Skuldsanerare räddar Boltic

Boltic med nio SM-guld är tillbaka i bandyns elitserie. Framgången blev möjlig tack vare bl a samarbete med indrivare. Ett bolag specialiserat på att få konkurshotade företag på fötter genom skuldsanering har halverat klubbens skuld på nära 6 miljoner kronor.

I dag avslöjar Dagens Nyheter i samarbete med Idrottens Affärer fakta om det annorlunda förhållandet mellan en elitklubb och en skuldsanerare.

Samarbetet mellan företaget Abstergo och Boltic kostar, enligt uppgifter till DN, klubben cirka 150 000 kronor. Det är nära 30 procent av klubbens budget på en halv miljon kronor.

Samtidigt som Abstergo tjänar pengar har spelarna gått med på att inte ta en enda krona i lön i vinter.

Tog över Boltics affärer

Abstergo är ett bolag specialiserat på att rädda konkurshotade företag via skuldsanering. När samarbetet offentliggjordes innebar det i praktiken att bolaget tog ansvar för klubbens affärer och sedan dess har Boltics fordringsägare uppvaktats flitigt.

- Ringer man till klubbens kansli är beskedet att man ska ta kontakt med företrädare för företaget, säger en fordringsägare till DN.

Abstergos sätt att åstadkomma skuldsaneringen väcker reaktioner.

- Det är blandad kompott. Det finns de som inte tycker att livet är så roligt när de fått frågan om att skriva ner skulderna. Andra har strukit skulderna helt och hållet, säger Peter Johansson, ordförande Boltic.

Utpressningsliknande

Han säger att skuldbördan på 5,6 miljoner kronor har halverats sedan starten i augusti förra året.

Abstergo har kopplingar till det schweiziska bolag, SOS Management AG, som kritiserats för oseriösa metoder när den uppmärksammade nöjesarrangören Michael Silfverskiöld fick hjälp att bli av med stora skulder.

Fordringsägare har uppgett att de känner sig lurade och att de gick med på skuldnedskrivning under närmast utpressningsliknande förhållanden.

I samarbetet med Boltic är Johan Nyrén ansvarig på Abstergo för arbetet. Han säger:

- Vi kontaktar alla fordringsägare och det handlar om frivilliga uppgörelser. Jag kan inte kommentera varför vi valt den här metoden men alternativet är att företaget kan gå i konkurs.

Förlikning

Ett företag som Boltic har skulder till är Kosa Sport i Hallsberg.

- Abstergo har ringt och bett oss efterskänka skulden men det är vi inte intresserade av eftersom Boltic har gjort ett grovt avtalsbrott, säger Ulf Sandell vars företag nu har nått en förlikning utan att pengar har betalats.

Likaså vill en spelare, Kaj Nordin, ha den ersättning som klubben är skyldig honom, inte de 20-25 procent som han är erbjuden:

- Jag är inte intresserad av det. Jag tycker de kan göra rätt för sig, säger han.


 

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen