9 miljoner måste in före 12 maj

Kravet är tufft – det gäller att samla ihop 9 miljoner före den 12 maj. Då kan Björklöven räddas från undergång. Nu kraftsamlar näringslivet i Umeå och pengar börjar strömma in.

Jens Hellgren var utsedd till tränare tillsammans med Larts Modin och han kan intyga hur hårt ett allt större antal affärsmän i Umeå nu anstränger sig.

Pengar från oväntat håll

- Som när en Ica-handlare ställer upp med 400 000 kronor, han visar enormnt hjärta.

- Men för mig och Lars Molin finns det inte så mycket att göra, annat än att avvakta, och det dröjer ju inte så långe tills vi får definitiva besked, säger Jens Hellgren.

Tidningarna i Umeå berättar om räddningsaktionen.

Pengar kommer från de mest oväntade håll. Jörgen Wikström, före detta målvakt i klubben, har tillsammans med sin bror Richard Masiello, lovar över 100 000 kr.

Aldrig sponsrat förut

- Det har tagit hårt i mitt Löven-hjärta för vad som håller på att hända föreningen, säger den gamle Löven-målvakten.

- Vi är beredd och kan hjälpa till med mellan 100 000 och 150 000 tusen kronor, säger Wikström.

Västerbottens Folkblad berättar också om Mats Calla som äger ICA Supermarket på Teg  har gett klartecken till 400 000 kronor.

- Så mycket pengar har jag aldrig i mitt liv sponsrat en förening med förut. Men finns det inget alternativ längre. Det går inte att sitta på arslet och inte göra någonting åt den här situationen.

Konkursförvaltaren läste fel

Nyheten om att AB Björklöven lånat 1,7 miljoner kronor av själva föreningen rörde om känslorna betänkligt bland medlemmar, men nu framkommer att konkursförvaltaren Staffan Bäckström själv begick ett misstag.

- Jag kan bekräfta att jag läste fel i balansrapporten och blandade ihop två konton där jag läste mindre noggrant, säger Bäckström till VF-sporten.

Johan Björk leder räddningsaktionen av Björklöven. Han mobiliserar näringslivet efter att ha synat fakta och framför allt siffror i ekonomin.

"Tror på det här"

- Om vi klarar det här till den 12 maj är vi kvar i allsvenskan, säger Björk till Västerbottens-Kuriren.

Arbetet pågår och det gäller såväl en handlingsplan för dagens akuta situation som en framtida struktur på verksamheten. Detta för att skapa en trovärdighet inför alla berörda.

- Jag tror att det går. Annars skulle jag inte sitta här med dig. Det återstår otroligt mycket arbete, men det går att lösa det här om företagen och kommunen vill. Jag säger inte att vi klarar det, men vi ska göra allt för att undvika en konkurs.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.