Krisen gynnar damfotbollen

Umeå IK hotades av konkurs, publiken uteblir och nästa år försvinner ett stort antal stjärnor. Frågan är var damfotbollen är på väg när lyskraften avtar.Damallsvenskans klubbar saknar pengar och de har inte råd med samma löner eller värvningar som under de senaste åren. Nu är det hemkört som gäller.

- Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, förtydligar Djurgårdens ordförande Per Darnell i en intervju med TT.

Att Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar och att Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström flyttar till USA bekymrar honom inte

Störst växande idrotten

- Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Profffsvågen är bara bra, anser Darnell:

- I Djurgården har vi märkt att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har inlett Elitprojektet, med en satsning på 60 miljoner kronor på fyra år på dam- respektive herrsidan. Inte minst ska damfotbollen utvecklas.

Målsättningen är VM-guld 2015. Åtskilliga miljoner och mycket kraft investeras, men så blir det också hårda krav på alla tjejer som vill nå långt.

Konkurrensen har ökat

- Svensk fotboll har inte blivit sämre. Konkurrensen har däremot ökat något enormt. Det finns 26 miljoner (dam) spelare världen över, säger Lillie Persson, assisterande förbundskapten i damfotbollslandslaget.

VM-silvret 2003 var den optimala triumfen. Men åren därefter har ett annat facit. Tjejerna förlorade mot Norge i semifinalen i EM 2005, de slogs ut i gruppspelet i VM 2007 och i OS 2008 blev de utklassade av Tyskland i kvartsfinalen. 

I minne finns också SOK:s kritik mot landslagstjejerna och där det uttrycktes i klartext - de är för dåligt tränade. Rätt eller ej, men nu stiger kraven. Redan i tonåren blir tuffare villkor när SM-slutspel för 16-åringar och en allsvenska för 17-åringar ska öka konkurrensen mellan spelarna.

Fakta

Fotbollsstjärnor som lämnar damallsvenskan:

Hanna Ljungberg, Umeå, slutar.
Victoria Sandell Svensson, Djurgården, slutar.
Caroline Seger, Linköping, till Philadelphia (USA).
Kristin Bengtsson, Hammarby, slutar.
Kosovare Asllani, Linköping, till Chicago (USA).
Sara Larsson, Linköping, till Philadelphia (USA).
Jessica Landström, Linköping, till Sky Blue (USA).
Louise Fors, AIK, Espanyol (Spanien).
Hanna Marklund, Sunnanå, slutar.
Karolina Westberg, Umeå, slutar.
Linda Fagerström, Djurgården, slutar.
Elaine de Moura, Umeå, St Louis (USA).
Laura Österberg Kalmari, AIK, till Sky Blue (USA).
Mami Yamaguchi, Umeå, Atlanta (USA).
Amelie Rybäck, Göteborg, till Olympique Lyonnais (Frankrike).
Holmfridur Magnusdottir, Kristianstad, Atlanta (USA).
Madelaine Edlund, Umeå, St Louis (USA).
Ulla-Karin Rönnlund, Umeå, slutar.
Källa: www.damfotboll.com

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.