Krisen gynnar damfotbollen

Umeå IK hotades av konkurs, publiken uteblir och nästa år försvinner ett stort antal stjärnor. Frågan är var damfotbollen är på väg när lyskraften avtar.Damallsvenskans klubbar saknar pengar och de har inte råd med samma löner eller värvningar som under de senaste åren. Nu är det hemkört som gäller.

- Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, förtydligar Djurgårdens ordförande Per Darnell i en intervju med TT.

Att Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar och att Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström flyttar till USA bekymrar honom inte

Störst växande idrotten

- Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Profffsvågen är bara bra, anser Darnell:

- I Djurgården har vi märkt att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har inlett Elitprojektet, med en satsning på 60 miljoner kronor på fyra år på dam- respektive herrsidan. Inte minst ska damfotbollen utvecklas.

Målsättningen är VM-guld 2015. Åtskilliga miljoner och mycket kraft investeras, men så blir det också hårda krav på alla tjejer som vill nå långt.

Konkurrensen har ökat

- Svensk fotboll har inte blivit sämre. Konkurrensen har däremot ökat något enormt. Det finns 26 miljoner (dam) spelare världen över, säger Lillie Persson, assisterande förbundskapten i damfotbollslandslaget.

VM-silvret 2003 var den optimala triumfen. Men åren därefter har ett annat facit. Tjejerna förlorade mot Norge i semifinalen i EM 2005, de slogs ut i gruppspelet i VM 2007 och i OS 2008 blev de utklassade av Tyskland i kvartsfinalen. 

I minne finns också SOK:s kritik mot landslagstjejerna och där det uttrycktes i klartext - de är för dåligt tränade. Rätt eller ej, men nu stiger kraven. Redan i tonåren blir tuffare villkor när SM-slutspel för 16-åringar och en allsvenska för 17-åringar ska öka konkurrensen mellan spelarna.

Fakta

Fotbollsstjärnor som lämnar damallsvenskan:

Hanna Ljungberg, Umeå, slutar.
Victoria Sandell Svensson, Djurgården, slutar.
Caroline Seger, Linköping, till Philadelphia (USA).
Kristin Bengtsson, Hammarby, slutar.
Kosovare Asllani, Linköping, till Chicago (USA).
Sara Larsson, Linköping, till Philadelphia (USA).
Jessica Landström, Linköping, till Sky Blue (USA).
Louise Fors, AIK, Espanyol (Spanien).
Hanna Marklund, Sunnanå, slutar.
Karolina Westberg, Umeå, slutar.
Linda Fagerström, Djurgården, slutar.
Elaine de Moura, Umeå, St Louis (USA).
Laura Österberg Kalmari, AIK, till Sky Blue (USA).
Mami Yamaguchi, Umeå, Atlanta (USA).
Amelie Rybäck, Göteborg, till Olympique Lyonnais (Frankrike).
Holmfridur Magnusdottir, Kristianstad, Atlanta (USA).
Madelaine Edlund, Umeå, St Louis (USA).
Ulla-Karin Rönnlund, Umeå, slutar.
Källa: www.damfotboll.com

Ronaldo är överst på det amerikanska magasinet Forbes  årliga lista över världens tio bäst betalda fotbollsspelare.

När Ronaldo flyttade från Juventus till Manchester United blev han omedelbart det populäraste namnet på klubbens sida för matchtröjor och liknande. Försäljningen slog rekord för nyförvärv världen över, skriver Forbes och hänvisar till siffror från värvningar som Lionel Messi, Tom Brady och LeBron James.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.