, säger Jerry Häggström, VD för Arenabolaget och Modo Hockey.
Publiktillströmning saknar motstycke i föreningens historia. 255 000 personer såg 37 hemmamatcher. Snittet från Kempehallen till Swedbank Arena ökade från 4100 till 6900. Supporters som slutligen jobbade över föreningens första SM-guld på 28 år.
Nu redovisas det ekonomiska resultatet - och det handlar om lika glädjande som fantastiska siffror.
- Omsättningen under säsongen 2006-07: 131 miljoner! (05/06: 62 miljoner)

- Vinsten säsongen 2006-07: 13,1 miljoner! (05/06: 1,5 miljoner)

- Eget kapital efter säsongen 2006-07: 20,5 miljoner! (05/06: 7,4 miljoner)

Snabbare amortering

- Det är en otrolig tillfredsställelse att kunna konstatera det här, säger Jerry Häggström.

- Det är samtidigt resultat och siffror vi aldrig skulle ha kunnat nå utan den enorma arbetsinsatsen som vår personal har gjort. Alla har tagit vara på de möjligheter som gavs i och med flytten till Swedbank Arena.  

Konsekvensen är en snabbare amorteringstakt än vad som var tänkt.

- Men att vi också kan göra nödvändiga investeringar. För vår målsättning då det gäller Swedbank Arena är att den efter fem år ska vara i samma skick designmässigt eller ännu bättre.
Av flera investeringar prioriteras en om- och tillbyggnad av köket för att möta behovet från alla besökare.


SM-titeln ger mersmak och ska bara innebära inledningen till flera framgångsrika år. Ordförande Anders Källström betonar:
- Med den strategiplan vi lägger för de närmaste tre åren är SM-guldet inget slut eller någon punkt för vår del, i stället början till en ny era inom föreningen. Modo Hockey ska tillhöra den riktiga toppen i svensk hockey de närmaste åren.

Klubben har lagt mycket ansträngningar under våren på att fastställa en strategi för de närmaste tre åren.  

- Vi har jobbat hårt en lång tid för att nå det här målet, säger Källström som minns vändpunkten 2004.
- Vi var tvungna att bygga en egen arena, men vi saknade 23 miljoner kronor och hade ett eget kapital som pekade ned mot noll, säger Källström.

Vändningen kom med ”Foppas” miljoner.
Thomas Ejderhov

 

 

 

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.