Borg gav lugnande besked, men…

Skatte- och momsutredningarna som väckt stor oro hos Sveriges idrottsföreningar blev nedtonade i riksdagen på tisdagen sedan Marie Engström (v) krävt besked av finansminister Anders Borg.

Frågor och kritik har riktats mot de två statliga utredningar som riskerar att öka kostnaderna för idrottsföreningarna och göra kassörernas administration krångligare. Många föreningar är mycket kritiska och engagemanget bland riksdagsledamöter märktes under debatten. Nio politiker från fem partier var uppe i talarstolen och alla var överens om att ideella föreningar inte ska riskera de ökade kostnader och krångligare administration som de två utredningsförslagen om skatter och moms föreslår.

EU pressar på

Finansminister Anders Borg fick stå till svars inför Marie Engströms interpellation.

- Det finns inget behov för Sverige att försämra skatteregler eller öka skattebelastningen på idrottsrörelsen. Det finns ingen poäng med det, betonade Anders Borg.

Han påminde ändå om EU-kommissionens riktlinjer för moms:

- EU-kommissionen har rest frågetecken kring delar av våra mervärdesskatteregler.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber var på plats och kände en viss lättnad, i synnerhet som Borg lovade att bjuda in bl a RF till samtal, men momsfrågan kan hon inte riktigt befria sig ifrån. Här kan Sverige hamna i EU-domstolen om inte reglerna anpassas. 

Möte mellan regeringen och idrotten

Karin Mattsson Weijber betonade hur viktigt det är att finansministern även tar striden för svenskt föreningsliv i EU.

- Alla talarna var mycket tydliga med att inte försämra för idrotten, och vi ska självklart hjälpa till att hitta lösningar. Vi vet att de nuvarande förslagen skulle drabba tusentals föreningar ekonomiskt, men det här problemet handlar inte bara om pengar utan lika mycket om en gigantisk administration som riskerar att drabba tiotusentals ideella föreningskassörer, säger hon.

Hon framhöll att regeringen inte bara har föreningslivet med sig utan även de politiska partierna över blockgränserna, något som bland annat socialdemokraten Hans Olsson lyfte fram.

- Finansministern ska känna vinden i ryggen av den samlade riksdagen på resan ned till Bryssel och tala om att vi är annorlunda i Sverige. Det är vi stolta över. Han ska tala om att han har fått riksdagens samlade förtroende, även från socialdemokrater, att driva den här frågan, sade Hans Olsson.

Anders Borg bjöd även in idrotten och övriga föreningssverige till dialog om utredningsförslaget. I SVT Rapports sändning berättade han även att han tillsammans med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ska skriva ett brev till EU- kommissionen för att förklara det svenska föreningslivets centrala betydelse.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.