Kritiken växer mot VM-bonusar

Spanien framstår allt mera som den stora favoriten inför fotbolls-VM. Nu framkommer att de spanska stjärnorna har den allra största segerbonusen, men hemma i Spanien med arbetslöshet och penningoro växer protesterna.

5,8 miljoner kronor får var och en av spelarna i Spaniens trupp vid ett VM-guld. Argentina skuggar på 5 miljoner och därpå följer England med 4,6 miljoner.

När de höga miljonbonusarna har blivit kända reagerar människor i hemländerna. Det råder finanskris och såväl Spanien som Argentina har drabbats.

Stjärnorna hör protesterna

- Det är obscent och skandalöst, protesterar spanska politiker. 

Med 4 fyra miljoner arbetslösa av landets 47 miljoner invånare blir fotbollsmiljonerna provokativa.

- Av vilken anledning förtjänar de spanska spelarna så höga premier under en ekonomisk kris när pensioner har frusits och löner har sänkts? undrar partiledaren Gaspar Llamazares.

På tidningen Marcas hemsida tyckte 86 procent av människorna att premierna är alldeles för höga.

Det har gått så långt att de spanska spelarna överväger att ta ett beslut om att åtminstone en del av pengarna, vid yttersta framgång, ska skänkas till behjärtansvärda ändamål.

Tyskarna skänker

De tyska spelarna attraheras av att få vardera 2,4 miljoner vid ett VM-guld. Men de har redan enats om att en betydande del av det totala beloppet ska doneras till Robert Enke Foundation. Han var målvakten som begick självmord i höstas och nu vill landslagsspelarna gynna hans familj.

I Italien offentliggjordes det politiska beslutet om att motsvarande 250 miljarder kronor måste sparas i statliga utgifter samtidigt som VM-bonusarna avslöjades.

- Om alla gör uppoffringar blir nedskärningarna mindre och lättare att bära för alla. Fotbollen borde också bidra, anser ministern Roberto Calderoli.

Giancarlo Abete, ordföranden i Italiens fotbollsförbund, kommenterade genom att betona att pengarna kommer från Internationella fotbollsförbundet och att de inte berör den statliga budgeten. 

Lagerbäcks guldkantade avtal

Lars Lagerbäck har ett avtal med Nigeria som är guldkantat. Inte nog med att ersättningen för några sommarveckor ger honom nära 10 miljoner.

Dessutom får han 1 170 000 kronor om Nigeria når en åttondelsfinal i VM, enligt nya uppgifter. Skulle Lagerbäck lyckas med bedriften att lotsa sitt nya landslag till VM-guld belönas han med 3,9 miljoner.

Spelarna, då? De får nöja sig med i sammanhanget blygsamma 780 000 kronor.

Vadslagningsfirmornas favorit

Spanien vinner VM medan Nordkorea och Nya Zeeland misslyckas, allt enligt de brittiska vadslagningsfirmorna.
Brittiska William Hill ger fyra gånger pengarna vid spansk seger, Brasilien 4,5, Argentina, 6,5 och England 8 gånger pengarna.
Nordkorea och Nya Zeeland står inte högt i kurs och Danmark rankas före avspark som mästerskapets 21:a lag.



Fakta

Oddsen för alla 32 VM-lag från William Hill:
Spanien 4,00
Brasilien 4,50
Argentina 6,50
England 8,00
Holland 10,00
Tyskland 14,00
Italien 16,00
Frankrike 20,00
Portugal 25,00
Elfenbenskusten 50,00
Serbien 66,00
Mexiko 80,00
USA 80,00
Chile 80,00
Kamerun 100,00
Paraguay 100,00
Uruguay 100,00
Ghana 125,00
Nigeria 150,00
Sydafrika 150,00
Danmark 150,00
Australien 150,00
Grekland 200,00
Schweiz 250,00
Sydkorea 250,00
Slovakien 300,00
Japan 400,00
Slovenien 400,00
Algeriet 500,00
Honduras 1 000,00
Nordkorea och Nya Zeeland 2 000,00
Källa: TT-Reuters


Storlagens guldbonusar:
Spanien: 5,8 miljoner
Argentina: 5 miljoner
England: 4,6 miljoner
Frankrike: 3,8 miljoner
Tyskland: 2,4 miljoner
Italien: 2,3 miljoner
Brasilien: 1,7 miljoner

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.