Saradlic samarbetar i Obol-härvan

Efter några månader av tystnad i Obol-härvan framkommer att Jan Saradlic, en av de två huvudmännen i företaget, lovar att ge insyn i Obols konton. Nu står också ekobrottsåklagaren Staffan Granerfeldt inför beslutet om ett eventuellt åtal om skattebrott utöver grov förskingring.

Den brottsmisstänkte Jan Saradlic vill hjälpa till att få fram mera uppgifter runt Obols kontor i Nordamerika, enligt Norrbottens-Kuriren. Det är senaste nytt i utredningarna av Obol.

Nu har också ekobrottsåklagaren Staffan Granerfeldt påvisat skattebrott som brottsmisstanke utöver grov förskingring och inom den närmaste tiden ska han ge besked om ett ytterligare åtal mot Obols företrädare, Jan Saradlic och Bo Johansson.

Bo Johansson vistas utomlands och håller sig undan häktning. Han kan därmed inte höras och ge svar på en mängd frågor. Nu krävs av åklagaren ett beslut och därmed begäran om internationellt hjälp för att jaga honom.

Däremot har Jan Saradlic deklarerat att han vill samarbeta med konkursförvaltaren Einar Wanhainen. I förhoppningarna att hitta mera pengar har Einar Wanhainen kontakt med den kanadensiska förvaltaren Dundee Securities och vill bringa klarhet runt bolaget Sir Brownleigh Estates som var kontohavare hos just Dundee Securities.

Jan Saradlic som företrädare för Sir Brownleigh Estates vill hjälpa till, men förnekar att det rör sig om brottslig verksamhet utan hävdar att företaget har gjort förluster och därför saknas pengar.

Samtidigt genomför Skatteverket en revision mot Luleå Hockey och då ifrågasätts hockeyspelares pensionsförsäkringar i Obol. Nu framkommer en uppfattning om att det snarast handlar om löner som ska skattas.

- Vi har handlat helt enligt reglerna och känner oss lugna. De har ju gjort ingående granskningar av samtliga elithockeyklubbar. I vårt fall gäller det dessutom Obol, som har blivit en del av granskningen, säger Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson till Norrbottens-Kuriren.

Skatteverket känner till spelarersättningarna och underkänner Obol som förvaltare av pensionsförsäkringar. Det innebär att en lön ska skattas direkt i kombination med inbetalning av sociala avgifter medan en pensionsbetalning får en beskattning i framtiden.

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2009-09-22 13:37

1. Uppenbart ekobrott

Varför tar det så långt tid för åklagaren att efterlysa Bo Johansson och Jan Saradlic internationellt? Det är ju uppenbart att detta rör sig om ekobrott när dom blåser ett x antal personer på många miljoner kr. Hade det hade gått lagligt till att Obol fick bekymmer osv så hade inte huvudmännen flytt och håller sig undan.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.