Michael Schumacher god för 9 miljarder

Fernando Alonso och Michael Schumacher är de F1-stjärnorna som tjänar allra mest. Alonso har, 250 miljoner kronor från Ferrari och Michael Schumacher får 210 miljoner kronor från Mercedes.

Det är gigantiska pengar i formel 1-cirkusen. Allt från vad stallen satsar på teknik och bilar till förarnas ersättning. Därtill alla sponsorer. De främsta förarna tjänar bra många miljoner utöver själva ersättningen från stallen, rapporterar den tyska motortidningen ”Auto, motor und sport”.

Många brittiska förare

Exempelvis uppges att den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher har samlat ihop till en förmögenhet om 9 miljarder kronor.

Jenson Button skuggar på 500 miljoner kronor och det gör honom till den tionde rikaste idrottsmannen i Storbritannien. En annan engelsman,Lewis Hamilton, står för 450 miljoner kronor.

Just i Storbritannien har motorsport högt anseende. Trots alla välbärgade fotbollsstjärnor hör tio av de 15 rikaste idrottstjärnorna hemma i motorsport.

Här är listan

Så här mycket tjänarde främsta i formel 1:

Fernando Alonso, Ferrari, 250 miljoner kronor
Michael Schumacher, Mercedes, 210 miljoner kronor
Lewis Hamilton, McLaren, 130 miljoner kronor

Felipe Massa, Ferrari, 120 miljoner kronor
Sebastian Vettel, Red Bull, 120 miljoner kronor
Robert Kubica, Renault, 90 miljoner kronor

Jenson Button, McLaren 70 miljoner kronor
Nico Rosberg, Mercedes, 70 miljoner kronor
Mark Webber, Red Bull, 70 miljoner kronor

Rubens Barrichello, Williams, 50 miljoner kronor
Jarno Trulli, Lotus, 25 miljoner kronor
Timo Glock, Virgin, 25 miljoner kronor

Adrian Sutil, Force India, 25 miljoner kronor
Heikki Kovalainen, Lotus, 20 miljoner kronor
Pedro de la Rosa, Sauber, 15 miljoner kronor

Nico Hülkenberg, Williams, 10 miljoner kronor
Vitantonio Liuzzi, Force India, 10 miljoner kronor
Vitalij Petrov, Renault, 10 miljoner kronor

Kamui Kobayashi, Sauber, 10 miljoner kronor
Sébastien Buemi, Toro Rosso, 5 miljoner kronor
Jaime Alguersuari, Toro Rosso, 5 miljoner kronor

Bruno Senna, HRT, 5 miljoner kronor
Lucas di Grassi, Virgin, 5 miljoner kronor
Karun Chandhok, HRT, 5 miljoner kronor

Källa: ”Auto, motor und sport”.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.