Belöningen - en miljon och en tomt!

5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!
5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!

 

Charlotte Kalla har från denna söndag en plats i svenska tv-folkets hjärtan. En skidåkare, en vinnare, en tjej, en oförstörd och uppriktig person – just vad så många svenskar har längtat efter.

 

Elofsson hjälper till

1 miljon schweiziska francs (CHF), dvs 5,8 miljoner kronor attraherade åkarna i sprinttävlingen Tour de Ski från starten i Nove Mesto i Tjeckien den 28 december och avslutningen i går i italienska Val di Fiemme. Totalt ingick åtta etapper.

- Helt fantastiskt! Vilka dagar! Och vilka pengar!

Med etappsegrar och andra topplaceringar har hon tjänat en miljon kronor. Genombrottet har kommit så snabbt att hon inte har hunnit skaffa en agent som sköter hennes affärer. Eller kanske rätt uttryckt, agenterna har inte varit alerta.

- Pappa hjälper till och sen har jag kontakt med Per Elofsson. Han har varit i samma situation själv och kan hjälpa till lite, säger hon.

Samme Per Elofsson som nyligen knöts till Swedbank. En investering som snabbt kan ge ränta.

 

Tärendös sponsorkontrakt

Nya kontrakt för utrustningen har tillkommit av bara farten för Charlotte Kalla och inte krävt några större åtgärder.

- Än så länge har det inte varit några problem. Men det är skönt att känna att man inte är lika beroende av mamma och pappa längre.

Charlotte Kalla har egna sponsoravtal med bland annat gruvbolaget LKAB, klädsponsorn Craft och materialsponsorerna Fischer, Salomon, Skigo och Swix. Hon har också sponsring via sin klubb, IFK Tärendö, i livsmedelproducenten Polarica och det lokala sågverket Krekula & Lauri Såg.

Hur ska du göra om penningsummorna ökar?

- Vi får se. Jag har inte orkat sätta mig in i hur jag ska förvalta dem på bästa sätt.

Hon slipper i alla fall ta lån till studierna i idrottsvetenskap på skidhögskolan i Östersund.

 

Kommunalrådet var smart

Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, stod för en PR-kupp redan vid söndagens final. Han såg till att Charlotte Kallas pappa, Bengt, kunde ta specialflyg och finnas med vid uppgörelsen i Tour de ski.

Niska insåg att det kunde ge åtskilliga pluspoäng. Uppmärksamheten blev också stor när Charlotte upptäckte sin pappa efter målgång.

Niska hade dessutom ordnat med en speciella nummerlappen med en etta, namnet Kalla, IFK Tärendös klubbmärke och Pajalas kommunsymbol. Ett osedvanligt kommunalråd som förutsåg vilken hysteri en framgång kunde få. Det här är bara början på Kalla-eran.

Charlotte Kalla kommer inte heller att gå lottlös.
- Till att börja ska hon få en tomt, lovar Bengt Niska.

 

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.