Därför spelar svensken golf

Ingen annan sport samlar så många spelare från olika åldrar och med så skiftande bakgrund som golf. Och varför det, då? Jo, för att få motion och hälsa svarar golfentusiasterna själva när de får frågan.

På uppdrag av ett 20-tal föreningar har företaget msoGolf Reserach som har frågat 20 000 spelare om varför de spelar. 76,3 procent anger motion och hälsa som avgörande skäl. 27 procent gillar att tävla och det är yttersta orsaken.

Så här fördelades svaren:
Därför spelar svensken golf - hela tabellen:
Motion och hälsa 76,3 procent
Umgänge med familj och vänner 67,6 procent.
Gillar golf som idrott 59 procent
Förbättra mitt spel 49,6 procent
Personlig utmaning 44,5 procent
Bollträffen: 43,6 procent
Naturupplevelse: 43,4 procent
Träffa nya människor: 34,8 procent
Tävla: 27,1 procent
Umgänge med affärsbekanta: 16,2 procent
Annat: 2,4 procent

- Orsakerna varierar något utifrån ålder, kön och så vidare. Exempelvis var "Motion och hälsa" starkare hos kvinnor än män och nästan inte alls ett skäl bland juniorer, berättar Mats Frisk på msoGolf Reserach till golf.se.

"Umgänge med familj och vänner" är också en stark bidragande faktor. Däremot är det inte så viktigt att tävla. Endast 27 procent prioriterar tävlingsinslaget.

- Där fanns en intressant iakttagelse och den var att kvinnliga juniorer värdesatte att tävla lika mycket som manliga. Det överraskade oss en aning, säger Mats Frisk som också har gjort andra upptäckter.

Naturupplevelsen är viktig för damer, men ungdomarna bryr sig mindre om. Och sedan är det betydelsefullt för män och seniorer att förbättra sitt spel liksom känslan att slå ett bra slag.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.