HIF tappade 7 sponsormiljoner

Helsingborgs IF kan inte annat än visa upp siffrorna. Förlusten påvisar att 6,9 miljoner saknas och det bryter en vana av ekonomisk framgång. HIF har inte gjort annat än presenterat överskott de senaste fem åren.

- 50–55 procent av vår kostnadsmassa är personalkostnader och många spelare har långa kontrakt. När man tappar intäkter är det svårt att sänka kostnader i samma takt, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Konton som minskade

Klubben har drabbats hårt av lågkonjunkturen och det påvisas på sponsorkontot. 30,8 miljoner under 2008 blev nu till 23,7. Där försvann 7,1 miljoner.

- Tappet på sponsorsidan blev dubbelt så stort som vi trodde och det berodde i huvudsak på finanskrisen. Företag var tvungna att prioritera andra saker än HIF och det har jag respekt för, förklarar Paul Myllenberg i Helsingborgs Dagblad.

Exklusive spelarförsäljningar omsatte HIF 64,3 miljoner (mot 70 året innan), det egna kapital sjönk från 10,7 till 2,9 miljoner och föreningens samlade vinstmedel var 4,6 miljoner vid årsskiftet.

- Vi vill ha ett eget kapital på sex miljoner eller mer. Det har vi inte nu, men det är inget som oroar, säger tillförordnad ordförande, Lars Öijer.

Bosse Nilsson utköpt

Kostnaderna höll HIF i schakt medan intäkterna minskade, lyder sammanfattningen.

Nu har klubben beslutat att fullfölja i fallet Bosse Nilsson, förre tränaren som hade ett kontrakt som sträckte sig till och med 2010. HIF och han är överens om en summa i förväg och därmed är den kostnaden något mindre än om han skulle haft månadslöner för hela årret.

Likaså ska det dyka upp mera pengar på egna kontot. Parma ska betala för McDonald Mariga och kommunen väntas snart ge klartecken till ett köp av inomhushallen vid Olympia.

Av det villkorade kapitaltillskottet från 2003 återstår 15,6 miljoner.

- Det känner vi stor respekt inför. Ambitionen är att sätta press på oss själva och betala tillbaka pengarna så fort som möjligt, säger Lars Öijer i HD.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carléntycker att livet är  ganska behagligt just nu.Malmö FF fortsätter att förstärka sin maktposition inom svensk fotboll. Om MFF besegrar Rangers i dubbelmötet finns 90 miljoner inom räckhåll. Det är bara början på utbetalningarna om framgångarna fortsätter.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.