Adidas laddar inför VM i Sydafrika

Inför VM i Sydafrika presenterar adidas Predator®_X – den tionde generationen av världens mest sålda fotbollssko, utvecklad i över fem år med hjälp av Zinedine Zidane och noggrant testad av över 150 fotbollsspelare på alla nivåer.Storstjärnor på rad ska marknadsföra skon.

Gerrard, Xavi, Beckham, Ballack, Raul, van Persie, Diego, Vieira - det är iomponerande samling av stjärnor som ska föra ut skon över världen. TIll den skaran hör också två svenskar, nämligen Patrik Elmander och Tobias Hysén.

X står för nummer tio och med lanseringen av Predator_X adderar adidas just den tionde generationen till Predator – världens mest sålda fotbollssko. Sedan skon introducerades 1994 har den kontinuerligt utvecklats i nära samarbete med världens främsta spelare för att hela tiden ligga i framkant i utvecklingen av nya teknologier för maximal prestation, funktion och design.

Utvecklingen leder hela tiden till nya innovationer. Här gäller en teknologi benämnd PowerSpine som fungerar, precis som namnet antyder, som skons ryggrad - flexibel i ena riktningen för ett mjukt löpsteg och styv i den andra för maximal utväxling i skottmomentet.

PR-texten lovar mycket "Tack vare PowerSpine ger Predator_X en oöverträffad kraft i tillslaget på bollen, hela sju procent mer än sina föregångare".  Och som om inte det vore nog toppar man upp med "Den genomsnittliga tillslagskraften i ett skott kan jämföras med ett slag från en tungviktsboxare".

Skott med en hastigheter upp till 110 km/h utlovas.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.