Jurist synar "Golfkartellen"

I turerna runt den så kallade ”Golfkartellen” har nu Göteborgs GDF beslutat om att anlita en jurist inför en väntad förfrågan från Konkurrensverket efter Söderköpings GK:s anmälan om diskriminering. Samtidigt sprids uppgifter om att Möre Golfklubb i Småland spräcker ”Golfkartellen”.

Rapporten gör gällande att Möre Gk inte längre ska kräva SöderköpingsGolfklubbs medlemmar på förhöjda greenfeeavgifter. Stämmer uppgifterna är Möre GK den första klubb som drar sig ur golfkartellen i Sverige, efter det att Söderköpings Golfklubb anmält saken till Konkurrensverket.

Söderköpings Golfklubbs klubbchef Lars Sandberg välkomnar Möre Golfklubbs besked:
– Jag hade helst sett att det föreliggande problemet hade kunnat lösas utan Konkurrensverkets inblandning. Det är dock glädjande att se att vårt beslut att ge in en anmälan till Konkurrensverkets redan har burit frukt.

Söderköpings Golfklubbs advokat Ulf Öberg vid EU- och konkurrensrättsfirman Öberg & Associés hoppas nu att övriga kartellmedlemmar följer Möre Golfklubbs goda exempel:

– Jag rekommenderar övriga kartellmedlemmar att omedelbart fatta beslut om att upphäva de diskriminerande greenfeeavgifterna och betala tillbaka straffavgifterna till Söderköpings Golfklubbs medlemmar.

Konkurrensverket skickade redan i våras en tydlig varningssignal till de berörda golfkartellklubbarna med anledning av ett klagomål från en medlem i Söderköpings GK. I ett beslut av den 20 april 2009 skriver Konkurrensverket bl.a. att "samarbeten mellan konkurrerande företag om hela eller delar av priset sällan motiveras av effektivitetsskäl och strider därmed som regel mot det s.k. kartellförbudet."

Jimmy Grön (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 12:39

1. Kalmar GK har aldrig varit med eller stöttat någon kartell!

I all media kring kartellfrågan och vissa klubbars egna eller gemensamma beslut om att debitera medlemmar från "distansklubbar" högre greenfee har informationen inte alltid varit tydligt. Vissa distrikt, däribland Småland, har nämnts generellt som att vara en del av detta. Småland är stort och det är en del klubbar som tagit beslutet. Vi vill med detta klargöra att vi på Kalmar Golfklubb aldrig tagit mer betalt för medlemmar från dessa klubbar, utan välkomnat dem lika mycket som vilken annan gäst som helst. Välkomna igen! mvh/ Jimmy Grön, klubbchef Kalmar Golfklubb

Martin Sahlberg (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 13:00

2. Ekerum välkomnar alla!

Jag vill haka på Jimmy Grön och förtydliga att golfare av alla slag alltid varit och är välkomna till Ekerum Golf & Resort. I Sverige pågår stora golfturismdiskussioner och framöver kommer det investeras stora belopp i att få golfturister till Sverige. Med detta i åtanke måste frågan ställas till de distrikt och klubbar som straffar vissa medlemmar med högre greenfee vad det är för skillnad på en svensk golfturist jmf med en utländsk? Skall även utländksa golfare få betala en högre avgift? Öppna upp golfen och gör det ännu tydligare att golfen är en sport för alla. Martin Sahlberg, VD Ekerum Golf & Resort

Roger S (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 13:34

3. Andras bröd

Visst är det bra att man kan fokusera på sin egen navel, men nån gg kan det vara nyttigt att se vad som sker i omvärlden och då inte bara i Småland. Bäst vore naturligtvis om SGF kunde bereda frågan ur såväl förbunds- som klubbaspekt, men tyvärr passar man utgående från att det ytterst är en klubbfråga... (Att förbundet får samma årsavgift från en golfande svensk oavsett medlemskap i brevlåda eller tradklubb har säkert INGET med hanteringen att göra???)

Fria Europa (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 14:33

4. SGF skall inte agera

Klagomålet rör kartell. Då skall man inte sträva efter mer agerande i samråd. Blir bara lök på laxen. Det roligaste den här veckan är dock att Göteborgsdistriktet som påstår att man inte agerat, inte har något ansvar och att det inte föreligger någon kartell samtidigt som man föreslår gemensam jurist. Är det något man inte skall göra om man ser sig oskyldig i ett kartellmål så är det att ha gemensam jurist. Då bevisar man bara sin skuld.

Egen bana (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 15:35

5. Egen bana , som andra kan spela på

Egen bana , som andra kan spela på är en av grundförutsättningarna för Greenfee samarbeta. Söderköping inte har en egen bana i förhållande till medlemsantal att ställa till andras förfogande ! Göteborgs klubbarna ställer sina banor till Söderköpings förfogande dock mot en förhöjd avgift. Tänk om golf Sverige till 90% skulle bestå av klubbar typ Söderköping, var skall man då spela ?

Gunnar (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 21:11

6. Betalar Söderköpings GK skatt som företag?

Anmälan om kartellverksamhet är något av det märkligaste vi sett inom idrottsrörelsen. Först försöker advokaten i sin inlaga göra om ideella föreningar till företag. De flesta golfklubbarna i Sverige är ideella idrottsföreningar – inte vinstdrivande företag. Möjligen är Söderköpings GK ett företag. I så fall hoppas jag att Skattemyndigheten är på tårna och kollar upp att skatt betalas som företag. Anmälan är riktad till Konkurrensverket som enligt egen hemsida har att granska företag inte ideella föreningar och således inte har mandat att styra över ideella föreningar. Golfklubbarna lyder under RF och SGF och har enligt SGF följande rättigheter: ” Varje golfklubb är suverän Till och med 1998 fanns en greenfeeöverenskommelse, som innebar att alla medlemmar i svenska golfklubbar med officiellt hcp (36 och lägre) skulle vara välkomna som gäster på andra svenska golfklubbar. Efter 1998 följer vi en mer internationell praxis. Varje golfklubb är suverän att bestämma vilka gäster man tar emot. SGF har inga synpunkter på om en golfklubb välkomnar greenfeespelare som saknar medlemskap i en golfklubb. Däremot rekommenderar vi inte att man nekar golfspelare med utländskt medlemskap i golfklubb tillhörande den nationens golfförbund, så länge han/hon har rekommenderad handicap.” Så – anmälan är riktad till en instans, som ej har mandat att ta upp ärendet. Det är väl därför man räknar med att Konkurrensverket ej kommer att ta upp ärendet och säger sig beredda att gå vidare. Är detta ett sätt att försöka skrämma dom golfklubbar som jobbar för golfens utveckling och bibehållandet av ett stort antal golbanor i Sverige?

Fria Europa (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 21:53

7. Kartellen

Gunnar har inte förstått någonting. Bosmandomen 1996 slog fast att ideell förening som bedriver verksamhet med konsumenträttslig tjänst skall jämställas med företag. Marknadsdomstolen slog år 2000 fast i en laga kraft vunnen dom att såväl greenfee som medlemskap i golfklubb är att betrakta som konsumenträttslig tjänst. Det legala perspektivet är kristallklat. Det är ingen skillnad när H&M säljer en skjorta eller när en golfklubb säljer ett medlemskap eller en greenfee. Konkurrensverket är till för att skydda oss konsumenter mot de dumma företagen som försöker höja priser genom att samarbeta. Konkurrensverket är en av de viktigaste instanserna i en marknadsekonomi för att ge oss medborgare ett bättre liv. Idrotten är kommersiell idag. Få svenska golfklubbar har mer än 50% av sina intäkter från medlemmar, dvs huvuddelen av verksamheten är på en marknad. Huruvida en golfklubb är ideell är totalt ointressant i sammanhanget. Har man valt att verka i Sverige och EU skall man följa lagen. Det har man inte gjort. Då skall man straffas. Detta oavsett om man heter Skanska och har lurat skattebetalare på pengar i en asfaltkartell eller Göteborgs golfdistriktsförbund och har lurat en massa golfklubbar att agera olagligt. Merparten av de här klubbarna har dessutom driften i bolag.

Gunnar (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 22:53

8. Kartellen - svar

Jag tror säkert att 'Fria Europa' (Ulf Öberg?) kan en hel del om domar och paragrafer. Tyvärr verkar inte kunskapen om svenska golfklubbar vara lika stor. De svenska golfklubbarna får definitivt inte huvuddelen av sina inkomster från greenfee och kostnaden för att bygga upp en bana bekostas inte av greenfeeintäkter utan av insatser från riktiga medlemmar både med pengar och ideellt arbete. Och att jämföra en golfklubb med några 100 medlemmar med klubbar med mångmiljonsintäkter som Bosman-domen handlar om lär inte heller hålla långt. All idrott är inte kommersiell - tvärtom en mycket stor del av idrotten är inte kommersiell. Inom golfen förekommer en rad samarbeten, klubbar som ger rabatt till varandra, you name it! Är detta karteller - måste de också ge Söderköping rätt att vara med i samarbetet? Klubbar som Söderköping som säljer produkter dom inte äger lär inte bli långlivade och tillgången till sin golfbana bestämmer varje klubb suveränt över. Dessutom påståendet i dina sista rader är naturligtvis helt utan grund. Styrelsen i varje klubb tar dessa beslut och i de flesta klubbar gör man det med tanke på idrotten golf. Inte för att som några få klubbar utnyttja en förmån som vi har inom golfsporten -att få spela på varandras banor, till att roffa åt sig!

Fria Europa (inte verifierad)

fre, 2009-10-23 08:29

9. Golfklubbar

Gunnar, jag är inte Ulf Öberg och jag har de senaste tio åren inte jobbat med annat än utveckling av golfen och av golfklubbar. Siffrorna för svenska golfklubbar är inga okända faktorer för mig. Du gör ett fundamentalt fel i ditt inlägg. Du ser volymen som legalt viktig. Att råna en Taxichaufför på 1000 kronor eller en bank på en miljon är i båda fallen samma brott. Ideell förening som säljer tjänster för någon miljon lyder under samma lagar som SAS. Golfen som aldrig haft något samhällsstöd är den mest kommersiella idrotten. Det skall vi vara stolta över, inte förneka. Kommersiellt är något fint, det är modellen vi valt för att skapa ett välfärdssamhälle. Skall vi utveckla golfen måste tjänsterna som erbjuds konsument vara attraktiva. Då är karteller direkt motstridigt den utvecklingen. 60 talet är förbi, folkrörelse Sverige dör långsamt. Vill vi spela golf i framtiden måste vi leva i det samhälle vi har. Golfklubbar skall konkurrera. Idrottens grund är att de bästa skall vinna, då borde inte klubbarna leva efter något marxistiskt ideal.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.