Saradlic samarbetar i Obol-härvan

Efter några månader av tystnad i Obol-härvan framkommer att Jan Saradlic, en av de två huvudmännen i företaget, lovar att ge insyn i Obols konton. Nu står också ekobrottsåklagaren Staffan Granerfeldt inför beslutet om ett eventuellt åtal om skattebrott utöver grov förskingring.

Den brottsmisstänkte Jan Saradlic vill hjälpa till att få fram mera uppgifter runt Obols kontor i Nordamerika, enligt Norrbottens-Kuriren. Det är senaste nytt i utredningarna av Obol.

Nu har också ekobrottsåklagaren Staffan Granerfeldt påvisat skattebrott som brottsmisstanke utöver grov förskingring och inom den närmaste tiden ska han ge besked om ett ytterligare åtal mot Obols företrädare, Jan Saradlic och Bo Johansson.

Bo Johansson vistas utomlands och håller sig undan häktning. Han kan därmed inte höras och ge svar på en mängd frågor. Nu krävs av åklagaren ett beslut och därmed begäran om internationellt hjälp för att jaga honom.

Däremot har Jan Saradlic deklarerat att han vill samarbeta med konkursförvaltaren Einar Wanhainen. I förhoppningarna att hitta mera pengar har Einar Wanhainen kontakt med den kanadensiska förvaltaren Dundee Securities och vill bringa klarhet runt bolaget Sir Brownleigh Estates som var kontohavare hos just Dundee Securities.

Jan Saradlic som företrädare för Sir Brownleigh Estates vill hjälpa till, men förnekar att det rör sig om brottslig verksamhet utan hävdar att företaget har gjort förluster och därför saknas pengar.

Samtidigt genomför Skatteverket en revision mot Luleå Hockey och då ifrågasätts hockeyspelares pensionsförsäkringar i Obol. Nu framkommer en uppfattning om att det snarast handlar om löner som ska skattas.

- Vi har handlat helt enligt reglerna och känner oss lugna. De har ju gjort ingående granskningar av samtliga elithockeyklubbar. I vårt fall gäller det dessutom Obol, som har blivit en del av granskningen, säger Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson till Norrbottens-Kuriren.

Skatteverket känner till spelarersättningarna och underkänner Obol som förvaltare av pensionsförsäkringar. Det innebär att en lön ska skattas direkt i kombination med inbetalning av sociala avgifter medan en pensionsbetalning får en beskattning i framtiden.

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2009-09-22 13:37

1. Uppenbart ekobrott

Varför tar det så långt tid för åklagaren att efterlysa Bo Johansson och Jan Saradlic internationellt? Det är ju uppenbart att detta rör sig om ekobrott när dom blåser ett x antal personer på många miljoner kr. Hade det hade gått lagligt till att Obol fick bekymmer osv så hade inte huvudmännen flytt och håller sig undan.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.