Borg gav lugnande besked, men…

Skatte- och momsutredningarna som väckt stor oro hos Sveriges idrottsföreningar blev nedtonade i riksdagen på tisdagen sedan Marie Engström (v) krävt besked av finansminister Anders Borg.

Frågor och kritik har riktats mot de två statliga utredningar som riskerar att öka kostnaderna för idrottsföreningarna och göra kassörernas administration krångligare. Många föreningar är mycket kritiska och engagemanget bland riksdagsledamöter märktes under debatten. Nio politiker från fem partier var uppe i talarstolen och alla var överens om att ideella föreningar inte ska riskera de ökade kostnader och krångligare administration som de två utredningsförslagen om skatter och moms föreslår.

EU pressar på

Finansminister Anders Borg fick stå till svars inför Marie Engströms interpellation.

- Det finns inget behov för Sverige att försämra skatteregler eller öka skattebelastningen på idrottsrörelsen. Det finns ingen poäng med det, betonade Anders Borg.

Han påminde ändå om EU-kommissionens riktlinjer för moms:

- EU-kommissionen har rest frågetecken kring delar av våra mervärdesskatteregler.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber var på plats och kände en viss lättnad, i synnerhet som Borg lovade att bjuda in bl a RF till samtal, men momsfrågan kan hon inte riktigt befria sig ifrån. Här kan Sverige hamna i EU-domstolen om inte reglerna anpassas. 

Möte mellan regeringen och idrotten

Karin Mattsson Weijber betonade hur viktigt det är att finansministern även tar striden för svenskt föreningsliv i EU.

- Alla talarna var mycket tydliga med att inte försämra för idrotten, och vi ska självklart hjälpa till att hitta lösningar. Vi vet att de nuvarande förslagen skulle drabba tusentals föreningar ekonomiskt, men det här problemet handlar inte bara om pengar utan lika mycket om en gigantisk administration som riskerar att drabba tiotusentals ideella föreningskassörer, säger hon.

Hon framhöll att regeringen inte bara har föreningslivet med sig utan även de politiska partierna över blockgränserna, något som bland annat socialdemokraten Hans Olsson lyfte fram.

- Finansministern ska känna vinden i ryggen av den samlade riksdagen på resan ned till Bryssel och tala om att vi är annorlunda i Sverige. Det är vi stolta över. Han ska tala om att han har fått riksdagens samlade förtroende, även från socialdemokrater, att driva den här frågan, sade Hans Olsson.

Anders Borg bjöd även in idrotten och övriga föreningssverige till dialog om utredningsförslaget. I SVT Rapports sändning berättade han även att han tillsammans med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ska skriva ett brev till EU- kommissionen för att förklara det svenska föreningslivets centrala betydelse.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen