Kritiken växer mot VM-bonusar

Spanien framstår allt mera som den stora favoriten inför fotbolls-VM. Nu framkommer att de spanska stjärnorna har den allra största segerbonusen, men hemma i Spanien med arbetslöshet och penningoro växer protesterna.

5,8 miljoner kronor får var och en av spelarna i Spaniens trupp vid ett VM-guld. Argentina skuggar på 5 miljoner och därpå följer England med 4,6 miljoner.

När de höga miljonbonusarna har blivit kända reagerar människor i hemländerna. Det råder finanskris och såväl Spanien som Argentina har drabbats.

Stjärnorna hör protesterna

- Det är obscent och skandalöst, protesterar spanska politiker. 

Med 4 fyra miljoner arbetslösa av landets 47 miljoner invånare blir fotbollsmiljonerna provokativa.

- Av vilken anledning förtjänar de spanska spelarna så höga premier under en ekonomisk kris när pensioner har frusits och löner har sänkts? undrar partiledaren Gaspar Llamazares.

På tidningen Marcas hemsida tyckte 86 procent av människorna att premierna är alldeles för höga.

Det har gått så långt att de spanska spelarna överväger att ta ett beslut om att åtminstone en del av pengarna, vid yttersta framgång, ska skänkas till behjärtansvärda ändamål.

Tyskarna skänker

De tyska spelarna attraheras av att få vardera 2,4 miljoner vid ett VM-guld. Men de har redan enats om att en betydande del av det totala beloppet ska doneras till Robert Enke Foundation. Han var målvakten som begick självmord i höstas och nu vill landslagsspelarna gynna hans familj.

I Italien offentliggjordes det politiska beslutet om att motsvarande 250 miljarder kronor måste sparas i statliga utgifter samtidigt som VM-bonusarna avslöjades.

- Om alla gör uppoffringar blir nedskärningarna mindre och lättare att bära för alla. Fotbollen borde också bidra, anser ministern Roberto Calderoli.

Giancarlo Abete, ordföranden i Italiens fotbollsförbund, kommenterade genom att betona att pengarna kommer från Internationella fotbollsförbundet och att de inte berör den statliga budgeten. 

Lagerbäcks guldkantade avtal

Lars Lagerbäck har ett avtal med Nigeria som är guldkantat. Inte nog med att ersättningen för några sommarveckor ger honom nära 10 miljoner.

Dessutom får han 1 170 000 kronor om Nigeria når en åttondelsfinal i VM, enligt nya uppgifter. Skulle Lagerbäck lyckas med bedriften att lotsa sitt nya landslag till VM-guld belönas han med 3,9 miljoner.

Spelarna, då? De får nöja sig med i sammanhanget blygsamma 780 000 kronor.

Vadslagningsfirmornas favorit

Spanien vinner VM medan Nordkorea och Nya Zeeland misslyckas, allt enligt de brittiska vadslagningsfirmorna.
Brittiska William Hill ger fyra gånger pengarna vid spansk seger, Brasilien 4,5, Argentina, 6,5 och England 8 gånger pengarna.
Nordkorea och Nya Zeeland står inte högt i kurs och Danmark rankas före avspark som mästerskapets 21:a lag.Fakta

Oddsen för alla 32 VM-lag från William Hill:
Spanien 4,00
Brasilien 4,50
Argentina 6,50
England 8,00
Holland 10,00
Tyskland 14,00
Italien 16,00
Frankrike 20,00
Portugal 25,00
Elfenbenskusten 50,00
Serbien 66,00
Mexiko 80,00
USA 80,00
Chile 80,00
Kamerun 100,00
Paraguay 100,00
Uruguay 100,00
Ghana 125,00
Nigeria 150,00
Sydafrika 150,00
Danmark 150,00
Australien 150,00
Grekland 200,00
Schweiz 250,00
Sydkorea 250,00
Slovakien 300,00
Japan 400,00
Slovenien 400,00
Algeriet 500,00
Honduras 1 000,00
Nordkorea och Nya Zeeland 2 000,00
Källa: TT-Reuters


Storlagens guldbonusar:
Spanien: 5,8 miljoner
Argentina: 5 miljoner
England: 4,6 miljoner
Frankrike: 3,8 miljoner
Tyskland: 2,4 miljoner
Italien: 2,3 miljoner
Brasilien: 1,7 miljoner

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.