"Foppa" tvingas täcka affärsunderskott

Inte nog med att han inte vet om han måste avsluta hockeykarriären. Nu tvingas Peter ”Foppa” Forsberg konstatera hur hans hockeymiljoner måste täcka underskott i affärsverksamheten. Nära 18 miljoner har han tvingats ta ur egen ficka.

Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik må vara en pärla, men finanserna går inte ihop. Förluster under tre år på raken har inneburit ett totalt underskott på 4,3 miljoner kronor. Motgångar som är en följd av finanskrisen, menar styrelsen.

Peter och pappa Kent driver verksamheten via bolaget Tvillingsta och krisen har också stoppas deras planer på att locka ytterligare finansiärer. I mars kom beslutet att inte försöka sälja flera aktier. Följden blev ett saknat aktiebelopp och Peter Forsberg tvingades själv, enligt Dagens Industri, att satsa inte mindre än 13,3 miljoner.

Vd-skiften och kronofogde

Inte nog med det. Banans vd slutade i mars och ersättaren blev bara kvar en kort tid innan han också tackade för sig. Nu har Kent Forsberg påtagit sig rollen i ett försök att få bättre ekonomin på Veckefjärden.

Men verksamheten gynnas inte av Skatteverket inte har fått pengar i tid. När en betalning väl skedde kom enbart halva beloppet och Tvillingsta är fortfarande skyldigt 5 048 kronor. Samtidigt avslöjas att Statoil gick till Kronofogden för att få en av sina fakturor betald.

Veckefjärdens golfbana invigdes 2003. Kostnaden beräknades till 35 miljoner, men stannade på runt 45 miljoner kronor. Bolaget Tvillingsta rymmer också en konferens- och rekreationsanläggning på området.

Peter och Kent Forsberg har flera bolag och är också delägare i andra satsningar, de flesta i hemstaden Örnsköldsvik. Som exempelvis it-företaget Clavister som levererar säkerhetsprodukter.

Forspro är ett av de bolag Peter och Kent äger ihop och just via Forspro tillfördes 20 miljoner när nya arenan skulle byggas. 2007 köptes paret Forsberg ut av klubben.

Tappade 11 miljoner på toffeln

Affärsverksamheten inleddes via deras travintresse och i ett stall finns i dag ett flertal framträdande hästar. Sedan har delägarskapet i en flyglinje i Höga Kusten Flyg tillkommit liksom intressen i ett tilltänkt hotellbygge som dock har stoppas.

Via bolaget Pforce och övertagandet av de svenska försäljningsrättigheter lanserades”Foppa-tofflorna”, men där uppstod en förlust om 11,1 miljoner kronor i fjol.

Forspro, Pforce och Tvillingsta Golf AB är forsbergska skapelser. Själv har Peter Forsberg en anseenlig förmögenhet. Elva år i NHL, plus bonusar och reklamkontrakt har enligt beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-10-14 15:12

1. taskigt

tycker det är diskiminerande att man måste kunna räkna för att få kommentera hos er. Tänk på alla dyskalkyliker... som jag.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.