Skuldsanerare räddar Boltic

Boltic med nio SM-guld är tillbaka i bandyns elitserie. Framgången blev möjlig tack vare bl a samarbete med indrivare. Ett bolag specialiserat på att få konkurshotade företag på fötter genom skuldsanering har halverat klubbens skuld på nära 6 miljoner kronor.

I dag avslöjar Dagens Nyheter i samarbete med Idrottens Affärer fakta om det annorlunda förhållandet mellan en elitklubb och en skuldsanerare.

Samarbetet mellan företaget Abstergo och Boltic kostar, enligt uppgifter till DN, klubben cirka 150 000 kronor. Det är nära 30 procent av klubbens budget på en halv miljon kronor.

Samtidigt som Abstergo tjänar pengar har spelarna gått med på att inte ta en enda krona i lön i vinter.

Tog över Boltics affärer

Abstergo är ett bolag specialiserat på att rädda konkurshotade företag via skuldsanering. När samarbetet offentliggjordes innebar det i praktiken att bolaget tog ansvar för klubbens affärer och sedan dess har Boltics fordringsägare uppvaktats flitigt.

- Ringer man till klubbens kansli är beskedet att man ska ta kontakt med företrädare för företaget, säger en fordringsägare till DN.

Abstergos sätt att åstadkomma skuldsaneringen väcker reaktioner.

- Det är blandad kompott. Det finns de som inte tycker att livet är så roligt när de fått frågan om att skriva ner skulderna. Andra har strukit skulderna helt och hållet, säger Peter Johansson, ordförande Boltic.

Utpressningsliknande

Han säger att skuldbördan på 5,6 miljoner kronor har halverats sedan starten i augusti förra året.

Abstergo har kopplingar till det schweiziska bolag, SOS Management AG, som kritiserats för oseriösa metoder när den uppmärksammade nöjesarrangören Michael Silfverskiöld fick hjälp att bli av med stora skulder.

Fordringsägare har uppgett att de känner sig lurade och att de gick med på skuldnedskrivning under närmast utpressningsliknande förhållanden.

I samarbetet med Boltic är Johan Nyrén ansvarig på Abstergo för arbetet. Han säger:

- Vi kontaktar alla fordringsägare och det handlar om frivilliga uppgörelser. Jag kan inte kommentera varför vi valt den här metoden men alternativet är att företaget kan gå i konkurs.

Förlikning

Ett företag som Boltic har skulder till är Kosa Sport i Hallsberg.

- Abstergo har ringt och bett oss efterskänka skulden men det är vi inte intresserade av eftersom Boltic har gjort ett grovt avtalsbrott, säger Ulf Sandell vars företag nu har nått en förlikning utan att pengar har betalats.

Likaså vill en spelare, Kaj Nordin, ha den ersättning som klubben är skyldig honom, inte de 20-25 procent som han är erbjuden:

- Jag är inte intresserad av det. Jag tycker de kan göra rätt för sig, säger han.


 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.