Kritiken växer mot VM-bonusar

Spanien framstår allt mera som den stora favoriten inför fotbolls-VM. Nu framkommer att de spanska stjärnorna har den allra största segerbonusen, men hemma i Spanien med arbetslöshet och penningoro växer protesterna.

5,8 miljoner kronor får var och en av spelarna i Spaniens trupp vid ett VM-guld. Argentina skuggar på 5 miljoner och därpå följer England med 4,6 miljoner.

När de höga miljonbonusarna har blivit kända reagerar människor i hemländerna. Det råder finanskris och såväl Spanien som Argentina har drabbats.

Stjärnorna hör protesterna

- Det är obscent och skandalöst, protesterar spanska politiker. 

Med 4 fyra miljoner arbetslösa av landets 47 miljoner invånare blir fotbollsmiljonerna provokativa.

- Av vilken anledning förtjänar de spanska spelarna så höga premier under en ekonomisk kris när pensioner har frusits och löner har sänkts? undrar partiledaren Gaspar Llamazares.

På tidningen Marcas hemsida tyckte 86 procent av människorna att premierna är alldeles för höga.

Det har gått så långt att de spanska spelarna överväger att ta ett beslut om att åtminstone en del av pengarna, vid yttersta framgång, ska skänkas till behjärtansvärda ändamål.

Tyskarna skänker

De tyska spelarna attraheras av att få vardera 2,4 miljoner vid ett VM-guld. Men de har redan enats om att en betydande del av det totala beloppet ska doneras till Robert Enke Foundation. Han var målvakten som begick självmord i höstas och nu vill landslagsspelarna gynna hans familj.

I Italien offentliggjordes det politiska beslutet om att motsvarande 250 miljarder kronor måste sparas i statliga utgifter samtidigt som VM-bonusarna avslöjades.

- Om alla gör uppoffringar blir nedskärningarna mindre och lättare att bära för alla. Fotbollen borde också bidra, anser ministern Roberto Calderoli.

Giancarlo Abete, ordföranden i Italiens fotbollsförbund, kommenterade genom att betona att pengarna kommer från Internationella fotbollsförbundet och att de inte berör den statliga budgeten. 

Lagerbäcks guldkantade avtal

Lars Lagerbäck har ett avtal med Nigeria som är guldkantat. Inte nog med att ersättningen för några sommarveckor ger honom nära 10 miljoner.

Dessutom får han 1 170 000 kronor om Nigeria når en åttondelsfinal i VM, enligt nya uppgifter. Skulle Lagerbäck lyckas med bedriften att lotsa sitt nya landslag till VM-guld belönas han med 3,9 miljoner.

Spelarna, då? De får nöja sig med i sammanhanget blygsamma 780 000 kronor.

Vadslagningsfirmornas favorit

Spanien vinner VM medan Nordkorea och Nya Zeeland misslyckas, allt enligt de brittiska vadslagningsfirmorna.
Brittiska William Hill ger fyra gånger pengarna vid spansk seger, Brasilien 4,5, Argentina, 6,5 och England 8 gånger pengarna.
Nordkorea och Nya Zeeland står inte högt i kurs och Danmark rankas före avspark som mästerskapets 21:a lag.Fakta

Oddsen för alla 32 VM-lag från William Hill:
Spanien 4,00
Brasilien 4,50
Argentina 6,50
England 8,00
Holland 10,00
Tyskland 14,00
Italien 16,00
Frankrike 20,00
Portugal 25,00
Elfenbenskusten 50,00
Serbien 66,00
Mexiko 80,00
USA 80,00
Chile 80,00
Kamerun 100,00
Paraguay 100,00
Uruguay 100,00
Ghana 125,00
Nigeria 150,00
Sydafrika 150,00
Danmark 150,00
Australien 150,00
Grekland 200,00
Schweiz 250,00
Sydkorea 250,00
Slovakien 300,00
Japan 400,00
Slovenien 400,00
Algeriet 500,00
Honduras 1 000,00
Nordkorea och Nya Zeeland 2 000,00
Källa: TT-Reuters


Storlagens guldbonusar:
Spanien: 5,8 miljoner
Argentina: 5 miljoner
England: 4,6 miljoner
Frankrike: 3,8 miljoner
Tyskland: 2,4 miljoner
Italien: 2,3 miljoner
Brasilien: 1,7 miljoner

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.