Undersökning hyllar damfotbollen

En ny undersökning visar att internationell damfotbollens nårstora framgångar och har stora tillväxtmöjligheter, i synnerhet som att sponsring av damfotboll har vuxit i snabb takt, och varumärkena har insett vilka möjligheter som finns relaterade till spelet.

Visa, är stor, global sposor och genomförde undersökningen  bland 1.000 fans i länder som Storbritannien, Spanien, Polen, Frankrike, Tyskland, Australien och USA

Damfotbollen lockar fans ver hela världen. Här jublar Japans landslagstjejer iU-20-turneringen m, matcher som spelades i Cali, Colombia. Foto: Fernando VegsraAP Photo

 

Slutsatser som framkom är att damfotboll har ökat markant de senaste fem åren. Och att över 50 procent av supportrarna blev fans under de tre senaste åren.

Starka varumärken styr

Varumärken spelar en avgörande roll i sportens utveckling och ökade investeringar kommer att hjälpa fotbollen att nå sin fulla potential

För att främja den positiva utvecklingen Visa genomfört en studie för att se vad som undersökt vad som ligger bakom och vad som krävs för att damfotbollen ska nå sin fulla potential.

Förutom sponsorskap har damfotbollen en betydande global ekonomisk inverkan.

Pekar på fördelarna

Enligt rapporter bidrog FIFA Women's World Cup 2023[med närmare 1,9 miljarder USD till den globala BNP:n, skapade över 38 000 arbetstillfällen och ökade hushållsinkomster med 932 miljoner USD. Eftersom damfotbollens ekonomiska inflytande ökar för varje år förväntas UEFA Women's EURO 2025 nå nya höjder och bli ett storslaget ögonblick för sporten.

I Visas studie, The Compound Effect in Women's Football, redovisas de allra viktigaste faktorerna som driver på utvecklingen:

  • Medierättigheter sätter allt tydligare prägel på sporten med nya avtal och investerare.
  • Ökade investeringar har drivit på spelutvecklingen och förbättrat upplevelsen för professionella spelare.
  • Fler matcher har spelats på större arenor, vilket inneburit bättre sändningar och mer engagemang i de fysiska och digitala arenorna.

Damfotbollen är annorlunda och har en unik dragningskraft; supportrar är inkluderande och spelarna och deras personligheter är nyckeln till framgång.

Här är argumenten

Som en del av samma studie har Visa genomfört en undersökning med 7 000 fans i sju olika länder[]. Undersöknigen visar bland annat att:

  • Över hälften (53 procent) av fansen har utvecklat ett intresse för damfotboll bara under det senaste tre åren. Siffran stiger till 62 procent bland 18-24-åringar.
  • Nästan hälften (44 procent av fansen räknar med att öka sitt engagemang betydligt under de kommande tre åren.
  • Sju av tio (70 procent) fans anser att varumärken bidrar till att öka sportens synlighet, medan två tredjedelar (67 procent) anser att varumärken är avgörande för sportens utveckling.
  • Damfotbollens fans har högre köpkraft och spenderar 71procent mer på sportartiklar och 41 procent mer på underhållning än den brittiska befolkningen i allmänhet

Resultaten kommer samtidigt som data bekräftar den exempellösa tillväxten inom damfotbollen. Det genomsnittliga antalet åskådare på matcherna i den högsta damfotbollsligan i England har tredubblats under de senaste tre säsongerna[]. Antalet sökningar på internet, ”UEFA Women's Champions League”, under 2024 var också det högsta på fem år.

En stor boom att vänta

Kim Kadlec, Chief Marketing Officer, Visa Europe, säger: ”Vi tror att vi befinner oss i ett avgörande ögonblick som kan ta damfotbollen till nästa nivå. Vi har hjälpt till att lägga grunden för en stor boom inom damfotbollen och vi är fast beslutna att fortsätta bygga vidare på denna rörelse. Vår nya rapport visar på den enorma potential som kan frigöras inom damfotbollen, som fortsätter att slå rekord och fånga fansens hjärtan över hela världen.”

Karen Carney OBE OLY, programledare och tidigare engelsk landslagsspelare, säger: ”Pådrivaren av utvecklingen är de internationella turneringarna, i synnerhet när de ligger i bra sändningstider. UEFA Women's EURO 2025 kommer att bli den största turneringen hittills, och vi får inte missa detta tillfälle att se till att spelare och fans får den uppmärksamhet och den bekräftelse som de förtjänar.”.

Visa blev den första UEFA-sponsorn någonsin för damfotboll 2018. Detta efter att ha investerat i damfotbollens tillväxt i mer än 15 år. Eftersom professionalisering av spelare är avgörande för fotbollens tillväxt stöttar företaget även idrottare med de verktyg, resurser och det stöd som de behöver för att utvecklas - både på och utanför planen.

Visa i all ära, med sin resurser, förhoppningen är att ett nytänkande uppstår inom seriefotbollen längre ned i systemet. Att lokala klubbar möts av atörre gehör bland mindreföretag och att resurserna ökar bland lokala och mindre klubbar.

Visas engagemang för damfotbollen sträcker sig också till sportens dedikerade fans genom att ständigt arbeta mot att förbättra supporterupplevelsen med deras teknik. Visa är medvetna om ökningen av digitalt kunniga fans och strävar efter att tillhandahålla sömlösa och säkra betalningsupplevelser vid alla viktiga kontaktpunkter. Från streamingabonnemang och biljettköp till att gå på matcher och köpa merch.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det tidigare NHL-proffset och landslagsspelaren Henrik Zetterberg  blir investerare i Liveday – ett hightech- bolag som skapat enplattform för idrottsklubbar och arenabesökare.

- Bolaget har en spännande lösning och  jag vill vara en del av ett  nytänkande bolag, säger Henrik som numera bor utanför Helsingborg.

Skall Sverige och Danmark lyckas med det som Sverige, Danmark, Norge och Finland misslyckades med inför 2025, att få arrangera fotbolls-EM för damer? De hoppas fotbollsförbunden SvFF och DBU som vill arrangera det genom tiderna största EM för damer 2029 – något som satt fart på den danska debatten om att bygga fler stadion.

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.