"Foppa" tvingas täcka affärsunderskott

Inte nog med att han inte vet om han måste avsluta hockeykarriären. Nu tvingas Peter ”Foppa” Forsberg konstatera hur hans hockeymiljoner måste täcka underskott i affärsverksamheten. Nära 18 miljoner har han tvingats ta ur egen ficka.
Annons

Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik må vara en pärla, men finanserna går inte ihop. Förluster under tre år på raken har inneburit ett totalt underskott på 4,3 miljoner kronor. Motgångar som är en följd av finanskrisen, menar styrelsen.

Peter och pappa Kent driver verksamheten via bolaget Tvillingsta och krisen har också stoppas deras planer på att locka ytterligare finansiärer. I mars kom beslutet att inte försöka sälja flera aktier. Följden blev ett saknat aktiebelopp och Peter Forsberg tvingades själv, enligt Dagens Industri, att satsa inte mindre än 13,3 miljoner.

Vd-skiften och kronofogde

Inte nog med det. Banans vd slutade i mars och ersättaren blev bara kvar en kort tid innan han också tackade för sig. Nu har Kent Forsberg påtagit sig rollen i ett försök att få bättre ekonomin på Veckefjärden.

Men verksamheten gynnas inte av Skatteverket inte har fått pengar i tid. När en betalning väl skedde kom enbart halva beloppet och Tvillingsta är fortfarande skyldigt 5 048 kronor. Samtidigt avslöjas att Statoil gick till Kronofogden för att få en av sina fakturor betald.

Veckefjärdens golfbana invigdes 2003. Kostnaden beräknades till 35 miljoner, men stannade på runt 45 miljoner kronor. Bolaget Tvillingsta rymmer också en konferens- och rekreationsanläggning på området.

Peter och Kent Forsberg har flera bolag och är också delägare i andra satsningar, de flesta i hemstaden Örnsköldsvik. Som exempelvis it-företaget Clavister som levererar säkerhetsprodukter.

Forspro är ett av de bolag Peter och Kent äger ihop och just via Forspro tillfördes 20 miljoner när nya arenan skulle byggas. 2007 köptes paret Forsberg ut av klubben.

Tappade 11 miljoner på toffeln

Affärsverksamheten inleddes via deras travintresse och i ett stall finns i dag ett flertal framträdande hästar. Sedan har delägarskapet i en flyglinje i Höga Kusten Flyg tillkommit liksom intressen i ett tilltänkt hotellbygge som dock har stoppas.

Via bolaget Pforce och övertagandet av de svenska försäljningsrättigheter lanserades”Foppa-tofflorna”, men där uppstod en förlust om 11,1 miljoner kronor i fjol.

Forspro, Pforce och Tvillingsta Golf AB är forsbergska skapelser. Själv har Peter Forsberg en anseenlig förmögenhet. Elva år i NHL, plus bonusar och reklamkontrakt har enligt beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-10-14 14:12

1. taskigt

tycker det är diskiminerande att man måste kunna räkna för att få kommentera hos er. Tänk på alla dyskalkyliker... som jag.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.