HIF tappade 7 sponsormiljoner

Helsingborgs IF kan inte annat än visa upp siffrorna. Förlusten påvisar att 6,9 miljoner saknas och det bryter en vana av ekonomisk framgång. HIF har inte gjort annat än presenterat överskott de senaste fem åren.

- 50–55 procent av vår kostnadsmassa är personalkostnader och många spelare har långa kontrakt. När man tappar intäkter är det svårt att sänka kostnader i samma takt, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Konton som minskade

Klubben har drabbats hårt av lågkonjunkturen och det påvisas på sponsorkontot. 30,8 miljoner under 2008 blev nu till 23,7. Där försvann 7,1 miljoner.

- Tappet på sponsorsidan blev dubbelt så stort som vi trodde och det berodde i huvudsak på finanskrisen. Företag var tvungna att prioritera andra saker än HIF och det har jag respekt för, förklarar Paul Myllenberg i Helsingborgs Dagblad.

Exklusive spelarförsäljningar omsatte HIF 64,3 miljoner (mot 70 året innan), det egna kapital sjönk från 10,7 till 2,9 miljoner och föreningens samlade vinstmedel var 4,6 miljoner vid årsskiftet.

- Vi vill ha ett eget kapital på sex miljoner eller mer. Det har vi inte nu, men det är inget som oroar, säger tillförordnad ordförande, Lars Öijer.

Bosse Nilsson utköpt

Kostnaderna höll HIF i schakt medan intäkterna minskade, lyder sammanfattningen.

Nu har klubben beslutat att fullfölja i fallet Bosse Nilsson, förre tränaren som hade ett kontrakt som sträckte sig till och med 2010. HIF och han är överens om en summa i förväg och därmed är den kostnaden något mindre än om han skulle haft månadslöner för hela årret.

Likaså ska det dyka upp mera pengar på egna kontot. Parma ska betala för McDonald Mariga och kommunen väntas snart ge klartecken till ett köp av inomhushallen vid Olympia.

Av det villkorade kapitaltillskottet från 2003 återstår 15,6 miljoner.

- Det känner vi stor respekt inför. Ambitionen är att sätta press på oss själva och betala tillbaka pengarna så fort som möjligt, säger Lars Öijer i HD.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.