Skuldsanerare räddar Boltic

Boltic med nio SM-guld är tillbaka i bandyns elitserie. Framgången blev möjlig tack vare bl a samarbete med indrivare. Ett bolag specialiserat på att få konkurshotade företag på fötter genom skuldsanering har halverat klubbens skuld på nära 6 miljoner kronor.

I dag avslöjar Dagens Nyheter i samarbete med Idrottens Affärer fakta om det annorlunda förhållandet mellan en elitklubb och en skuldsanerare.

Samarbetet mellan företaget Abstergo och Boltic kostar, enligt uppgifter till DN, klubben cirka 150 000 kronor. Det är nära 30 procent av klubbens budget på en halv miljon kronor.

Samtidigt som Abstergo tjänar pengar har spelarna gått med på att inte ta en enda krona i lön i vinter.

Tog över Boltics affärer

Abstergo är ett bolag specialiserat på att rädda konkurshotade företag via skuldsanering. När samarbetet offentliggjordes innebar det i praktiken att bolaget tog ansvar för klubbens affärer och sedan dess har Boltics fordringsägare uppvaktats flitigt.

- Ringer man till klubbens kansli är beskedet att man ska ta kontakt med företrädare för företaget, säger en fordringsägare till DN.

Abstergos sätt att åstadkomma skuldsaneringen väcker reaktioner.

- Det är blandad kompott. Det finns de som inte tycker att livet är så roligt när de fått frågan om att skriva ner skulderna. Andra har strukit skulderna helt och hållet, säger Peter Johansson, ordförande Boltic.

Utpressningsliknande

Han säger att skuldbördan på 5,6 miljoner kronor har halverats sedan starten i augusti förra året.

Abstergo har kopplingar till det schweiziska bolag, SOS Management AG, som kritiserats för oseriösa metoder när den uppmärksammade nöjesarrangören Michael Silfverskiöld fick hjälp att bli av med stora skulder.

Fordringsägare har uppgett att de känner sig lurade och att de gick med på skuldnedskrivning under närmast utpressningsliknande förhållanden.

I samarbetet med Boltic är Johan Nyrén ansvarig på Abstergo för arbetet. Han säger:

- Vi kontaktar alla fordringsägare och det handlar om frivilliga uppgörelser. Jag kan inte kommentera varför vi valt den här metoden men alternativet är att företaget kan gå i konkurs.

Förlikning

Ett företag som Boltic har skulder till är Kosa Sport i Hallsberg.

- Abstergo har ringt och bett oss efterskänka skulden men det är vi inte intresserade av eftersom Boltic har gjort ett grovt avtalsbrott, säger Ulf Sandell vars företag nu har nått en förlikning utan att pengar har betalats.

Likaså vill en spelare, Kaj Nordin, ha den ersättning som klubben är skyldig honom, inte de 20-25 procent som han är erbjuden:

- Jag är inte intresserad av det. Jag tycker de kan göra rätt för sig, säger han.


 

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.