"Foppa" tvingas täcka affärsunderskott

Inte nog med att han inte vet om han måste avsluta hockeykarriären. Nu tvingas Peter ”Foppa” Forsberg konstatera hur hans hockeymiljoner måste täcka underskott i affärsverksamheten. Nära 18 miljoner har han tvingats ta ur egen ficka.
Annons

Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik må vara en pärla, men finanserna går inte ihop. Förluster under tre år på raken har inneburit ett totalt underskott på 4,3 miljoner kronor. Motgångar som är en följd av finanskrisen, menar styrelsen.

Peter och pappa Kent driver verksamheten via bolaget Tvillingsta och krisen har också stoppas deras planer på att locka ytterligare finansiärer. I mars kom beslutet att inte försöka sälja flera aktier. Följden blev ett saknat aktiebelopp och Peter Forsberg tvingades själv, enligt Dagens Industri, att satsa inte mindre än 13,3 miljoner.

Vd-skiften och kronofogde

Inte nog med det. Banans vd slutade i mars och ersättaren blev bara kvar en kort tid innan han också tackade för sig. Nu har Kent Forsberg påtagit sig rollen i ett försök att få bättre ekonomin på Veckefjärden.

Men verksamheten gynnas inte av Skatteverket inte har fått pengar i tid. När en betalning väl skedde kom enbart halva beloppet och Tvillingsta är fortfarande skyldigt 5 048 kronor. Samtidigt avslöjas att Statoil gick till Kronofogden för att få en av sina fakturor betald.

Veckefjärdens golfbana invigdes 2003. Kostnaden beräknades till 35 miljoner, men stannade på runt 45 miljoner kronor. Bolaget Tvillingsta rymmer också en konferens- och rekreationsanläggning på området.

Peter och Kent Forsberg har flera bolag och är också delägare i andra satsningar, de flesta i hemstaden Örnsköldsvik. Som exempelvis it-företaget Clavister som levererar säkerhetsprodukter.

Forspro är ett av de bolag Peter och Kent äger ihop och just via Forspro tillfördes 20 miljoner när nya arenan skulle byggas. 2007 köptes paret Forsberg ut av klubben.

Tappade 11 miljoner på toffeln

Affärsverksamheten inleddes via deras travintresse och i ett stall finns i dag ett flertal framträdande hästar. Sedan har delägarskapet i en flyglinje i Höga Kusten Flyg tillkommit liksom intressen i ett tilltänkt hotellbygge som dock har stoppas.

Via bolaget Pforce och övertagandet av de svenska försäljningsrättigheter lanserades”Foppa-tofflorna”, men där uppstod en förlust om 11,1 miljoner kronor i fjol.

Forspro, Pforce och Tvillingsta Golf AB är forsbergska skapelser. Själv har Peter Forsberg en anseenlig förmögenhet. Elva år i NHL, plus bonusar och reklamkontrakt har enligt beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-10-14 15:12

1. taskigt

tycker det är diskiminerande att man måste kunna räkna för att få kommentera hos er. Tänk på alla dyskalkyliker... som jag.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.