Lagrell känner ångest inför miljonspelet

Efter en natt med snörvlande och hostande vaknade Lars-Åke Lagrell upp till en dag med en ödesmatch. Han har varken räknat får eller mål för att kunna somna, men däremot kronor. Han vet betydelsen. Utan VM i Sydafrika försvinner 40 miljoner kronor direkt.

Lars-Åke Lagrell leder ett fotbollsförbund där alla är bortskämda och vana vid att det finns gott om pengar.
EM i Holland/Belgien 2000.
VM i Japan/Sydkorea 2002.
EM i Portugal 2004.
VM i Tyskland 2006.
EM i Schweiz/Österrike 2008.

150 miljoner i mästerskapspengar

Fem mästerskap med Sverige och denna ständiga medverkan i internationell tävlan har genererat 150 miljoner kronor i intäkter till förbundet och svensk fotboll. Varje mästerskap har genererat i snitt 30 miljoner och intäkterna bara ökar.

- Javisst, når vi Sydafrika nästa år lär det betyda cirka 40 miljoner kronor, medger Lars-Åke Lagrell när han sitter på sitter på sitt hotellrum i Göteborg och bara några timmar återstår till avspark mot Malta på Nya Ullevi.

Han har drabbats av halsfluss och försöker samla kraft inför kvällen.

- Typiskt att det ska ske just nu. Vi har hamnat i en pressad situation och har inte råd med flera snedsteg. Vi måste vinna resten av matcherna.

Miljonerna blir grädde på moset

Fotbollsförbundet är inte bara det största utan även det rikaste förbundet av alla i Sverige.

- Vi har 3 375 föreningar att tänka på. Det är vår drivkraft, betonar Lagrell.

- Därför finns det ett årsmötesbeslut om att förbundet ska ha ett kapital på 60 miljoner kronor.

Vi ska absolut inte vara en bank och samla tillgångar, utan de ska användas.

- Men notera, vi har inte en budget som bygger på medverkan i varje mästerskap. Sådana pengar blir som grädde på moset.

Så många konsekvenser

Han är väl medveten om konsekvenserna av ett misslyckat VM-kval.

- Säg så här, med VM-spel kan vi fortsätta med olika satsningar och utbildningar. Vi får sprida resurserna och påskynda utvecklingen bland ungdomarna i föreningarna. Sådant som vi nu har kunnat göra i flera år.

- Utan påfyllning måste vi anpassa oss, svårare är det inte.
Men Lars-Åke Lagrell är väl medveten om att ett VM utan Sverige får så många fler konsekvenser. Inte minst påverkas intresset för fotbollen.

Alla dagliga spekulationer, all medierapportering och den kommersiella haussen i handeln som förstoras inför ett EM eller VM driver intresset. Förberedelserna, lottningen och själva genomförandet, allt blir optimalt.

Nytt avtal om tv-rättigheter

Han är i allra högsta grad på det klara med att publiksifforna påverkas och nästa år väntar dessutom nya förhandlingar om tv-rättigheterna till svensk fotboll.

- Ja, den dagen…Just nu är det tillräckligt med den situation som råder, säger Lagrell och hämtar andan innan han fortsätter:

- Jag tycker att det är fel att det blir en sådan fokusering på Lasse (Lagerbäck) och resultatet.

Det annorlunda är att vi har gått till fem raka mästerskap. Att vi verkligen har lyckats så bra.

- Länder som Sverige, Danmark och Norge, för att ta några exempel, kan inte räkna med slutspel varje gång. Det måste vi acceptera.

- Det är likadant med förbundskaptenen och hans jobb. På planen finns ju elva spelare, det är ju dem som ska göra jobbet.

Olika generationer, olika kvalitét

Vad är yttersta skälet till att landslaget misslyckas?

- Det beror på en mängd komponenter, men olika generationer har olika kvalitéter. Ta exempelvis en sådan spelare som Fredrik Ljungberg. Han var en enorm tillgång för landslaget och när han försvinner så sänks kvalitén i laget.

Lars-Åke Lagrell lever i en ständig tillvaro där han jagas av media.

- Se på kvällspressen, vi inom fotbollen ska vara tacksamma för att de skriver så mycket och fyller sida upp och sida ned dagligen. Det är ju bra för fotbollen och det har jag många gånger försökt övertyga Lasse (Lagerbäck) om.

- Visst, det är otroligt många övertramp och varje fråga är negativt laddad eftersom de letar problem. Men tillvaron är ju inte alltid så dramatiskt och då måste de söka djupare.

Han menar att alla aktörer är medvetna om det här spelet vid sidan av planen och alla har sina roller, vissa klarar dem bättre, andra sämre.

Känner stark ångest

Själv försöker Lars-Åke Lagrell hålla sig lugn inför kvällen.

- Men senast mot Danmark hade jag en himla ångest inför matchen och det blev ju inte bättre efteråt. Jag kan erkänna att jag känner en rädsla att vi inte går i land med uppgiften. Det är klart att vi ska vinna i kväll, men den tuffa pressen är att vi måste vinna samtliga återstående matcher.

Efter de fem åren som landshövding i Småland jobbar han nu heltid inom fotbollen och har tre uppgifter. Framför allt som ordförande i förbundet, men han har också uppgifter inom Uefa och Fifa.

- Jag lever med det här, det är en livsstil. Många betraktar mig nog som enkelspårig, faktiskt, skrattar han lite tveksamt.

Han kan liksom inte rå för det, tycks han resonera.

- Jag har ett så starkt engagemang att om vi misslyckas har jag nära till gråten, erkänner Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.