Lagrell känner ångest inför miljonspelet

Efter en natt med snörvlande och hostande vaknade Lars-Åke Lagrell upp till en dag med en ödesmatch. Han har varken räknat får eller mål för att kunna somna, men däremot kronor. Han vet betydelsen. Utan VM i Sydafrika försvinner 40 miljoner kronor direkt.

Lars-Åke Lagrell leder ett fotbollsförbund där alla är bortskämda och vana vid att det finns gott om pengar.
EM i Holland/Belgien 2000.
VM i Japan/Sydkorea 2002.
EM i Portugal 2004.
VM i Tyskland 2006.
EM i Schweiz/Österrike 2008.

150 miljoner i mästerskapspengar

Fem mästerskap med Sverige och denna ständiga medverkan i internationell tävlan har genererat 150 miljoner kronor i intäkter till förbundet och svensk fotboll. Varje mästerskap har genererat i snitt 30 miljoner och intäkterna bara ökar.

- Javisst, når vi Sydafrika nästa år lär det betyda cirka 40 miljoner kronor, medger Lars-Åke Lagrell när han sitter på sitter på sitt hotellrum i Göteborg och bara några timmar återstår till avspark mot Malta på Nya Ullevi.

Han har drabbats av halsfluss och försöker samla kraft inför kvällen.

- Typiskt att det ska ske just nu. Vi har hamnat i en pressad situation och har inte råd med flera snedsteg. Vi måste vinna resten av matcherna.

Miljonerna blir grädde på moset

Fotbollsförbundet är inte bara det största utan även det rikaste förbundet av alla i Sverige.

- Vi har 3 375 föreningar att tänka på. Det är vår drivkraft, betonar Lagrell.

- Därför finns det ett årsmötesbeslut om att förbundet ska ha ett kapital på 60 miljoner kronor.

Vi ska absolut inte vara en bank och samla tillgångar, utan de ska användas.

- Men notera, vi har inte en budget som bygger på medverkan i varje mästerskap. Sådana pengar blir som grädde på moset.

Så många konsekvenser

Han är väl medveten om konsekvenserna av ett misslyckat VM-kval.

- Säg så här, med VM-spel kan vi fortsätta med olika satsningar och utbildningar. Vi får sprida resurserna och påskynda utvecklingen bland ungdomarna i föreningarna. Sådant som vi nu har kunnat göra i flera år.

- Utan påfyllning måste vi anpassa oss, svårare är det inte.
Men Lars-Åke Lagrell är väl medveten om att ett VM utan Sverige får så många fler konsekvenser. Inte minst påverkas intresset för fotbollen.

Alla dagliga spekulationer, all medierapportering och den kommersiella haussen i handeln som förstoras inför ett EM eller VM driver intresset. Förberedelserna, lottningen och själva genomförandet, allt blir optimalt.

Nytt avtal om tv-rättigheter

Han är i allra högsta grad på det klara med att publiksifforna påverkas och nästa år väntar dessutom nya förhandlingar om tv-rättigheterna till svensk fotboll.

- Ja, den dagen…Just nu är det tillräckligt med den situation som råder, säger Lagrell och hämtar andan innan han fortsätter:

- Jag tycker att det är fel att det blir en sådan fokusering på Lasse (Lagerbäck) och resultatet.

Det annorlunda är att vi har gått till fem raka mästerskap. Att vi verkligen har lyckats så bra.

- Länder som Sverige, Danmark och Norge, för att ta några exempel, kan inte räkna med slutspel varje gång. Det måste vi acceptera.

- Det är likadant med förbundskaptenen och hans jobb. På planen finns ju elva spelare, det är ju dem som ska göra jobbet.

Olika generationer, olika kvalitét

Vad är yttersta skälet till att landslaget misslyckas?

- Det beror på en mängd komponenter, men olika generationer har olika kvalitéter. Ta exempelvis en sådan spelare som Fredrik Ljungberg. Han var en enorm tillgång för landslaget och när han försvinner så sänks kvalitén i laget.

Lars-Åke Lagrell lever i en ständig tillvaro där han jagas av media.

- Se på kvällspressen, vi inom fotbollen ska vara tacksamma för att de skriver så mycket och fyller sida upp och sida ned dagligen. Det är ju bra för fotbollen och det har jag många gånger försökt övertyga Lasse (Lagerbäck) om.

- Visst, det är otroligt många övertramp och varje fråga är negativt laddad eftersom de letar problem. Men tillvaron är ju inte alltid så dramatiskt och då måste de söka djupare.

Han menar att alla aktörer är medvetna om det här spelet vid sidan av planen och alla har sina roller, vissa klarar dem bättre, andra sämre.

Känner stark ångest

Själv försöker Lars-Åke Lagrell hålla sig lugn inför kvällen.

- Men senast mot Danmark hade jag en himla ångest inför matchen och det blev ju inte bättre efteråt. Jag kan erkänna att jag känner en rädsla att vi inte går i land med uppgiften. Det är klart att vi ska vinna i kväll, men den tuffa pressen är att vi måste vinna samtliga återstående matcher.

Efter de fem åren som landshövding i Småland jobbar han nu heltid inom fotbollen och har tre uppgifter. Framför allt som ordförande i förbundet, men han har också uppgifter inom Uefa och Fifa.

- Jag lever med det här, det är en livsstil. Många betraktar mig nog som enkelspårig, faktiskt, skrattar han lite tveksamt.

Han kan liksom inte rå för det, tycks han resonera.

- Jag har ett så starkt engagemang att om vi misslyckas har jag nära till gråten, erkänner Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.