Medlare krävs i SOK/RF-konflikten

RF:s ordförande, Karin Mattsson Weijber, dolde inte sin ilska vid SOK:s extra möte. ”Vem har påstått att RF villkorat att SOK ska upphöra”, sa Mattsson Weijber och menade att sanningen inte kommer fram och att SOK-styrelsen konsekvent motarbetar både ett samarbete och ett samgående när de ger en falsk bild.

Flera företrädare för specialförbunden dolde inte heller sin kritik mot skeendet. Längst gick simförbundets ordförande Sven von Holst som sa:

- Stefan och Karin, ni får bakläxa för att ni inte klarat dialogen. Det är genant, menade von Holst och föreslog att medlare bör sättas in för att få ordning.

Ett förslag som vann kraftigt gehör och det är uppenbart att många förbund tycker att planer, tankar och diskussioner om ett samgående tar på tok för mycket tid och energi.

"De har lurat oss"

RF:s ordföranden Karin Mattsson Weijber kände sig uppmuntrad, men samtidigt tveksam: ”Om SOK-styrelsen fortsätter att sätta upp veton hjälper ingenting”, säger Mattsson Weijber till Svenska Dagbladet.

Hon varken ville eller kunde dölja sin ilska: ”SOK-styrelsen har gått bakom ryggen på oss, den har lurat oss och jag har fått nog av den”.

Vid sitt framträdande i talarstolen visade hon kallelsen som SOK skickat ut till de 35 olympiska förbunden och där det framstår som om SOK upphör som egen organisation.

- Vem har påstått att RF villkorat att SOK ska upphöra, frågade Mattsson Weijber och tittade bestämt på Stefan Lindeberg.

- SOK-styrelsen har konsekvent motarbetat både ett samarbete och ett samgående och när de sen ger en falsk bild av vad som hänt är gränsen nådd.

Matsson Weijber förnekade att det rör sig om en personfråga: ”Nej, det är en större fråga än att det skulle handla om oss två. Samarbete och samgående har ju diskuterats även före vår tid och inte heller då lyckades det”.
 
Samtidigt stod det klart vid mötet att Karin Mattsson Wiejber har tappat förtroendet för Stefan Lindeberg som förhandlingspart, enligt Svd..

- När vi träffades på en gemensam ordförandekonferens i januari nämnde han inte ett ord om RF:s önskan om samarbete och samgående. Någon dag senare kallade han till det här extramötet och målade i kallelsen upp en hotbild som inte är korrekt.

"Vi har kört i diket"

Stefan Lindeberg sa först: ”Jag avstår från att titta på det som varit. Nu beslutade mötet att vi ska gå vidare för att hitta samarbetsformer med RF och det är det viktiga”. 

Något senare  svarade han öppnare och visade att han har tagit åt sig av kritiken: "Vi inser att vi har misslyckats, annars hade vi inte kallat till det här mötet. Vi tar till oss kritiken. Det viktigaste var att vi fick ett klartecken att lägga organisationsfrågan åt sidan och gå in i sakdiskussionen".

På TT:s fråga om det behövs en förhandlingsgrupp svarade Lindeberg: "Vi har ju uppenbart kört i diket så" och lade till:

- Men det handlar om att RF satte sin organisationsfråga i första rummet (en sammanslagning) och att vi inte kunde diskutera sakfrågan. Vi har försökt och vi ska inte göra någon dramatik av det här utan nu får vi förhoppningsvis igång en process i själva sakfrågan. 

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.