Här är Marion Jones ännu populär

I Berlin är det inte många som vill prata om Marion Jones, den förra sprinterstjärnan som erkänt doping och mened. Men det finns en plats där man fortfarande försvarar Jones. I Belize, tidigare brittiska Honduras. Där rustar man nu arenan som bär hennes namn.

Belize satsar 14 miljoner dollar för att omvandla nationalarenan som döptes till Marion Jones Stadium efter att hon viftat med Belize flagga på ett ärevarv när hon tog en av sina fem medaljer, varav tre guld, vid Sydney-OS.

Jones föddes i Los Angeles, men hennes mamma är belizean och Jones framgång är kanske det närmaste Belize, som debuterade i OS 1968, någonsin kommer att vara en medalj.

Men den olympiska äran blev skamfilad när Jones var tvungen att lämna tillbaka tre guld och två bronsmedaljer hon vann under 2000 sedan hon erkänt att hon tagit förbjudna prestationshöjande preparat.

Hon avtjänade i fjol ett sex månaders fängelsestraff för att ljugit för FBI:s tjänstemän om sin roll i en checkbluff som hennes tidigare pojkvän, f d världsmästaren på 100 meter, Tim Montgomery, stod bakom.

Marion Jones släpptes ut den 5 september men fick då också 200 timmars samhällstjänst med att bland annat städa på en ungdomsgård i Austin, Texas. Marion Jones är i dag fri, gift med förre sprintstjärnan Obadele Thompson och har en tuff ekonomi. Hon åker bland annat runt i skoior och agerar ett varnande exempel för ungdomar.

När hon i oktober förra året erkände i domstol att hon fuskat med otillåtna preparat, förlorade hon allt. Internationella Olympiska Kommittén krävde OS-medaljer i retur och 700 000 dollar i prispengar. Karriären var över, sponsorerna borta och den förra friidrottsstjärnan fick sälja både lyxvillan i North Carolina och det hus hon köpt åt sin mamma.

Jones var en nationell hjälte för sina idrottsprestationer, men många belizeaner krävde att Marion Jones arena skulle döpas om efter skandalerna.

Belize regering har hittills ignorerat protesterna och går vidare med förnyade utvecklingsplaner för arenan som kommer att inkludera en fotbollsplan med Fifa-standard och bli en friidrottsanläggning av högsta klass.

Elvin Penner, Belize sportminister:
- En av de viktigaste delarna av detta kontrakt är friidrottens ökade status, som är mycket vad Marion Jones var känd för. Så jag tror att det fortfarande är passande för oss att göra detta på Marion Jones Stadium. (SportsPro)

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.