Härvan runt Wanderson utreds

Fotbollsagenten Oliver Cabrera och Johan Apel, VD vid det svenska bolaget Westhill Group, har en del att förklara. Efter avslöjandet om märkliga affärsupplägg i försöken att skaffa sig rättigheterna till skyttekungen Wanderson do Carmo för 10 miljoner kronor inleds nu en utredning.
Annons

Som en konsekvens av Fotbollskanalen.se och TV-sportens avslöjande kan Wanderson förlora sin Fifa-licens samtidigt som Johan Apels trovärdighet sätts på spel.

Enligt TV4-Sporten försökte Cabrera att få Wanderson att skriva på ett kontrakt med Apels företag som skulle äga rättigheterna till Gais-stjärnan.

Ett slavkontrakt!

- Spelaren skulle inte längre vara fri att välja klubb. Det är emot de mänskliga rättigheterna. Man kan kalla det för ett slavkontrakt, säger Wilvan Megen, chefsjurist för spelarorganisationen FIF-Pro till TV4.

Det finns många frågetecken i affären.

Bara det att det svenska bolaget Westhill Group AB försökte köpa Wanderson för att skriva ett kontrakt som strider mot Fifa:s regler.

Wanderson skulle bli bunden till Westhill Group i sju år och ge företaget rätt att bestämma vilken klubb anfallaren skulle spela i och likaså köpas av. Om Wanderson ville avsluta kontraktsperioden i förväg skulle han tvingas böta 2 miljoner euro (cirka 19 miljoner kronor).

Apels affärer med fotbollen

Johan Apel är en före detta handbollsspelare som numera är vd i Westhill Group AB i Stockholm. TV4-sporten/Fotbollskanalen har velat intervjua honom men då avböjde Apel som inte ville bli bandad. Det skingrar precis inte tvivlet och Apel har också varit omöjlig att nå när reportrarna har sökt honom vid upprepade tillfällen.

Johan Apel är även VD för mediaföretagen Hego och Tracab som är aktiva inom fotbollen och samarbetar med bland andra Svenska Fotbollsförbundet, Fifa, Uefa och svenska mediaföretag som TV4, Aftonbladet och SVT. Det komplicerar bilden ytterligare.

Nu fördömer fotbolls-Sverige hela fallet. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell vill starta en utredning och elitklubbarna är starkt kritiska.

Oliver Cabrera är välkänd bland de allsvenska klubbarna, varav flera har haft affärsförbindelser med honom. Hans agentverksamhet har också omfattat Örebros Roni Porokara och i det fallet finns också oklarheter.

Läs mera

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2010-04-27 23:20

1. Alternativa grafiklösningar !

Det finns väl andra grafiklösningar än Hego för Sv. Fotbollsförbundet och TV kanaler i Sverige ! Dags att satsa på erfarna och ärliga företag som bjuds in till upphandling av alternativa lösningar istället för rådande monopol med Hego.

Niklas (inte verifierad)

tors, 2010-04-29 15:58

2. ???

Vad har HEGO som företag med detta att göra? Sedan kan jag tycka att det vore av intresse hur långt processen gått och vilken part som avlutande den. Av det som framgår här kan det ju faktiskt varit så att Cabrera/Apel endast undersökte möjligheten men stannade när man märkte att man var ute på djup vatten. Oavsett har man inte ingått något avtal... Elaka tankar tänker alla utan att bli straffade för dem...

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.