Borg gav lugnande besked, men…

Skatte- och momsutredningarna som väckt stor oro hos Sveriges idrottsföreningar blev nedtonade i riksdagen på tisdagen sedan Marie Engström (v) krävt besked av finansminister Anders Borg.

Frågor och kritik har riktats mot de två statliga utredningar som riskerar att öka kostnaderna för idrottsföreningarna och göra kassörernas administration krångligare. Många föreningar är mycket kritiska och engagemanget bland riksdagsledamöter märktes under debatten. Nio politiker från fem partier var uppe i talarstolen och alla var överens om att ideella föreningar inte ska riskera de ökade kostnader och krångligare administration som de två utredningsförslagen om skatter och moms föreslår.

EU pressar på

Finansminister Anders Borg fick stå till svars inför Marie Engströms interpellation.

- Det finns inget behov för Sverige att försämra skatteregler eller öka skattebelastningen på idrottsrörelsen. Det finns ingen poäng med det, betonade Anders Borg.

Han påminde ändå om EU-kommissionens riktlinjer för moms:

- EU-kommissionen har rest frågetecken kring delar av våra mervärdesskatteregler.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber var på plats och kände en viss lättnad, i synnerhet som Borg lovade att bjuda in bl a RF till samtal, men momsfrågan kan hon inte riktigt befria sig ifrån. Här kan Sverige hamna i EU-domstolen om inte reglerna anpassas. 

Möte mellan regeringen och idrotten

Karin Mattsson Weijber betonade hur viktigt det är att finansministern även tar striden för svenskt föreningsliv i EU.

- Alla talarna var mycket tydliga med att inte försämra för idrotten, och vi ska självklart hjälpa till att hitta lösningar. Vi vet att de nuvarande förslagen skulle drabba tusentals föreningar ekonomiskt, men det här problemet handlar inte bara om pengar utan lika mycket om en gigantisk administration som riskerar att drabba tiotusentals ideella föreningskassörer, säger hon.

Hon framhöll att regeringen inte bara har föreningslivet med sig utan även de politiska partierna över blockgränserna, något som bland annat socialdemokraten Hans Olsson lyfte fram.

- Finansministern ska känna vinden i ryggen av den samlade riksdagen på resan ned till Bryssel och tala om att vi är annorlunda i Sverige. Det är vi stolta över. Han ska tala om att han har fått riksdagens samlade förtroende, även från socialdemokrater, att driva den här frågan, sade Hans Olsson.

Anders Borg bjöd även in idrotten och övriga föreningssverige till dialog om utredningsförslaget. I SVT Rapports sändning berättade han även att han tillsammans med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ska skriva ett brev till EU- kommissionen för att förklara det svenska föreningslivets centrala betydelse.

Nu kommer notan för Tillväxtverkets pandemistöd som började betalas ut våren 2020. Den statliga myndigheten kräver i återbetalning  av svenskt föreningsliv 72 603 391  kronor.

Totalt ansökte och beviljades idrotten ersättning med 165 737 037  kronor, att användas för korttidsarbete och permittering av personal under pandemin.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.