HIF tappade 7 sponsormiljoner

Helsingborgs IF kan inte annat än visa upp siffrorna. Förlusten påvisar att 6,9 miljoner saknas och det bryter en vana av ekonomisk framgång. HIF har inte gjort annat än presenterat överskott de senaste fem åren.
Annons

- 50–55 procent av vår kostnadsmassa är personalkostnader och många spelare har långa kontrakt. När man tappar intäkter är det svårt att sänka kostnader i samma takt, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Konton som minskade

Klubben har drabbats hårt av lågkonjunkturen och det påvisas på sponsorkontot. 30,8 miljoner under 2008 blev nu till 23,7. Där försvann 7,1 miljoner.

- Tappet på sponsorsidan blev dubbelt så stort som vi trodde och det berodde i huvudsak på finanskrisen. Företag var tvungna att prioritera andra saker än HIF och det har jag respekt för, förklarar Paul Myllenberg i Helsingborgs Dagblad.

Exklusive spelarförsäljningar omsatte HIF 64,3 miljoner (mot 70 året innan), det egna kapital sjönk från 10,7 till 2,9 miljoner och föreningens samlade vinstmedel var 4,6 miljoner vid årsskiftet.

- Vi vill ha ett eget kapital på sex miljoner eller mer. Det har vi inte nu, men det är inget som oroar, säger tillförordnad ordförande, Lars Öijer.

Bosse Nilsson utköpt

Kostnaderna höll HIF i schakt medan intäkterna minskade, lyder sammanfattningen.

Nu har klubben beslutat att fullfölja i fallet Bosse Nilsson, förre tränaren som hade ett kontrakt som sträckte sig till och med 2010. HIF och han är överens om en summa i förväg och därmed är den kostnaden något mindre än om han skulle haft månadslöner för hela årret.

Likaså ska det dyka upp mera pengar på egna kontot. Parma ska betala för McDonald Mariga och kommunen väntas snart ge klartecken till ett köp av inomhushallen vid Olympia.

Av det villkorade kapitaltillskottet från 2003 återstår 15,6 miljoner.

- Det känner vi stor respekt inför. Ambitionen är att sätta press på oss själva och betala tillbaka pengarna så fort som möjligt, säger Lars Öijer i HD.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.