Från Percy Nilsson till PO Ejendal...

Blickarna riktas mot Leksand. Den lilla orten vars hockeylag som har sympatisörer i tiotusentals människor över hela Sverige och en klubb som kan bygga en omsättning på över 100 miljoner kronor. Men nu ifrågasätts verksamheten som aldrig förr.

Leksand har haft förmånen att betraktas som den charmiga klubben, inte minst i egenskap av undantaget från regeln, dvs det går att skapa elitidrott även på landsbygden, det krävs inte åtminstone en regionstad för att få tillräckliga resurser.

Med många tusen sympatisörer runt om i Sverige, med ett mycket troget näringsliv och nära 600 stora och små sponsorer och med en närstående mångmiljonär i P-O Ejendal har tillgångarna och möjligheterna bara blivit större trots att laget inte lyckats ta steget tillbaka till elitserien.

En eventarena i Ejendahls Arena, där klubben äger 51 procent, fylls med åtskilliga evenemang året runt, med en omfattande restaurangverksamhet, med planer på hotell, allt strukturerat i fem olika bolag har affärsverksamheten stadigt utvecklats.

Nu ifrågasätts allt, nu tar det negativa över och nu är inget heligt längre. De ansvariga med Leksands vd Håkan Åman i spetsen ska stå upp mitt i en intensiv storm med rubriker som ”Fiaskot är fullbordat – samtidigt är kaoset i Leksand totalt”.
Närheten och beroendet till PO Ejendal är både på gott och ont. Han har odugligförklarat ledningen tidigare. Det var han som också kritiserade sportchefen Anders "Masken" Carlssons insats för två år sedan och tyckte att det var ett stort misstag av vd:n Jonas Bergqvist att inte sparkade "Masken".

De två är nu borta, PO Ejendal är kvar och nu riktas högersvingarna mot efterträdarna i klubben, Håkan Åman och Mikael Lundström. ”Lundström måste bort innan han hinner förstöra ännu mer inför nästa säsong”, säger Ejendal.

- Så länge jag har ett kontrakt som löper vill jag vara kvar. Jag tycker fortfarande att jag är rätt man för jobbet, säger Lundström och får stöd av Åman: ”Att Mikael skulle få sparken finns inte i dag. Det kan jag garantera”.

Per-Olof Ejendal AB äger 18 procent av arenan och har successivt ökat sponsringen i klubben. Leksands IF har varit klubben i hans hjärta i alla år. Nu expanderar det familjeägda företaget som levererar skyddshandskar, skor samt hudvårdsprodukter. Från 480 miljoner kronor i omsättning är målet att nå en miljard 2010.

PO Ejendal har vissa likheter med en viss Percy Nilsson. Gott om pengar, gott om åsikter. När spelare kommer och går, när inte ens supportrarna hänger med och när hjärta och själ blir allt mindre i truppen. Undra, förresten, vad en viss Mathias Johansson tycker och tänker. Han som började säsongen hos Percy och avslutade hos PO.

Klubben stödjer sig mot Guldlaget som är samlingsnamnet för Leksands huvudsponsorer och här ingår tio företag. De ställde nyligen upp på en mobilisering som innebar att klubben kunde värva tre stjärnor inför slutspurten där målet var ett enda, ett mål som sprack.

Att klubben nallade på sponsringsbudgeten för 2009/10 oroade då ingen eftersom rekryteringen av nya sponsorer har gått galant. Rapporterna förmedlade nyheten att uppemot 600 företag stödjer klubben. Nu står Leksand inför ett 90-årsjubileum med målet är att få 2 5000 nya medlemmar och totalt 10 000. Men bygget skakar.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.