Henrik Larsson bakom spelarbolag

Henrik Larsson skapar ett stort intresse i Landskrona BoIS. Många följer spänt hans debut som tränare och klubben har fått förnyad fart. Som en konsekvens bildas nu ett spelarbolag. Ekonomin måste förbättras efter 9 miljoner i förlust på fyra år.

Inte undra på att man inom Landskrona BoIS var tämligen nöjda trots allt när förlusten för 2009 inte blev större än 350 000 kronor.

- Vi lever i en tuff verklighet och det känns trots allt fortfarande som vi har koll på vår ekonomi, menar Kenneth Håkansson i Helsingborgs Dagblad.

Färre åskådare, 2 752 från 2008 blev till 2 307 ifjol, är största förklaringen jämte en minskad sponsring. Nu klarar inte klubben att ha några heltidsproffs och dessutom är spelartruppen bantad. Dessutom har det äntligen blivit av att bilda ett spelarbolag.

- Vi har ju pratat om det här under några år och kommit fram till att vi måste vara beredda på att släppa in kapital utifrån. Vi har bland annat tittat på hur Mjällby och Öster jobbar och allt fler klubbar tar det här steget, berättar Håkansson och avslöjar att ett 15-20-tal investerare redan har gått in med pengar.

Ett ökat intresse runt Landskrona BoIS har också en speciell förklaring – Henrik Larssons tillträde som tränare.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.