Regeringen struntar i idrottsmoms

Regeringen tänker inte gå vidare med förslaget att införa hyresmoms för landets ideella föreningar och tänker heller inte ändra regler som skulle innebära att föreningarna till skillnad från idag behöver betala skatt på försäljning och lotterier. Det lovar finansminister Anders Borg.

Han vill lugna företrädare för Föreningssverige som han bjudit in till ett samtal. Och fighten om momsreglerna i Bryssel, där EU kräver att Sveriges föreningar börjar betala moms har bara börjat.

Möte regeringen - idrotten

- Att vi blivit inbjudna till den här dialogen är mycket bra. Det visar att finansdepartementet lyssnat på föreningarnas reaktioner på utredningsförslagen, som skulle påverka dem mycket negativt om de blir verklighet, sade Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

De två statliga utredningarna om nya moms- och skatteregler riskerar att öka kostnaderna för idrottsföreningarna och göra kassörernas administration krångligare och mer omfattande. Reaktionerna från föreningarna har varit mycket kritiska. Många har engagerat sig och uttryckt sin oro till Riksidrottsförbundet och på Facebook-gruppen ”Rädda min idrott”.

Nu betonar Anders Borg vikten av föreningslivet och att han inte vill försämra villkoren för det. Därför slopar regeringen förslaget att införa hyresmoms för ideella föreningar. Även förslaget att ändra dagens skatteregler som innebär att ideell verksamhet slipper betala skatt på exempelvis försäljning och lotteriverksamhet läggs på is.

Krävs enklare regler

- Det är givetvis positivt att föreningarna slipper betala moms på anläggningar och lokaler även i framtiden. Och att förslaget om att beskatta dem inte blir verklighet. Men alla ideella föreningskassörer ute i landet behöver fortfarande enklare, tydligare och modernare skatteregler och vi hoppas att regeringen fortsätter att arbeta för att nå dit, sade Karin Mattsson Weijber.

Anders Borg berättade också att regeringen arbetar för att få ett undantag för Sverige i EU-kommissionen, för det direktiv som innebär att ideella föreningar måste betala moms.

Utredningen föreslår en gräns på 250 000 kronor i årsinkomst innan en förening måste börja betala moms.  Ett belopp som Anders Borg vill höja. Men var den gränsen ska gå är fortfarande oklart.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.